Srijeda - ''Dan D" za ABA ligu?!

Predstavnici nove ABA j.t.d. lige putuju u Barselonu na razgovor sa Đordijem Bertomeuom. Šta će vratiti iz Katalonije?

Košarka 01.12.2015 | 17:00
Srijeda - ''Dan D" za ABA ligu?!

Čelnici nove ABA j.t.d. lige, sa kojom Evroliga zvanično nema ugovor, putuju u Barselonu na pregovore sa čelnicima ove organizacije, koja je za sezonu 2016/17 ekspresno najavila i sprovela drastične promene.

O tome da je 11 najjačih i najuticajnijih klubova Evrope već potpisalo desetogodišnje ugovore o sigurnim nastupima u Evroligi (poslednji je potpisao i Panatinaikos) već smo govorili, a od prvog dana na ovim prostorima širila se zebnja hoće li ABA liga uopšte imati predstavnika u novoj Evroligi, ako hoće, koliko i da li će oni morati da prolaze kroz sito i rešeto zvano – kvalifikacije.

Odgovore na neke od ovih pitanja mogla bi da čuje delegacija regionalnog takmičenja, koja će se u sredu sastati sa najmoćnijim čovekom evropske košarke Đordijem Bertomeuom.

U ABA j.t.d. ligi nadaju se da će jedno od tri sigurna mesta za šampione takmičenja, pored nezvanično najavljenih Nemaca i Francuza, imati i ABA, ali... Cela Evropa boriće se za te tri pozivnice, koje idu uz 11 sigurnih imena, a na sastanku u Barsleoni neće prisustvovati samo ovdašnji rukovodioci takmičenja, već i predstavnici ostalih nacionalnih liga.

"Ne bih želeo ništa da prejudiciram, ali se nadam dobrim vestima", rekao je sportski direktor regionalne lige Žarko Čabarkapa, za "Sport".

"Jeste da smo do sada imali dva učesnika u Evroligi, ali posle redukovanja broja učesnika sa 24 na 16, dobro je i jedno mesto direktnog prolaza, dok bi drugi imao šansu kroz kvalifikacije", nada se Čabarkapa takvom ishodu.

No, ima li nova ABA j.t.d. liga uticaj u Evroligi koji je imala stara, letos ugašena, sa Radovanom Lorbekom na čelu, čovekom koji je bio i visoki funkcioner ULEB i Evrolige? Saznaćemo u danima koji dolaze, kada će biti podeljene karte.

FIBA najavljuje svoju Evroligu za narednu sezonu, ali nema govora oko toga ko vodi igru i ko postavlja uslove, odnosno kojem carstvu bi se ABA j.t.d. (a i većina regionalnih klubova), provolela da može da bira.

"Svedoci smo da se na sve strane 'reže', pa tako ni regionalna liga nije ostala pošteđena", sleže Čabarkapa ramenima, koji nije želeo ni da otvara pitanje saradnje sa FIBA, ako liga u kojoj su se udružili klubovi iz regiona bude "izvisila" kod Bertomeua.

"Već smo zakazali Skupštinu regionalne lige u Zagrebu. Najviše telo će diskutovati od odlukama iz Barselone. Svojevremeno, bilo je susreta i sa FIBA, nisam ovlašćen da pričam u ime klubova, ali ponuda za učešćem u kvalifikacijama ne može da se meri sa jednim sigurnim mestom", konstatovao je Čabarkapa.

Evroliga je ponudila desetogodišnje ugovore Efesu, Fenerbahčeu, Realu, Barseloni, Laboral Kući, Olimpijakosu, Panatinaikosu, CSKA iz Moskve, Armaniju, Makabiju i Žalgirisu. Svi klubovi su prihvatili ponude i potpisali saradnju. Oni će biti sigurni učesnici Evrolige u narednoj deceniji, koja će biti igrana po ligaškom sistemu, svako sa svakim.

Evroliga, pored ovih 11 zaštićenih učesnika, zove još tri lige na saradnju, gde će nacionalni šampioni biti učesnici najjačeg takmičenja u Evropi. Pitanje je samo šampioni kojih država ili regionalnih liga, u našem slučaju. Koliko ABA j.t.d, ta tri mesta žele i Nemci i Francuzi i Rusi i Turci i Grci, itd, jer niko ne želi da spadne na neizvesnost koju donose poslednje dve pozivnice: pobednik Evrokupa i pobednik kvalifikacija u kojima će svakog leta učestvovati osam klubova.

Komentari / 0

Ostavite komentar