PL BiH: Zeba sačuvao Slobodu na vrhu!

Sloboda je zadržala lidersku poziciju i poslije 17. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine nakon slobodnjaka Zajka Zebe u Prijedoru (0:1). Slavio i Čelik nad Olimpikom, a Široki Brijeg remizirao u Vitezu (1:1). "Petarda" Zrinjskog. Fudbaleri Borca savladali mostarskog Veleža (2:1) u derbiju začelja Premijer lige BIH i prekinuli dugi niz poraza.

Fudbal 29.11.2015 | 10:00
PL BiH: Zeba sačuvao Slobodu na vrhu!

Tuzlanski tim je iu Prijedoru nastavio svoju čudesnu seriju i definitivno potvrdio da je najprijatnije iznenađenje šampionata.

Imali su gosti sa "Tušnja" više od igre u prvom dijelu, odlične šanse su propustili Mladen Veselinović i Nemanja Stjepanović u prvih 20-ak minuta.

Ipak, bliži vođstvu bili su Prijedorčani jer je najbolju šansu u 41. minutu propustio Petar Kunić, ali je njegov šut iz izgledne situacije odbranio Kenan Pirić.

Ipak, izabranici Hurefa Musemića su u nastavku stigli do 11. ovosezonskog trijumfa fantastičnim golom Zajka Zebe iz slobodnog udarca u 80. minutu.

S nova tri boda, Tuzlaci su zadržali lidersku poziciju na tabeli sa bodom prednosti.

Drugi pretenedent na titulu, Široki Brijeg nije uspio da odnose bodove iz Viteza (1:1).

Domaćin je čak prvi poveo već na samom početku pogotkom Velibora Đurića, da bi samo četiri minuta kasnije Široki Brijeg izjednačio golom Dine Kresingera.

Igrao se šesti minut utakmice, kad je nakon greške odbrane Đurić ubacio loptu u mrežu golmana ekipe sa "Pecare" Antonija Solde, a za ekspresno izjednačenje se postarao Dino Kresinger - 1:1.

U nastavku su učenici Slavena Muse dominirali, ali nije uspjeli da zatresu mrežu golmana Ivana Tirića.

Čelik je poražen na tri u posljednje četiri utakmice u prvenstvu, pa se pobjeda nad Olimpikom na svom stadionu nametnula kao imperativ i izabranici Elvedina Beganovića su je i ostvarili!

"Minimalac" Čelika je kreirao treći uzastopni neuspjeh "vukova", koji su u međuvremenu smijenili Mirzu Varešanovića, ali ni novi trener ekipe sa "Otoke" Edin Prljača nije mogao da trgne letargični tim koji je u zoni ispadanja.

Nakon početnog ispitivanja snaga na "Bilinom polju", domaćin je krenuo izuzetno ofanzivno, ali su gosti bili za nijansu opasniji stvorivši nekoliko solidnih polušansi, pa je Adi Adilović u nekoliko navrata morao da interveniše pred golom Zeničana.

Međutim, crno-crveni su prvi stigli do prednosti u 17. minutu, Anel Dedić je pospremio "odbijanac" iza leđa Dejana Bandovića nakon što je sporo reagovala odbrana "vukova" - 1:0.

Benjamin Čolić je centrirao, a Mahir Karić bio najviši u skokui odlično šutirao glavom. Golman Bandović je uspio da odbrani i odbije loptu, koju je u mrežu ubacio Dedić upisavši svoj treći ovosezonski pogodak.

U 36. minutu viđena je sporna situacija u kaznenom prostoru domaćina - Veldin Muharemović je šutirao s nekoliko metara, a lopta je pogodila Jovu Kojića u ruku. Međutim, arbitar Dragan Skakić je pokazao da se igra nastavi.

U drugom dijelu "vukovi" su napadali, Čelik se branio, čak je zbog oštrog starta Fenan Salčinović zaradio crveni karton, ali su se domaći odbranili i osvojili važne bodove.

Mostarski Zrinjski je deklasirao Drinu rezultatom 5:0, ali nije zbog pobjede Slobode u Prijedoru uspio da se vrati na prvo mjesto na tabeli.

Već poslije prvih 45 minuta je stekao trostruku prednost protiv zvorničke Drine (3:0) zahvaljujući golovima Ognjena Todorovića u 11. i Jasmina Mešanovića u 37. i 45. minutu.

Apsolutno su zasluženo "plemići" stekli sigurno vođstvo u prvih 45 minuta, a samo zbog nepreciznosti Mešanovića i Steve Nikolića, vođstvo domaćih na stadionu "Pod Bijelim brijegom" nije još ubjedljivije.

U nastavku su fudbaleri Vinka Marinovića preko Nikolića u 55. i Marina Vranjića u 88. minutu kompletirali "petardu" za 11. pobjedu ove sezone.

Fudbaleri Borca savladali mostarskog Veleža (2:1) u derbiju začelja Premijer lige BIH i prekinuli dugi niz poraza.

Crveno-plavi tim vezao je sedam uzastopnih poraza i protiv "fenjeraša" na tabeli nije imao pravo na kiks ukoliko želi da zadrži kakvu-takvu nadu da na proljeće može da izbori opstanak u eliti.

Priliku da savlada posljednjeplasirani tim na tabeli Borac nije propustio.

Poslije vrlo sadržajne i uzbudljive utakmice Borac - Velež 2:1 (1:0)

Tek četvrti put ove sezone Borac je postigao dva gola na utakmici i to mu je bilo dovoljnoza pobjedu nad gostima.

Ipak, Borac je mogao ili trebao da postigne mnogo više, ali su njegovi napadači, posebno Koljić propustili nekoliko odličnih prilika, a Banjalučani su oštećeni i za jedanaesterac koji nije dosuđen poslije očiglednog prekršaja nad Predragovićem.

Momci u crveno-plavim dresovima odigrali su vrlo dobro, stvarali šanse, ali je golman gostiju Haris Voloder u nekoliko navrata odlično intervenisao i spasio svoj gol te zaslužio epitet najboljeg igrača gostiju , i to u svom debitantskom nastupu za "rođene".

Počelo je odmah žestoko, prvo Koljić sa tri metra nije uspio da zatrese mrežu, potom je priliku propustio i Jović, ali u 15 minutu "pukla" je odbrana gostiju,a Redžić je postigao gol za vođstvo 1:0.

U prvih 45 minuta Velež nije uputio šut u okvir gola što dovoljno govori o nadmoći Borca u prvom dijelu koji je u istom ritmu nastavio i u drugom poluvremenu.

Napadala je ekipa Željka Vranješa, ali i promašivala, sve do 73. minuta kada se Jandrić odlično ubacuje i prima loptu grudima a potom šalje loptu u mrežu za velikih 2:0.

Nije tu bio kraj uzbuđenjima, pošto je Voloder morao nekoliko puta da sjajno interveniše na jednoj, a istakao se i Jović u dva navrata.

U posljednjih desetak minuta blaga inicijativa gostiju koji su tri minute prije kraja smanjili na 2:1 golom rezerviste Dine Ćemalovića, ali nisu uspjeli da do kraja stignu i do boda.

Parovi 17. kola

Subota

Vitez - Široki Brijeg 1:1 (1:1)
/Đurić 6 - Kresinger 10/

Čelik - Olimpik 1:0 (1:0)
/Dedić 17/

Rudar Prijedor - Sloboda 0:1 (0:0)
/Zeba 80/

Zrinjski - Drina 5:0 (3:0)
/Todorović 11, Mešanović 37, 45, Nikolić 55, Vranjić 88/

Borac - Velež 2:1 (1:0)

/Redžić 15, Jandrić 73 - Ćemalović 87/

Nedjelja, 13 h

Radnik - Željezničar
Slavija - Mladost
Sarajevo - Travnik

TABELA: Sloboda (+1) 37, Zrinjski (+1) 36, Široki Brijeg (+1) 33, Sarajevo 31, Radnik 31, Čelik (+1) 25, Mladost 25, Željezničar 24, Slavija 24, Vitez (+1) 23, Travnik 17, Olimpik (+1) 16, Rudar Prijedor (+1) 16, Borac 15, Drina (+1) 9, Velež 8.

Komentari / 0

Ostavite komentar