Priča: Džejmi Vardi - fudbalski Roki! Crnčio u fabrici, sad ga traži Real!

Koga god na svetu fudbal bar malo zanima zna ko je Džejmi Vardi. Jeste, to je napadač Lester sitija. Da, jeste, oni su na tabeli ispred Čelsija, dva Mančestera, Arsenala i Liverpula. U pravu ste, Vardi je prvi strelac Premijer lige sa 14 golova i prestigao je rekord Ruda van Nistelroja i postigao je gol na 11 uzastopnih mečeva.

Fudbal 01.12.2015 | 00:00
Priča: Džejmi Vardi - fudbalski Roki! Crnčio u fabrici, sad ga traži Real!

Dobro, a koliko vas bi ga prepoznalo da ga sretne na ulici. Mali broj, siguran sam. Čak i oni koji su na kladionici zbog Lestera izgubili ili dobili dosta novca ne bi prepoznali omalenog Britanca.

E, to je sudbina koja celog života prati Vardija. Međutim, danas ga baš briga. On će sledeće sezone igrati u nekom velikanu i zaradiće toliko novca da bar pet kolena Vardija ne moraju da rade ništa, već da uživaju u blagostanju. Osim ako ovaj poludeli svet ne ode potpuno dođavola i počne III svetski rat. A valjda neće.

Život i uspeh Vardija su nešto što je idealan scenario za Holivud. Mi u Srbiji naročito volimo autsajdere koji sve pobede na kraju. Valjda se nadamo da ćemo i mi jednom tako. Samo, Vardi nije čekao da mu pobede padnu na glavu. On je bio bitke, a posle poraza je išao u novu, pa u novu, dok ceo fudbalski svet nije zamaho belom zastavom.

Džejmi Vardi je rođen pre 28 godina. Do svoje 25. igrao je za Fletvud taun "nonleague" tim.

Pođimo redom. Karijeru je počeo u Stokbridžu, klubu koji se takmiči u sedmoj ligi Engleske. Pre toga je kad je imao 16 godina dobio nogu iz akademije Šefild Vensdeja (da, tamo je igrao Darko Kovačević) jer je bio prenizak. U Stokbridžu je zarađivao 30 funti po utakmici. Od toga nije moglo da se živi pa je radio u lokalnoj fabrici za proizvodnju karbon vlakana. Nije radio. Crnčio je. Po 12 sati u smeni. Pa trk na lokalni kiosk da pojede sendvič pa pravac na trening ili utakmicu.

Tih dana mu se desio neverovatan peh. Pretukao je neke huligane koji su maltretirali njegovog gluvog druga. A pravosuđe stogo. Jedno vreme je bio u kućnom pritvoru koji je počinjao u 18 sati. Da ne bi došao u još veći problem često je istrčavao sa utakmica i roditeljskim kolima žurio u kućni pritvor.
Na 107 utakmica je dao 66 golova, pa je Halifaks za njega izdvojio 15.000 funti. Nastavlja da cepa mreže u dresu Halifaksa (27 golova) pa se seli u Fletsvud taun. Sve velikan do velikana. U dresu Fletsvuda je već zarađivao ozbiljniji novac. Čitavih 850 funti sedmično.

Naspram rada u fabrici pre koju godinu Vardi je mislio da mu ide odlično. I bio je u pravu. Svoj tim je uveo sa 31 golom u viši rang, a prodat je Lester sitiju za milion funti. Sa Lesterom ulazi u Premijer ligu i bije sve redom, a sada ga traži madridski Real i spreman je da mu ponudi mnogo više od 45.000 nedeljno koliko ima u Lesteru.

Zbog ovakvog razvojnog puta zovu ga Rokijem modernog fudbala. Naravno kao i Roki ima svoju Adrijen. Njegova verenica Beki je uz njega i u dobru i u zlu. Tu je da vodi njegovu akademiju V9, namenjenu za igrače koji se takmiče u nižerazrednim ligama, ali i da ga brani kada u kazinu vređa Azijata koji mu navodno viri u karte.

Datum večanja je pomerio jer je iznebuha dobio poziv za reprezentaciju Engleske, a veliki su izgledi da bude na EURU u startnih 11 pre Vejna Runija.

Još da osvoji tutulu najboljeg strelca prvenstva Evrope i onda mirne duše može u Real da zaduži Kristijanovu sedmicu. Deluje nemoguće. Za Vardija ne. To smo valjda naučili.

Komentari / 0

Ostavite komentar