Analiza: Da li će Valensija opet pogriješiti?!

Posle smene 12 trenera u 12 godina od poslednje borbe za titulu prvaka Španije, slavni klub sa "Mestalje" ovog puta ne bi smeo da pogreši. U tim je uloženo 200 miliona evra za dve godine.

Fudbal 01.12.2015 | 23:00
Analiza: Da li će Valensija opet pogriješiti?!

Teče 11. sezona u nizu od kada je Valensija osvojila poslednju, šestu titulu prvaka Španije. Ujedno i 11. sezona u kojoj Valensija nije ni blizu da se bori za titulu.

Navijači su pomislili da će dolaskom milijardera iz Singapura, Pitera Lima, njihov klub da se vrati u društvo najvećih u Španiji, gde se neprikosnovenima Barseloni i Realu od pre četiri sezone pridružio i Atletiko.

Međutim, sezona 2015/16 uveliko je zaličila na većinu prethodnih, pa je trener Nuno podneo ostavku posle poslednjeg poraza u nizu, od velikog rivala Sevilje. U tom meču, završenom rezultatom 1:0, isključena su dvojica igrača gostujućeg sastava.

U kombinaciji sa dosadašnjim rezultatima u Primeri (skor 5-4-4), tekuća sezona je zapravo debakl, ako se uzme u obzir da je Valensija u prethodne dve sezone potrošila 200 miliona evra na nove fudbalere i da, uprkos svemu, ima sastav dovoljno jak za plasman među četiri najbolja. Ali, "slepi miševi" su posle 13 rundi na devetoj poziciji.

Liga šampiona i grupa u kojoj su još Zenit, Gent i Lion, na polovini takmičenja delovala je kao mesto na kojem će ekipa pronaći uspeh ove sezone i zadovoljiti strasti navijača, ali su onda usledili uzastopni porazi od Genta i Zenita, potom i od Sevilje, pa je sa svega jednom pobedom u poslednjih pet mečeva u oba takičenja Nuno morao da ustupi mesto nekom drugom.

Deluje da Lim i njegovi saradnici nemaju pravo na grešku u izboru narednog trenera.

Frank Rajkard, Mihael Laudrup, Alehandro Sabelja, Marselo Bijelsa i Huande Ramos su, prema informacijama koje stižu iz ovog mediteranskog grada, na užem spisku želja.

Rajkard ne radi od 2013. godine kada je otpušten sa mesta selektora Saudi Arabije.

Laudrup je prošlu sezonu proveo trenirajući u Kataru, nakon što se razišao sa Svonsijem i slobodan je.

Alehandro Sabelja je takođe bez posla nakon što je odveo Argentinu do finala Svetskog prvenstva 2014. u Brazilu i potom podneo ostavku.

Marselo Bijelsa je iznenada napustio Olimpik Marsej prošlog leta i od tada je bez posla.

Na kraju, slobodan je i Huande Ramos koji je beležio odlične rezultate sa Dnjeprom prethodne četiri sezone.

Putem koji je svojevremeno, posle neprijatnog rastanka sa Mančester junajtedom, izabrao Dejvid Mojes, mogao bi da izabere i Brendan Rodžers – da posle Liverpula preuzme Valensiju, utoliko što i govori španski, ali je ovo najmanje verovatna opcija.

Valensija je pod vođstvom Rafaela Beniteza, sa zaista moćnim timom, bez velikih zvezda, ali savršeno ukoponovanim linijama, osvojila dve titule u tri sezone između 2001. i 2004. godine, međutim od tada nije bila konkurentna u borbi za naslov prvaka Španije, a redom treneri su dolazili i odlazili: Klaudio Ranijeri, Antonio Lopez, Kike Sančez Flores, Oskar Fernandez, Ronald Kuman, Salvador Gonzales Voro, Unai Emeri, Maurisio Pelegrino, Ernesto Valverde, Miroslav Đukić, Huan Antonio Pici i sada Nuno Espirito Santo. Dvanaest trenera u isto toliko sezona.

Škodran Mustafi 25 miliona evra, Pako Alkaser 25, Dani Pareho 22, Endo Perez 20, Andre Gomez 20, Hoze Luis Gaja 20, Sofijan Feguli 18, Rodrigo 15, Alvaro Negredo 14, Ajmen Abdenur 10, Žoao Kanselo 10, Pablo Pjati 8, Santi Mina 8, Havi Fuego 7,5, Aderlan Santoš 7,5, Dijego Alves 7, Metju Rajan 7, Danilo 7, Antonio Baragan 5, Lukas Orban 5, Rodrigo de Paul 5, Žom Domenek 4, Zakarija Bakali 3, itd. Cene su prema Transfermarktu.

Komentari / 0

Ostavite komentar