Nikolić: Ministarka pomaže kriminalcima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić udario je na ministarku Zoranu Mihajlović i optužio je da Zakonom o legalizacije "divlje gradnje" pomaže tajkunima i kriminalcima.

Srbija 30.11.2015 | 22:50
Nikolić: Ministarka pomaže kriminalcima

Nakon potpisivanja Zakona o ozakonjenju bespravnih objekata, on je juče izrazio sumnju u ustavnost istog zakona i u pismu upućenom Zorani Mihajlović, obraćajući joj se sa „gospođo ministarka“, optužio je da pomaže tajkunima i kriminalcima.

Javnost je i očekivala da on neće biti imun na ovaj dokument i da će naći način kako da ga ospori, jer članom 5 nije izuzeto rušenje vikendica njegovih sinova.

Međutim, kako Nikolić na spornu odredbu nije direktno udario, on je razlog za diskreditaciju zakona našao u delu gde se omogućava grupi tajkuna i kriminalaca lično bogaćenje na račun države.

„Fizička i pravna lica koja poštuju propise trpe štetu, a oni koji ih ne poštuju imaju od toga profit”, doslovce piše u pismu koje je objavljeno na sajtu Predsedništva Srbije.

Ovakva gruba formulacija između redova govori da je ministarka Mihajlović zakon donela kako bi se pojedinci obogatili - objašnjava naš izvor iz Predsedništva Srbije.

Da bi ovako veliku optužbu prikrio, predsednik Nikolić tvrdi da su zbog toga narušena ustavna načela vladavine prava i socijalne pravde, čime diskriminiše sirotinju. Stručnjaci tvrde da predsednik Nikolić indirektnim osporavanjem zakona želi u javnosti da stvori utisak da je on namenski pravljen za privilegovanu grupu ljudi, a ne za sve građane Srbije koji su sagradili nelegalne objekte.

"To nije primereno, jer ako je zakon napravljen za tajkune, onda predsednik nije trebalo da ga potpiše. To nije beznačajna primedba i ako je tako kako on tvrdi, onda je on potpis stavio na zakon koji je u interesu pojedinaca, a ne države. To ruši onda poverenje u sve institucije države", kaže za „Blic” profesor ekonomije Mlađen Kovačević.

Nikolić u pismu priznaje da je izgradnja nelegalnih objekata krivično delo, koji su počinili i njegovi sinovi, čime je i potvrdio pisanje „Blica“. Za naš list to potvrđuje i advokat Nebojša Perović.

"Gradnja objekta bez građevinske dozvole je krivično delo. Zato su svi koji su na ovakav način izgradili objekte izvršili krivično delo, uključujući i sinove predsednika Nikolića. Za to je predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i novčani iznos koji odredi sud", kaže Perović za „Blic”.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović nije želela da se upušta u spekulacije i reagovanje predsednika Nikolića.

"Zakon je potpisan i važi. Ja sam u razgovoru sa predsednikom pokušala da mu objasnim da je cilj donošenja zakona javni interes. Meni je jasan njegov principijelan stav, ali u ovoj zemlji zakoni koji su na snazi poštuju se kao Ustav", rekla je Mihajlovićeva za „Blic”.

Izvor: Blic

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

zumba

30.11.2015 21:52

Bivsa savjetnik Milorada Dodika.

ODGOVORITE
Name

maksim

01.12.2015 07:16

Ne lupaj...zumba

Name

Nedjo2

30.11.2015 22:01

I Tomo se napalio na jadnu Zoranu

ODGOVORITE
Name

rodjo

30.11.2015 23:28

Po povratku iz Zagreba nije mu dobro,posebno sa plavusama....

ODGOVORITE
Name

Miki

01.12.2015 18:33

Zorana rastimat ce ti prednji trap.

ODGOVORITE