Crna Gora ulazi u NATO-u za dva dana

Poziv Crnoj Gori u NATO očekuje se 2. decembra posle ministarskog sastanka država-članica Alijanse.

Region 30.11.2015 | 14:55
Crna Gora ulazi u NATO-u za dva dana

Šesnaest godina nakon što su snage NATO-a bombardovale Srbiju i Crnu Goru (koje su tada bile u državnoj zajednici), jedna od te dve države blizu je dobijanja poziva za priključivanje ovom vojnom savezu.

Radio-televizija Crne Gore objavila je danas da će odluku o pozivu Crne Gore za NATO biti doneta 2. decembra, kada će se izjasniti ministri spoljnih poslova 28 država članica.

Ambasadori zemalja članica NATO-a preporučili su šefovima diplomatija da pozovu Crnu Goru u NATO, saopštio je ambasador Slovačke, pri Alijansi, Tomaš Valašek.

On je dodao da to još ne znači i ulazak u NATO, ali da ne veruje da bi ministri mogli da glasaju drugačije od preporuke svojih ambasadora pri Alijansi.

''Naravno, samo ministri odlučuju, ono što znam u ovom trenutku je da su ambasadori preporučili ministrima da Crnoj Gori uruče pozivnicu, ali ponavljam samo ministri odlučuju. Dosadašnja praksa je pokazala da veoma retko ministri donesu odluku koja se razlikuje od odluke ambasadora, ali uvek postoji teoretska mogućnost tako da nemojte još da slavite. Sačekajte ipak ministarski sastanak i njihovu konačnu odluku'', rekao je Valašek podgoričkom radiju Antena M.

"Vijesti" podsećaju da se poslednje proširenje NATO-a dogodilo 2009. godine, kada su primljene Albanija i Hrvatska. Gruziji i Ukrajini je NATO 2008. obećao članstvo, ali nije definisao datum.

Bosna i Hercegovina, kao i Makedonija su takođe kandidati za članstvo.

U Crnoj Gori je više od godinu dana unazad trajala kampanja vlasti koja je za cilj imala pripremanje i upoznavanje građana sa prednostima ulaska zemlje u NATO. U kampanju su se uključili i mnogi sportisti, umetnici, ali bilo je i antikampanje, odnosno sportista i umetnika koji su javno iskazali protest zbog ovakve politike države.

Rusija je nedavno upozorila Crnu Goru zbog pristupanja Alijansi, a evo šta je crnogorski premijer Milo Đukanović rekao krajem septembra o odnosu sa Rusijom kroz prizmu ulaska u NATO:

"Mi svoju budućnost vidimo u Evropskoj uniji i NATO-u. Ne delim mišljenje da će ulaskom u NATO, Crna Gora poremetiti svoje odnose sa Rusijom. Videli ste nedavno kakvi su odnosi Rusije sa Italijom, na primer, ili sa Slovenijom, sa mnogim drugim evropskim državama. Nema tu nikakve misterije. I ruska politika je vrlo realna. Ne treba sumnjati da će crnogorska državna politika znati da na pravi način vrednuje sve - i ono što su naše istorijske veze i istorijska prijateljstva. Pa, niko od nas ne traži da se toga odreknemo i bilo bi glupo da se odričemo! Sa druge strane, niko ne može očekivati od nas da se zbog istorije odričemo svoje budućnosti", rekao je Đukanović na tribini u Nikšiću krajem septembra.

Posle nedavnih protesta opozicije u Podgorici, Đukanović je ocenio da je Moskva protiv politike vlasti u Crnoj Gori i da su poruke koje stižu nedvosmislene, dodajući da je to zato što je Crna Gora "nedvosmisleno krenula putem integracija u EU i NATO".

Dakle, Srbija bi uskoro mogla da bude potpuno okružena zemljama-članicama NATO-a. Tokom nedavne posete generalnog sekretera NATO-a Jensa Stoltenberga Beogradu, srpski državni zvaničnici su još jednom podvukli opredeljenje da će Srbija ostati vojno neutralna.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

30.11.2015 14:03

Од црногораца: усташа Секуле Дрљевића, синова и кћери незнани партизански јунака и сада шиптара као старосједилаца Балкана који се окрећу попут сунцокрета нико никада користи имао није већ само главобољу па ће тако исто бити и са НАТОМ! ТО ЈЕ КРАЈ ПРОПАСТИ НАТО ПАКТА!

ODGOVORITE
Name

РЕ Михаило

30.11.2015 15:38

Браво "Мики", могу ти рећи да си нодгојен и да немаш никаквог карактера, лајеш као хијена.

Name

xl

30.11.2015 14:09

Sretno djetići.

ODGOVORITE
Name

snoyden

30.11.2015 14:11

Milo ce i guzice dat da ostane na vlasti da ga nediraju izdajnicki zlotvori antihristi sve ce vas bog kazniti ...

ODGOVORITE
Name

RE Snouden

30.11.2015 15:36

Uskoro će i Srbija da uđe u NATO pa ne znam kako ćeš onda reagovati, ipak Đetići sa srećom.

Name

top

30.11.2015 15:23

mašššala

ODGOVORITE
Name

veles

30.11.2015 16:26

'Ajde , ćao !

Name

Simeun

30.11.2015 15:45

Cestitke Crno-gorcima. Pametno! U svakom slucaju Nato je pokazao i dokazao da ne da Rusima izlaz na Jardran.

ODGOVORITE
Name

Gradiska

30.11.2015 16:07

Nisi ti Simeun nego Semsudin

Name

John Prvi

30.11.2015 16:08

Nije mi jasno da se neko može radovati ulaskom u tu družinu, koju zovu nato. Ja bi se stidio,bio bih tužan, nesrećan, neraspoložen,potišten, uvrijeđen, beznadežan, ogorčen, prevaren i gadio bi mi se život. kakav nato, kakvi bakrači.

Name

kiza

30.11.2015 15:57

Bravo "braco" nasa "pravoslavna". Bravo Mile "junackoga" roda sine. Bravo, bravo i opet bravo. Neka zivi sverc cigareta, droge, belog roblja. Bravo braco Djetici i opet bravo, bravo i opet BRAVO.

ODGOVORITE
Name

djetic

30.11.2015 16:10

Samo OTAN garantuje sigurnost i prosperitet , sretno i vidimo se tamo djetici.

ODGOVORITE
Name

VETERAN

30.11.2015 16:20

NEKA IM JE SA SREĆOM, ALI ČISTO SUMNJAM, MILO JE CG UKALJAO OBRAZ DA SE NJEGOŠ U GROBU OKREĆE, DABOGDA GA STIGLA KLETVA PRAVIH CRNOGORACA JER ON VLADA SA ONO MALO ŠIPTARA I MUSLIMANA U CG, ALI NEĆE DUGO

ODGOVORITE
Name

Stidite se

30.11.2015 16:39

Sram vas bilo!

ODGOVORITE
Name

Neđo.30.Novembar.2015

30.11.2015 17:12

U,Milinim žilama teče šiptarska krv.Milo je jedno đubre,prodaće ta baraba pokojnog đeda da bude na vlasti.Milo će pozvati,Nato da tuče svoj narod,samo da ostane na vlasti.Taj čovek nema karaktera.

ODGOVORITE
Name

hot spot

30.11.2015 18:07

Milo je albanski zet. A i otac mu je bio ko i on. a od Crnogoraca nije ostalo ni c.

ODGOVORITE
Name

XY

30.11.2015 19:23

SRAMITE SE CRNOGORCI!!!

ODGOVORITE