Udaranje djece (ni)je za njihovo dobro

"Tučem svoje dijete jer je neposlušno". "Ako ne dobije batine neće uraditi ono što treba". "Kad jednom dobije batina, drugi put će znati šta treba". "Tučem dijete jer ne znam kako drugačije da me posluša".

Republika Srpska 28.11.2015 | 19:19
Udaranje djece (ni)je za njihovo dobro

Zvuči poznato?

Na prostoru bivše Jugoslavije oduvijek je važila ona “batina je iz raja izašla”. Je li tako ili nije znaju oni koji su iz batina izvukli deblji kraj. Postali su žrtve nasilja, a da toga nisu bili ni svjesni. Neki ipak tvrde da to što su u djetinjstvu dobijali ćuške nije uticalo na njihov razvoj i da su danas stabilne ličnosti.

Iako je Studija generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o nasilju nad djecom postavila 2009. kao ciljnu godinu za ostvarivanje potpunog ukidanja fizičkog kažnjavanja djece na globalnom nivou, trećina zemalja članica uvela je ovu zabranu. U Republici Srpskoj ta mjera još uvijek nije uvedena u Porodični zakon. U zakonu stoji da je zabranjeno nasilje, ali odredba o zabrani fizičkog kažnjavanja u cilju disciplinovanja i vaspitavanja djece je izostavljena.

“U Porodičnom zakonu propisana dužnost i obaveza Republike Srpske da posredstvom nadležnih organa, preduzima sve potrebne mjere za zaštitu djeteta od svakog oblika zanemarivanja, nasilja, zlostavljanja kao i od svake vrste eksploatacije. Propisano je da roditelji i ostali članovi porodice ne smiju dijete podvrgavati ponižavajućim postupcima, duševnom i tjelesnom kažnjavanju, odnosno zlostavljanju. Ako su roditelji, odnosno onaj roditelj kod kojeg dijete živi, zlostavljali dijete, zanemarili ili je kod djeteta došlo do poremećaja u vaspitanju, organ starateljstva može dijete oduzeti i povjeriti ga drugom roditelju, nekom drugom licu ili odgovarajućoj ustanovi” rekli su nam u Ministarstvu pravde, navodeći da za ovu godinu nisu predviđene izmjene Porodičnog zakona.

Iako je Ombudsman za djecu Republike Srpske uputio Prijedlog za izmjenu ovog zakona kojom bi se Republika Srpska priključila Zemljama u regionu od kojih su neke poput Hrvatske i Crne Gore ovaj zakon već usvojile, ali i Srbije koja je na putu ka usvajanju istog, iz Ministarstva pravde ističu da za rješenje ovog problema nije dovoljno samo donijeti zakon.

“Imajući u vidu činjenicu da bilo koji oblik nasilja predstavlja ozbiljan problem i ostavlja posljedice na svakog čovjeka, mišljenja smo da nije dovoljno samo donijeti zakonsko rješenje, već je obaveza na roditeljima, nastavnicima, stručnjacima, da im najbolji interes djeteta bude prioritet jer su djeca naša budućnost. U tom smislu potrebno je poštovati stavove djeteta, pokazati da nam je njihova dobrobit važna, omogućiti im zaštitu od bilo kojeg oblika diskriminacije jer nam je obaveza da im obezbjedimo kvalitetno odrastanje i prosperitetniju budućnost”, istakla je Sanja Džombić, portparolka Ministarstva pravde.

Iz Ombudsmana za djecu se slažu sa ovim stavom ministarstva navodeći da je praksa u mnogim evropskim zemljama pokazala da nije dovoljno samo donijeti zakon o zabrani fizičkog kažnjavanja djece.

“Jednako je važno raditi na edukaciji javnosti i pomoći roditeljima u izboru alternativnih oblika discplinovanja djece - ne zbog zakona, već zbog djeteta i njegovih potreba, jer djeca kao i odrasli imaju jednako pravo na poštovanje njihovog ljudskog dostojanstva i tjelesnog integriteta, zato disciplinovanje djece znači naučiti ih prihvatljivom ponašanju, usmjeravati ih i podržavati od najranijeg uzrasta, prilagođeno njihovim potrebama i mogućnostima, i ne zasniva se na strahu i sili, već na izgradnji povjerenja, razumijevanja, bliskosti i uzajamnog poštovanja”, rekla je za MONDO Nada Grahovac, dodajući da iako Porodični zakon utvrđuje da roditelji ne smiju podvrgavati dijete ponižavajućim postupcima i kaznama, kao i da su roditelji dužni da zaštite dijete od različitih oblika nasilja, stepen tolerancije nasilja nad djecom u društvu je još uvijek izražen na šta ukazuju i izvještaji o nasilju nad djecom ne samo u BiH već i zemljama okruženja.

Centar za Socijalni rad
Zaposleni u Centru za socijalni rad su za deset mjeseci ove godine od roditelja oduzeli petoro mališana i to najčešće zbog zanemarivanja, zlostavljanja, alkoholizma. Prošle godine roditeljima je oduzeto osmoro djece.

„Iako se izvještaji odnose samo na prijavljene slučajeve, i ne odražavaju pravo stanje na terenu, brojke zabrinjavaju, posebno ako se ima u vidu da su i djeca u najranijem uzrastu, do 4 godine izložena različitim oblicima nasilja“, ističe Grahovac.

Praksa u brojnim evropskim zemljama koje su zabranile fizičko kažnjavanje djece pokazala je da nema dokaza da je došlo do intenziviranja prijava ili postupaka protiv roditelja. Svi se slažu da to i nije cilj. Cilj je podrška i pomoć roditeljima da bez primjene nasilja „spriječe i razriješe sukobe sa djecom“.

“Zabrana fizičkog kažnjavanja djece zahtjeva intenzivan rad u tri područja: pravnoj reformi (uspostavljanje pravnog okvira koji zabranjuje fizičko kažnjavanje djece i štiti djecu od svih oblika nasilja), reformi politike (a, što uključuje programe prevencije, promociju pozitivnog roditeljstva), podizanje nivoa svijesti (mora se stvoriti prostor za razmatranje svih pitanja vezano za fizičko kažnjavanje djece, aktivno učešće struke za nalaženje rješenja)”, istakla je Grahovac iz Ombudsmana za djecu.

Iako je Evropski sud za ljudska prava osporio koncept „razumnog kažnjavanja“od strane roditelja mnogi se i dalje drže toga da “par puta preko guze” ili pecka po rukicama neće ozbiljno ugroziti zdravlje djeteta, kako fizičko tako i mentalno. Ono što je bitno naglasiti je da djeca koja dobijaju batine sigurno ne znaju razlikovati “razumno” od nerazumnog kažnjavanja, odnosno nasilja.

Psiholog Snežana Jondža nam je pojasnila da kada se govori o fizičkom kažnjavanju i fizičkom zlostavljanju bitno je naglasiti da se stručna javnost razilazi po pitanju toga da li razdvajaju ova dva pojma ili ne.

"Oni koji razdvajaju smatraju da treba da se pravi razlika između fizičkog kažnjavanja i fizičkog zlostavljanja. Po ovim stručnjacima fizičko zlostavljanje predstavlja fizičko povređivanje djeteta koje ostavlja povrede na djetetovom tijelu (udaranje djeteta po bilo kom dijelu tijela osim po debelom mesu automatski se tretira kao fizičko zlostavljanje jer može da nanese povrede). Fizičko kažnjavanje je psihoteraput Zoran Milivojević definisao kao udarac po debelom mesu djeteta u svrhu izazivanja boli ali nikako i povrede”, rekla je Jondža za naš portal.

Postoje različite situacije u kojima roditelji potežu za batinama. Najčešći razlog je taj što roditelji nemaju repertoar drugih tehnika koje mogu da iskoriste u različitim situacijama.

Prevencija
“Programi prevencije uvedeni su u obrazovni sistem, rezultat neće dati danas, ali dugoročno dio su ukupnih mjera i aktivnosti u prevenciji nasilja nad djecom i dio aktivnosti koji mora da prati izmjene Porodičnog zakona u dijelu zabrane fizičkog kažnjavanja djece”, kažu u Ombudsmanu Republike Srpske.

“Smatram da u globalu ne treba fizički kažnjavati dijete, ali nekad je to prosto neizbježno. Kad su djeca mala, kao u mom slučaju onda je neke stvari nemoguće objasniti riječima. Moja supruga i ja se maksimalno trudimo da izbjegavamo “batine”, ali mišljenja sam da ako par puta dobije preko “guze” ili po rukici neće imati negativne posljedice po njeno zdravlje”, rekao nam je otac trogodišnje djevojčice.

Snežana ističe da je veliki problem što najveći broj roditelja sa ovog područja ne poznaje druge metode disciplinovanja djece. To dovodi do toga da ili koriste batine kao glavni metod disciplinovanja ili odluče da neće koristiti batine ali ne koriste ni druge metode disciplinovanja pa djeca vrlo brzo postanu razmažena.

Školica za roditelje
Udruženje "Nova generacija" već tri godine provodi "Školicu za roditelje ili kako vaspitati dijete u savremenom dobu“, i iskustvo nam govori da su roditelji veoma zainteresovani da pohađaju ovu edukaciju i da preispituju i unapređuju svoj vaspitni stil, kaže psiholog Snežana Jondža.

“Važno je naglasiti da djeca postaju razmažena ne zato što ih previše roditelji maze već zato što izostane disciplinovanje, ali isto tako disciplinovanje djece batinama potencijalno vodi do velikog broja negativnih posljedica po dijete", kaže Jondža i dodaje da je edukacija roditelja neophodna.

“Ako imamo društvo u kojem se sa generacije na generaciju prenosilo fizičko kažnjavanje i zlostavljanje kao glavni metodi disciplinovanja djece, za očekivati je da roditelji ne znaju kako bi drugačije. Da bi se spriječilo prenošenje tih metoda na naredne generacije neophodno je sistematski raditi na edukaciji roditelja i obezbijediti roditeljima kontinuiranu podršku prilikom uvođenja novih metoda, kako bi imali mogućnost konsultacija u različitim za njih diskutabilnim situacijama u kojim se mogu naći tokom vaspitanja djece".

O posljedicama “batinanja” djece, Snežana kaže da one mogu biti brojne i zavise od brojnih čionioca.

“Jedan od prvih je atmosfera u porodici. Ukoliko je atmosfera u porodici puna ljubavi i podrške ukoliko se dogodi da je dijete fizički kažnjeno po debelom mesu smatram da neće ostaviti posljedice na djetetov psiho-fizički razvoj, ali ukoliko se to događa u porodici u kojoj ne postoji iskazivanje emocija i u kojoj nema emotivne topline i podrške tada će svaki udarac ostavljati trag na djetetu. Zbog svega ovoga je od ogromnog značaja da se radi na prevenciji zlostavljanja dece kroz edukacije i na obezbjeđivanje adekvatne pomoći i podrške svoj djeci koja su žrtve nasilja”, kaže psiholog Snežana Jondža.

Izvor: Mondo.ba

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Da

28.11.2015 18:27

Ukratko ne smijete tuci svoju djecu jer ce vas proglasiti za nasilnike i manijake a djeca nek vam jasu po glavi i vama i nastavnicima i komsijama i svima a vi pravdajte sa fkoskulom takva su djeca..i kad pocnu nositi oruzje, drogirati se i stupati u sexualne odnose sa 12 godina vi recite nista im ne mozemo i vodite ih kod tih istih debilnih psihologa kao musterije do kraja zivota. Ili mozete poalusati Solomona kao najmudrijeg: bezumlje je djetetu vezano za dusu, prut kojim ga tuces odagnat ce ga od njega..ili Ne zali prut nad djetetom svojim, na pogibao njegovu da ne zali dusa tvoja...

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

28.11.2015 23:21

ДА! Једна мудра СРБска изрека каже "Да на младима свијет остаје" а ову мисао потврђује и Библија каја учи "Да се у дјеци нашој продужује живот наш." Зато је брига о васпитању дјеце одувјек била најважнија дужност и обавеза прије свега Родитеља а затим државе и цијелог друштва. Знали су добро ову истину њемачки нацисти, италијански фашисти и совјетски комунисти који су одузимали дјецу од њихових родитеља и затим испирањем њихови дечији глава кроз школе правили себи одане следбенике који нису били ништа друго већ ЗАМБИ. Више се тако неради. Ђаво је постао пуно опаснији и подмуклији јер некадашњи наци фашистички и комунистички систем васпитања дјеце је превазиђен јер Он је постао исувише провидан. Зато је такав систем државног васпитања дјевр преко ноћи постао неприхватљив у "демократском" свијету у коме се дјеца кроз школе које почињу на Западу све раније са три или четири године у име просвете испод жита одузимају тако од родитеља и од њих праве следбеници Новог свјетског поретка. Повика против насиља у Породици и против насиља над дјецом није ништа друго већ састандка ЗАВЈЕРА против Бога и човјека са којом се жели да уништи вијековних однос који влада између мужа и жене и умјесто њега да се успостави у име женски права такво стање у друштву у коме се више неће знати које коме жена. Исти је случај и са насиљем над дјеци који су хвала Богу код СРБа права ријеткост. Код ПАМЕТНИХ СРБа и дјеца СХВАЋАЈУ да дјецу неможе нико више да воли од њихових Родитеља: Оца и Мајке за да су они и најгори. Господ је рекао у петој ЗАПОВЈЕСТИ својој "ПОШТУЈ ОЦА СВОГА И МАТЕР СВОЈУ, ДА ТИ ДОБРО БУДЕ И ДА ДУГО ПОЖИВИШ НА ЗЕМЉИ!" није Господ рекао да поштујемо Родитеље своје ако су они богати и од угледа у друштву већ да ПОШТУЈЕМО РОДИТЕЉЕ СВОЈЕ ОНАКВЕ КАКВИ СУ ОНИ:ДОБРИ ИЛИ ЗЛИ, ПАМЕТНИ ИЛИ ЛУДИ, БОГАТИ ИЛИ СИРОМАШНИ ОНИ СУ НАШИ РОДИТЕЉИ. Појединачни случајеви када се деси неко насиље над дететом од стране Родитеља преко средстава јавног обавештења се тада надувавају до мсксимума не због тога што неко више од Родитеља сажаљева и воли њихову дјецу већ због тога да се Родитељима због "насиља" у породици одузме њихово родитељски право да они васпитавају дјецу своју у духу славних и Светих Предака својих. Ђаво као крвних људски од почетка постојања човјека на земљи жели преко слуга својих по сваку цијену да спречи преношење духа предака наших на потомке њихове. Тај дух може се пренети само преко Родитеља. Зато ђаволу добро дођу појединачни случајеви насиља над дјецом о коме после слуге његове у име дечији права говоре годинама. Зато је веома тешко бити данас мудар и паметан у правилном васпитању своје дјеце ради њиховог добра онако како Родитељи мисле да је то најбоље за дјецу када су данас и школа и држава против Родитеља и њиховог права да они могу да васпитају дјецу по своме избору. Најбоље је када Родитељи имају ауторитет код своје дјеце и када Родитељи разговором могу да уразуме своју дјецу и тако постигну жељни циљ да оно буде ЛИЈЕПОГ понашања и да се клоне несташлука. Међутим тако где ду дјеца твдоглава и непослушна, где она неће да покушају своје Родитеље,тада поред разговора у васпитању дјеце једино може помоћи мотка за коју неко рече да је она "из раја изашла." Да ли је мотка заиста из раја изашла или није ми то НЕЗНАМО. Међутим у Библији или Светом Писму у коме се крије ПРАВИЛО ЖИВОТА јасно и поучно стоји написано да Родитељи који воле своју дјецу "КАРАЋЕ ИХ НА ВРЕМЕ ПРУТОМ ДА БИ БИЛИ ЗДРАВИ У ВЈЕРИ" ДА БИ ОНА УЧИЛА И ПОШТОВАЛА РОДИТЕЉЕ СВОЈЕ И СТАРИЈЕ ОД СЕБЕ А МЛАЂЕ И НЕЈАКЕ ШТИТИЛА. ДОК СМО ТАКО РАДИЛИ КАО РОДИТЕЉИ ДЈЕЦА СУ НАМ БИЛА СРЕЋНИЈА И УСПЈЕШНИЈА А РОДИТЕЉИ МИРНИЈИ У СВОМЕ ЖИВОТУ!

Name

Profa

28.11.2015 19:07

Razgovor je metod vaspitanja djeteta. Samo razgovorom mozete dobro vaspitati dijete. Ali taj razgovor ne moze da traje kratko i da bude napet, on mora da traje svaki dan, da je umjerenim, objasnjivim i poucnim tonom, tonom kojim ce dijete shvatiti da ga postujete. Samo razgovor, ljudi, samo razgovor...

ODGOVORITE
Name

profooo?

29.11.2015 07:32

Zašto su nas učitelji i nastavnici batinali?

Name

Crni

29.11.2015 06:21

Nije tuča kazna za dijecu ! Bog ti ga je podario ispravnog a ti da ga sakatiš i mentalno poremećuješ , mrziće te dijete do kraja života nikad milosti neće imati prema tebi zar to nekom treba?? Oduzmi mu ono što najviše voli u životu dok ne popravi situaciju budi mu prijatelj a ne samo otac razgovarajte o svačemu , upoznaj mu društvo stvori mu obaveze škola sportovi a ne pusti dijete da ga ulica udgaja a ti kao roditelj udri po kafanama .Žalosno je što divljaci imaju dijecu a i ta sama djeca teško da se izvuču u životu da i oni sami ne postanu divljaci

ODGOVORITE