Sindikat ostaje pri starom zakonu

U Vladi Republike Srpske je održan prvi krug konsultacija sa poslodavcima i sindikatima o radnoj verziji novog Zakona o radu. 

Republika Srpska 30.11.2015 | 19:00
Sindikat ostaje pri starom zakonu

Glavna zamjerka poslodavaca odnosila se na stavke koje su unesene u zakon, a koje su do sada bile regulisane kolektivnim ugovorom.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske traži od Vlade Republike Srpske da se opredijeli na koji način će raditi, jer ako će potpisivati kolektivni ugovor, u tom slučaju nema potrebe da se neke odredbe kolektivnog ugovora prepisuju u zakon.

Ponuđena radna verzija je konceptualno takva da se u njoj ništa ne može poboljšati, a ono što je promijenjeno-promijenjeno je na štetu radnika, kažu predstavnici Saveza sindikata.

Vlada je 23.novembra usvojila radnu verziju novog Zakona o radu, koja je 24.novembra upućena socijalnim partnerima na razmatranje. Verzija je dostupna I na sajtu vlade.

Pogledajte prilog iz Dnevnika 2 BN TV

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pogled sa strane

30.11.2015 18:11

Stari zakon je u dobar ali se ne provodi. Provodi se takozvana sudska praksa koja sa postojećim zakonom o radu nema ništa. Ts sudska praksa je nastala pod pritiskom politike. Sudije koje sebi to dozvole, ne drže ni do svoje struke ni do sebe. Ne treba mijenjati zakone nego rastjerati takve nazovi sudije.

ODGOVORITE
Name

Radnik

30.11.2015 18:42

Stari zakon je dobar, ali se dosledno ne primjenjuje, kaošto se neće primjenjivati niti bilo koji, osim u dijelu koji ide na štetu radnicima. Kada je riječ oko minulog rada: gospodo poslodavci ukinute minuli rad, ali ne smanjujte plate. Radnika ne interesuje struktura plate, već njena vrijednost. Cilj ukidanja minulog rada jeste da se za toliko umanje iovako mizerne plate. Sindikalci, izdržite i pobijedite...

ODGOVORITE
Name

Ilija Cvorovic

30.11.2015 20:59

Vidjecemo ima jos do nove godine polako

ODGOVORITE