Koliko bi danas koštale najpoznatije turističke atrakcije?

Imate li 200 hiljada evra viška za kupovinu poznatog spomenika? Iznenadili biste se koliko bi koštale pojedine turističke atrakcije koje su nezamenljivi simboli gradova!

Putovanja 30.11.2015 | 09:00
Koliko bi danas koštale najpoznatije turističke atrakcije?

Da bi saznao koliko bi izgradnja svetski poznatih građevina koštala danas, HomeAdvisor je analizirao sedam poznatih građevina širom sveta, uzimajući u obzir radne troškove i troškove materijala. U obzir su uzeti i izvorni troškovi, koji pokazuju da su neki materijali bili mnogo skuplji pre stotinak godina, ali da su ostali materijali znatno jeftiniji nego danas.

Tako je, na primer, izgradnja Kipa slobode koštala deset puta više 1886. godine nego danas, a i Big Ben bi u 2015. godini Britanci sagradili po gotovo upola manjoj ceni. S druge strane, veličanstveni spomenik Hrista Spasitelja u Riju osetno bi bilo skuplje izgraditi danas - koštao bi milion dolara više nego 1931. godine, kada je izgrađen.

Ipak, neki od procenjenih troškova zapravo su iznenađujuće jeftini – izgradnja Kipa slobode ili Big Bena danas bi bila jeftinija od kupovine apartmana na Menhetnu! Kome je uopšte potreban stan, kad možete za istu količinu novca da kupite gradsku znamenitost i uživate u njoj, zar ne?

Predstavljamo listu najpopularnijih turističkih atrakcija i njihovu procenjenu vrednosti u američkim dolarima, rangiranih od najskupljih prema najjeftinijima:

7. Piramide u Gizi 878 miliona dolara
6. Koloseum 380 miliona dolara
5. Ajfelov toranj 31 milion dolara
4. Krivi toranj u Pizi 4 miliona dolara
3. Hrist Spasitelj 1,5 miliona dolara
2. Kip slobode 1,3 miliona dolara
1. Big Ben 222 hiljade dolara

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar