Za šampiona ABA lige, ipak NEMA mjesta u Evroligi?!

Ukoliko se neki od francuskih klubova prikloni novom formatu Evrolige, umesto Lige šampiona FIBA, ABA liga ostaje bez mesta u eliti, nezvanično saznaje B92.

Košarka 01.12.2015 | 21:40
Za šampiona ABA lige, ipak NEMA mjesta u Evroligi?!

Evroliga je nedavno potpisala desetogodišnji ugovor sa kompanijom IMG, sa namerom da naredne decenije transformiše najpopularnije evropsko takmičenje u svojevrsnu 'NBA ligu na prostorima Starog kontinenta', u kojoj bi učestvovalo 16 klubova.

Ono što se zna jeste da 11 od spomenutih 16 timova čine oni sa A licencom – Anadolu Efes, CSKA Moskva, Armani Milano, Barselona, Fenerbahče, Laboral Kuča, Makabi Tel Aviv, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid i Žalgiris.

Jedno mesto pripada pobedniku Evrokupa, jedno pobedniku kvalifikacija, jedno šampionu Nemačke, dok bi pretposlednje mesto zauzeo neki od prebogatih klubova iz Rusije.

Prema saznanjima naše kuće, poslednje upražnjeno mesto pripašće šampionu ABA lige, samo u slučaju da nijedan od klubova iz Francuske, koji su nešto naklonjeniji FIBA, ipak odluči za nastup u daleko manje popularnijem takmičenju.

Takođe, osim ogromnih prihoda za kubove, nova Evroliga doneće i daleko bezbrižniju budućnost za arbitre, pošto će njih između 40 i 60 potpisati višegodišnje ugovore u vrednosti od 25 do 40 hiljada evra na godišnjem nivou, s tim da uz takse i nadoknade ta cifra može dostići i do 70.000 evra.

Ranije se, takođe nezvanično, spominjalo da bi regionalna liga u slučaju ovakvog raspreta dobila mesto u kvalifikacijama, ali za sada se ništa ne zna na tu temu.

Verovatno će sve dosta biti jasnije posle sastanka predstavnika Evrolige, klubova i njihovih predstavnika koji je zakazan za sredu u Barseloni.

Komentari / 0

Ostavite komentar