PL: Gol Kolarova, Siti lider! Niko kao Vardi, pretekao i Van Nistelroja!

Ekipa Mančester Sitija vratila se barem na kratko na vrh Premijer lige, savladavši Sautemptonna 'Etihadu' u okviru 14. kola – 3:1 (2:0). Centarfor Lester Sitija Džejmi Vardi ušao je u istoriju Premijer lige, postigavši gol i na 11. uzastopnom meču u nacionalnom šampionatu. Lester Siti i Mančester Junajted remizirali su u derbi meču subotnjeg programa 14. kola Premijer lige – 1:1 (1:1).

Fudbal 29.11.2015 | 09:20
PL: Gol Kolarova, Siti lider! Niko kao Vardi, pretekao i Van Nistelroja!

Novi trijumf upisao je i Kristal Palas pošto je na svom 'Selhurst parku' bio ubedljiv Njukasl Junajteda 5:1 (3:1), dok je Bornmut u osmom minutu nadoknade doneo neopisivu radost navijačima i došao do velikog boda protiv gostiju iz Evertona – 3:3 (2:0).

U preostalim mečevima odigranim u tradicionalnom subotnjem terminu, Votford je na 'Vila parku' porazio poslednjeplasiranu Aston Vilu 3:2 (1:1), a Sanderlend u poslednjih deset minuta slomio otpor Stouk Sitija na 'Stadionu svetlosti' – 2:0 (1:0).

Kolo se zatvara u nedelju, a na 'Vajt Hart Lejnu' se igra londonski derbi – gde Totenhem Hotspur čeka Čelsi od 13.00.

'Građani' su posle poraza od Juventusa u Ligi šampiona krenuli snažno od samog starta, Rahim Sterling i Aleksandar Kolarov su u uvodnih pet minuta opasno zapretili Maritnu Stekelenburgu, da bi već u devetom Holanđanin morao da vadi loptu iz mreže. Sterling je probio po levom boku, ušao u kazneni i lako pronašao Kevina de Brujnea na ivici peterca za 1:0.

Nastavila je ekipa Manuela Pelegrinija sa napadima, u 20. minuta Fernandinjo je imao šansu, ali je njegov udarac bio izblokiran. Međutim, posle kornera u nastavku akcije, šut Fabijana Delfa je neko od defanzivaca gostiju skrenuo i prevario sopstvenog čuvara mreže.

'Sveci' su do odlaska na odmor imali priliku preko Viktora Vanjame da se vrate u duel, ali je Vilfred Kabaljero zaustavio pokušaj Kenijca. Na startu drugog dela igre na terenu se našao i naš Dušan Tadić, zamenivši Oriola Romeua, a već posle četiri minuta igre tim Ronalda Kumana je smanjio zaostatak.

Saido Mane je prošao po desnom boku i poslao centaršut na drugu stativu, odakle je Šejn Long smestio pod prečku. Nastavio je gost sa napadima, pokušali su Tadić, pa Long, ali se ponovo istakao Kabaljero. Ipak, sve je bilo gotovo u 69. minutu, kada je De Brujne sjajno uvideo Kolarova usamljenog na drugoj stativi, a levi bek reprezentacije lepo uhvatio volej i nekako pronašao lopti put do mreže.

Izuzetno ubedljivu paritju pružio je i Palas pred svojim navijačima, ujedno zadavši novi problem menažderu gostiju iz Njukasla Stivu Meklarenu, pošto je njegov tim zabeležio već osmi poraz, pa se nalazi na pretposlednjem mestu sa samo pet bodova.

Nije delovalo da će biti tako jer je Papis Sise u desetom minutu iskoristio centaršut Derila Janmata i sa peterca skrenuo loptu u gol. Ipak, samo četiri minuta kasnije domaćin je izjednačio – Konor Vikam je lepo sačuvao loptu i odložio je do Džejmsa Mekartura, a njegov udarac posle odbitka završava iza Roba Eliota.

Napade Palasa u naletima gledali smo do odlaska na odmor, a takav pristup doneo im je dva gola prednosti. Najpre je Janik Bolasi u 17. minutu doneo preokret svom timu, da bi Vilfred Zaha, posle nove asistencije Vikama, divnim volejom od zemlju postavio konačan rezultat prvih 45 minuta.

Ništa se značajnije nije promenilo ni u drugom delu meča, a pitanje pobednika praktično je bilo rešeno posle 120 sekundi – kada je Bolasi upisao svoj drugi gol, da bi konačan rezultat postavio Mekarutr, koji se takođe po drugi put upisao u strlce. Srpski reprezentativac Aleksandar Mitrović gledao je novu katastrofu svog tima sa klupe za rezerve.

Svakako najuzbudljiviji susret gledali smo na 'Vitaliti stadionu' u Bornmutu, gde se domaćin nije predavavao iako je gubio sa dva gola razlike deset minuta pre kraja, a pravu ludnicu na stadionu izazvao je Junior Stanislas u osmom minutu nadoknade vremena.

Gosti su bolje počeli, iako je prvu šansu na meču imao domaćin, da bi u 25. minutu, posle promašaja Arune Konea i Romelua Lukakua, Ramiro Funjes Mori pogodio za vođstvo 'Karamela'. Argentinac je odlično skočio i korner Rosa Barklija pretvorio u 1:0. Nije stao tim Roberta Martinesa, već je jedanaest minuta kasnije duplirao vođstvo. Ovoga puta asistent bio Đerar Delofeu, dok se na semafor upisao Lukaku.

Uzbuđenja praktično nije bilo sve do 80. minuta, a onda je usledio pravi šou, karakterističan za fudbal na Ostrvu. Sve je počelo u 80. minutu kada je Adam Smit spektakularnim udarcem smestio loptu od stativu iza leđa Tima Hauarda, a sedam minuta kasnije činilo se da je Stanislas doneo bod 'Trešnicama', ali...

Barkli karambol u šesnestercu, u petom minutu dodatnog vremena, pretvara u novo vođstvo Evertona, što su navijači gostiju iskoristili da uđu na teren. Međutim, Denijels u 98. minutu centirira, a Stansilas izrasta u velikog junaka tima Edija Houa.

Nešto manje uzbuđenja viđeno je na Vila Parku, a 'Stršljenovi', koji se drže u sredini tabele, uspeli su na kraju da sačuvaju sva tri boda.

Seriju pogodaka u Birmingemu otvorio je Odion Igalo, svojim devetim golom u sezoni, pošto je u 17. minutu pretvorio pâs Brajana Votsona u vođstvo gostiju. Taj rezutlat bio je na snazi sve do četiri minuta pred odmor, kada Majka Ričards glavom donosi izjendačenje.

Posle nešto mirnijeg perioda igre, novu prednost Votfordu doneo je defanzivac domaćina Alan Haton, koji je nespretno poslao loptu u svoju mrežu želeći da intervenišen u visini penala, da bi u 85. minutu Troj Dini potvrdio trijumf svog tma, sjajno se kretavši posle izblokiranog šuta Igala.

Vila je do kraja uspela samo da ublaži poraz, a strelac je u 89. minutu bio Džordan Aju, na asistenciju Kirana Ričardsona.

Sa odličnim partijama, najviše zahvaljujući novom menadžeru Semu Olerdajsu, nastavio je i Sanderlend, pa 'Crne mačke' posle 14. kola drže 17. poziciju na tabeli i nalaze se van zone ispadanja.

U goste ima je došao uvek neugodni Stouk, a ekipa Marka Hjuza držala do 82. minuta. Prethodno, u prvom delu igre obe ekipe imale su po šansu, ali nije bilo previše uzbuđenja. Ključan momenat desio se posle dva minuta igre u nastavku, kada je Rajan Šoukros zaradio drugi žuti karton, pošto je bio primoran da spreči kontru domaćina.

Ipak, Sanderlend nije uspevao da materijalizuje brojčanu prednost sve do spomenutog finiša susreta, kada je najpre Patrik van Anholt udarcem sa dvadesetak metara Džejka Batlenda.

Samo dva minuta kasnije sve je bilo rešeno, pošto je Dankan Vatmor posle lepog solo prodora, u kojem je naređao nekoliko protivničkih defanzivaca, postavio konačnih 2:0.

Centarfor Lester Sitija Džejmi Vardi ušao je u istoriju Premijer lige, postigavši gol i na 11. uzastopnom meču u nacionalnom šampionatu.

Neverovatni napadač 'Lisica' oborio je tako rekord legendarnog Ruda van Nistelroja, koji je u dresu Mančester Junajteda bio precizan na deset mečeva zaredom u sezoni 2002/2003.

Takođe, Vardi je postigao svog 14 pogodak u sezoni, upravo protiv Junajteda, pa je tako već krajem novembra postao igrač koji je najviše tresao mrežu u istoriji Lestera, kada se radi o jednoj sezoni.

Nema sumnje da će se Vardi uskoro naći u nacionalnom timu Engleske, a koliko je značajan za 'Lisice' najbolje oslikava podatak da bi, ako bi se oduzeli njegovi pogoci, tim bio tek 14.

Lester, inače lider Premijer lige, dočekao je u 14. kolu Premijer lige 'Crvene đavole', a Vardi je u 24. minutu doneo vođstvo svom timu, posle sjajno pâsa Kristijana Fuhsa.

Lester Siti i Mančester Junajted remizirali su u derbi meču subotnjeg programa 14. kola Premijer lige – 1:1 (1:1).

'Lisice' su se ovim bodom izjednačile sa Mančester Sitijem na čelu tabele sa po 29 bodova, dok su 'Crveni đavoli' sada treći sa bodom manje.

Duel na 'King Pauer' stadionu obeležio je neverovatni Džejmi Vordi, postavši rekorder po broju uzastopnih pogodaka u Premijer ligi, pošto je golom za vođstvo domaćina u 24. minutu po 11. put zaredom bio strelac.

Ipak, to ovoga puta nije bilo dovoljno za sva tri boda jer je Bastijan Švajnštajger u prvom minutu nadoknade prvog poluvremena, ispostaviće se, postavio konačan rezultat.

Duel u Lesteru počeo je opreznom igrom na obe strane, bez previše zaletanja, a odbrane su bez većih problema zaustavljale pokušaje rivala. Nastavilo se u istom ritmu, da bi iz prve prave prilike videli prvi pogodak.

Kristijan Fuhs poslao je savršen pâs sa četrdesetak metara ka Džejmiju Vordiju, a centarfor domaćih je primirio i, pre nego što je Mateo Darmijan uspeo da ga izblokirao, poslao loptu u dalji ugao gola Davida de Hee. Samo sedam minuta kasnije moglo je da bude 2:0 za 'Lisice', ali je Španac ovoga puta bio uspešniji, zaustavivši pokušaj Rijada Maheza.

Činilo se da će Lester sa prednošću otići na odmor, da bi Junajted u poslednjim trenucima prvog dela igre stigao do izjednačenja. Dejli Blind je izveo korner, a Nemac bio najviši u šesnestercu i postigao svoj drugi uzastopni gol u Premijer ligi.

Preuzeo je tim Luja van Gala inicijativu i kontrolisao igru u drugih 45 minuta, ipak, nije uspeo da na kraju stigne do preokreta i sva tri boda. Ponovo je Švajnštajger zapretio glavom, posle četiri minuta igre u nastavku, ali je ovoga puta Kasper Šmajhel stigao da reaguje.

Do kraja susreta, koji su obeležili spori i jalovi napadi gostiju, priliku je imao još Džejson Uloa, ali je njegov udarac u 66. minutu išao po sredini gola, pa De Hea nije imao previše problema da uhvati loptu.

Premijer liga – 14. kolo:

Bornmut – Everton 3:3 (0:2)
Smit 79, Stanislas 87, 90+8 - Mori 25, Lukaku 36, Barkli 90+5
Mančester Siti – Sautempton 3:1 (2:0)
De Brujne 9, Delf 20, Kolarov 69 - Long 49
Aston Vila – Votford 2:3 (1:2)
Ričards 41, Aju 89 - Igalo 17, Haton(ag) 69, Dini 85
Kristal Palas – Njukasl Junajted 5:1 (2:1)
Mekartur 14, 89, Bolasi 17, 47, Zaha 41 - Sise 10
Sanderlend – Stouk Siti 2:0 (0:0)
Van Anholt 82, Vatmur 84
Lester - Mančester Junajted 1:1 (1:1)
Vardi 24 - Švajnštajger 45+1

nedelja:
13.00 Totenhem Hotspur – Čelsi
15.05 Vest Hem – Vest Bromič Albion
17.15 Norič Siti – Arsenal
17.15 Liverpul – Svonsi Siti

Tabela:
1. Mančester Siti 14 9 2 3 30:14 29
2. Lester Siti 14 8 5 1 29:21 29
3. Mančester Junajted 14 8 4 2 20:10 28
4. Arsenal 13 8 2 3 23:11 26
5. Totenhem Hotspur 13 6 6 1 24:11 24
6. Kristal Palas 14 7 1 6 19:14 22
7. Everton 14 5 6 3 27:19 21
8. Vest Hem 13 6 3 4 24:20 21
9. Sautempton 14 5 5 4 20:17 20
10. Liverpul 13 5 5 3 17:15 20
11. Votford 14 5 4 5 15:16 19
12. Stouk 14 5 4 5 11:14 19
13. Vest Bromič Albion 13 5 2 6 12:17 17
14. Svonsi 13 3 5 5 14:18 14
15. Čelsi 13 4 2 7 17:23 14
16. Norič Siti 13 3 3 7 16:24 12
17. Sanderlend 14 3 3 8 16:26 12
18. Bornmut 14 2 4 8 17:30 10
19. Njukasl Junajted 14 2 4 8 14:30 10
20. Aston Vila 14 1 2 11 12:27 5

Komentari / 0

Ostavite komentar