Kraljevina SHS nastala prije 97 godina

Na današnji dan 1918. godine proglašena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, prva zajednička država Južnih Slovena.

Region 01.12.2015 | 08:40
Kraljevina SHS nastala prije 97 godina

Stvaranje nove države u palati Krsmanović na Terazijama u Beogradu proglasio je regent Aleksandar Karađorđević, koji je 1921. godine postao kralj.

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca zauzimala je teritoriju današnje Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore, te najveći dio današnje Hrvatske i Slovenije.

Na čelu monarhije bila je dinastija Karađorđevića.

Kraljevina Srbija je još početkom Prvog svjetskog rata zvanično objavila da su njeni ratni ciljevi ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, što je potvrđeno Niškom deklaracijom Skupštine Kraljevine Srbije 7. decembra 1914. godine.

Formiranje Jugoslovenskog odbora uslijedilo je 1915. godine, a sačinjavali su ga istaknuti Srbi, Hrvati i Slovenci sa prostora tadašnje Austro-Ugarske opredijeljeni za stvaranje nove zajednice Južnih Slovena.

Konkretni pregovori o ujedinjenju u buduću državu postignuti su na grčkom ostrvu Krf, gdje je 20. jula 1917. donesena Krfska deklaracija, a u Ženevi 9. novembra 1918. godine Ženevski sporazum.

Skupu u Ženevi prisustvovali su predstavnici Kraljevine Srbije, Narodnog vijeća iz Zagreba i Jugoslovenskog odbora s centralom u Londonu.

U jeku raspada Austro-Ugarske pod vođstvom čelnika i pristalica Jugoslovenskog odbora u Zagrebu je proglašena država Slovenaca, Hrvata i Srba, kao zemlja Južnih Slovena dotadašnje Austro-Ugarske.

U Novom Sadu je Velika narodna skupština 25. novembra 1918. godine donijela odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, a 24. novembra i Skupština Srema u Rumi, pa je Vojvodina stupila kao sastavni dio Srbije u novu zajedničku državi obrazovanu 1. decembra 1918. godine.

Krajem novembra i Podgorička skupština donijela je odluku o pripajanju Crne Gore Kraljevini Srbiji.

Tako je 1. decembra 1918. godine regent Aleksandar Karađorđević proglasio stvaranje nove države.

Država je naziv u Kraljevina Jugoslavija promijenila je 1929. godine. To je bio dosljedni nastavak izvorne koncepcije sa kojom je i obrazovana zajednička država, što je bilo uneseno i u Vidovdanski ustav iz 1921. godine.

Kraljevina Jugoslavija postojala je do Drugog svjetskog rata.

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

nikada više

01.12.2015 07:42

Jugoslavija najveća tamnica srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

marko

01.12.2015 09:41

A sad zivis u raju sa svecem Dodom koji te vodi ko slijepca a ti samo klimas glavom ko klovn.

Name

Михаило Микић

02.12.2015 00:05

Југославенска идеја потиче од бискупа ђаковачког Јосипа Штросмајера који се римској Курији (влади римокатоличке "цркве") у својим писмима жалио што нема више мисионара да СРБију Светог Саве покатоличи и преда Папи на поклон заборављајући при томе да Православни СРБи нису народ римског Папе, већ да су СРБи били, јесу и остаће народ Светог Саве. Сама Југиславија је била масонска творевина створена од Краља Александра због његове похлепе за земаљском славом и масонске жеље да буде Краљ велике земље. Због тога сада Александар са правом без СРБског Крста почива на Опленцу. Скупштина Краљевине СРБије одржане 7 Децембра 1914 године је била једна од највећих превара СРБском Народу. СРБи су жељели ослобођење и уједињење СРБски земаља Светог Саве које се спомињу у СВЕТОСАВСКОЈ Химни у једну недељиву и јединствену Савину Свету СРБију а масони су жељели стварање заједничке државе са иновјерним Словенцима и Хрватима са намјером да тако Словенце и Хрвате из табора побеђених пребаце у табор побједилаца уз помоћ Краља Александра. Александар је своју политичку грешку и заблуду плати својом главом. Убијен је у Марсељу за време пријатељске посјете Францудкој од стране оних којима је непитајући СРБски Народ даривсо СЛОБОДУ. Кроз унитарно Југославенство силим наметнуто Краљ Александар је РАСРБИО СРБЕ, ДОК СУ ХРВАТИ И СЛИВЕНЦИ ОСТАЛИ И ДАЉЕ ДА БУДУ У СВАКОЈ ЈУГОСЛАВИ САМО ОНО ШТО СУ ОНИ БИЛИ И ПРИЈЕ ТОГА ХРВАТИ И СЛОВЕНЦИ. Тако су СРБи следећи своје политички слепе вође и сами постали СЛЕПЦИ и дошли у садашњи тешки положај из које другог излаза нема осим ПОКАЈАЊА и признавања својих политички греша, осим повратка Православних СРБа својим Светим СРБским коренима, осим повратка СРБа на пут Светог Саве који води у живот вјечни, осим повратка СРБа своме милом и Богу драгом Светосављу као врхунцу хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота.у супротном СРБи ће Законом Живота убрзо да нестану са позорнице живота овог свијета. Водећи комунисти који су такође били масони нису крили своје праве политичке циљеве и намјере. По сведочењу комунистичког оца комунистичке и југославенством расрбљене и обезглавите СРБије Едвард Кардељ је током шездесетих година Добрице Ћосићу отворено рекао у једном разговору да је "Југославија за Словенце и Хрвате само трансмисија на њиховом путу за Европу". Добрица Ћосић се жели у својим мемоарима да он "није разумио тада о чему Кардељ прича". Поред такви политички слепаца и злочинаца као што је био Добрица Ћосић који је на почетку Другог свјетског рата убио 12 СРБски Домаћина из свог краја који нису хтјели да се прикључе партизанима СРБи и НИСУ могли имати бољу и љепше будућност од ове коју сада имају. ЗАТО ЈЕ ЈУГОСЛАВЕНСТВО И ЈУГОСЛАВИЈА У БИЛО КОМЕ ОБЛИКУ БИЛА И ОСТАЛА НЕГИРАЊЕ СРБСТВА И САВИНЕ СВЕТЕ СРБИЈЕ!

Name

Milojko Banja Luka

01.12.2015 08:09

Istorijska greška Srpskog naroda!

ODGOVORITE
Name

Pasha

01.12.2015 08:12

Bosna je prije 1200 godina bila kraljevina

ODGOVORITE
Name

Is

01.12.2015 09:40

Ne mlati kad pojma nemas! Kakvih bolan 1200 godina? Ispasce da je Bosna starija od Rima.

Name

BLuka

01.12.2015 09:54

Tako je , za vrijeme Tvrtka direktnog potomka loze Nemanjića znači Srpska Kraljevina.

Name

Khal Drogo

01.12.2015 10:18

Паша, криви навод. Област Босну први пута помиње око 950-е, византијски цар Константин Порфорогенит VII сходно извештају својих путописаца, пише да је настањује народ Срби (исто нам пишу и ранији и франачки и византијски списи, неки тамо из 822.), а тадашњом Босном влада српски кнез Часлав. И у каснијим вековима Босна је за Србију везана, на свим и то западноевропским мапама из IX. и X.века ови простори данашње БиХ су по Србима именовани (Serbs, Servians, Servia), наравно беше и промена владара, ови простори би бивали подељени и под више њих, посебно у XIII. веку, из тог времена датирају и бројни српски манастири, а заиста је била успостављњена средњевекована држава Босна 1377., а први краљ Твртко у Милешеву је титулисан краљем Србљем (Србима), па у наставку облсти којима је владао, шпто такође доказује ко беше доминантан народ у тој средњевековној држави која ће на жалост пропасти под најездом азијатских хорди 1463, које неки Османлијама воле звати.

Name

todmio

01.12.2015 16:37

Pojma nemas sa istorijom sine

Name

Khal Drogo

01.12.2015 08:21

Средином XIX.века међу интлектиуалном елитом свих словенских народа корене беше пустила идеја пансловенизма (данас је тако нешто прилично непопуларно поменути), на таласу ове идеје крајем овог и почетком XX.века развија се и идеја о заједничкој држави јужних Словена, а посредно и заједничком идентитету. Ова идеја је и реализована на данашњи дан, али ствари се неће одвијати у позитивно смеру, дал то беше тада прогресивна и ваљана идеја, али су ствари у неком тренутку пошле по злу, или се показало да правити брак, заједничку земљу са оним превртљивим и незајажљивима, и који ће првз прилуику искористити да спроведу своје подле и стварне намере и није разумна идеја, остаје свакоме да свој суд и своје виђење донесе. Историја је ишла како је ишла. Наравно, многи ће рећи да то тада беше трагична грешка, јер су каснији догађали били погубни по наш српки род. Али и питање је колико тада беше могуће нешто боље добити. Србија јесте исјрварила у "великом рату", пострадао је српски народ и у Србији али и западно од Дрине у бројним одмаздама и конц.логорима, беше земља победница, и земља која је тада имала дивљење читаве Европе, али од дивљења слабе вајде, ту су интереси ипак примарни. Наравно, неки ће рећи да је требала заокружити тадашње срспке етничке просторе (како је то Војвода Мишић предлагао у извештају краљу Александру) али питају се и велике силе, пре свега тада ВБ, и та идеја баш и није имала било какву подршку. Уостало, и држава Срба, Хрвата, Словенаца (отприлике простори данашњих БиХ, Хрватске и Словеније, више-мање) је конституисана на рушевинама А-У 29.10.1918., без икакве сумње у режији великих сила које су већ трасирале терен да би спречиле касније нежељене процесе, и питање је шта се тада могло учинити, уопште код давања суда ваља бити опрезан, и барем покушати сагледати ширу слику. Како год, овај дан, али и то време припадају историји, на жалост, догађаји ће у каснијим деценијама ићи рђаво и трагично по наш српски род.

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

01.12.2015 09:50

Обе Југославије су највећа несрећа Срба. Крајем 19 вијека Срба је било колико и Француза, а данас град Париз има више становника него свих Срба на Балкану. Видим, неко овдје оправдава ову нашу несрећу, нажалост.

ODGOVORITE
Name

lolo

01.12.2015 13:31

Evo su ti sad, svoji na svom, sami Srbi, prosperirali k'o nikad.

Name

mlada bosna

01.12.2015 10:03

Po vidovdanskom ustavu Bošnjaci su veća parava imali u toj kraljevini nego u Titovoj Jugoslaviji i današnjoj RS kao konstutivni narod.Problem te kraljevine,a i Jugoslavije pa i u nama samim sto se ne postujemo međusobno kao narodi.Namećemo svoje kao da je najbolje,a svko ko nameće nekome svoje,svoje niti voli niti tuđe poštuje!!!

ODGOVORITE
Name

Re pasha

01.12.2015 11:38

Jest ali u Turskoj

ODGOVORITE
Name

Pasha

01.12.2015 22:29

Zivjela Kraljevina Bosna

Name

ПОРУКА

03.12.2015 11:37

НЕКА УСТАВНИ СУД БиХ ПРОГЛАСИ НЕУСТАВНИМ ДАН ПРОГЛАШЕЊА КРАЉЕВИНЕ СРБА ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА. УСТВНЕ СУДИЈЕ СУ ОБИЧНИ ОНИ НАЈ ЈЕФТИНИЈИ КУР.ОНИ (Т)...........!

ODGOVORITE