Sjedište opozicije pod policijskom blokadom

Kosovska policija nakon hapšenja Aljbina Kurtija drži pod opsadom sedište Samoopredeljenja. Okupljeni simpatizeri se povremeno sukobljavaju sa policijom.

Region 28.11.2015 | 18:15
Sjedište opozicije pod policijskom blokadom

U drugim delovima Prištine, gde je danas u centru grada održan protest opozicije, je mirno.

Tanjugov reporter sa lica mesta javlja da je policija u jednom trenutku povredila i gradonačelnika Prištine Špenta Ahmetija, koji je funkcioner Pokreta Samoopredeljenja.

Sve ulice oko sedišta te stranke su blokirane, a prema proceni reportera, u toj akciji učestvuje oko 300 policajaca. Sve je blokirano, svi prilazi ka sedištu Samoopredeljenja su blokirani, a policija je raspoređena u više kordona.

Postavljena su i vozila za razbijanje demonstracija, kao i kola hitne pomoći.

Za sada, osim skandiranja pristalica Samoopredeljenja i periodičnih sukoba, nema većih incidenata.

Interesantan detalj je da je jedna demonstrantkinja policajcu pod štitom i sa fantomkom na licu ponudila flašicu vode koju on nije hteo da uzme, ali ju je ona zatim ubacila iznad štita.

U samom centru Prištine, ispred zgrade institucija priprema se proslava Dana albanske zastave koju ogranizuje lokalna vlast.

Na glavnom gradskom šetalištu je mirno, kao i u svim drugim delovima grada, osim na potezu oko sedišta Samoopredeljenja.

Kosovska policija uhapsila je osnivača Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kutrija, koji se danas, posle govora na protestnom skupu u centru Prištine, sklonio u sedište svoje stranke.

Kako javlja Tanjugov izveštač, policija je uhapsila još nekoliko lica koja su sa Kurtijem bila u sedištu Pokreta, ali zasad nema preciznih informacija koliko je ukupno uhapšenih.

Kosovska policija je prethodno saopštila da je imala informaciju o tome da će Kurti učestvovati na protestu, ali da ga nije uhapsila, kako je ranije najavljivala, da bi se izbegla da situacija eskalira.

"Imali smo informaciju u vezi sa učešćem na protestu osobe za kojom je izdat nalog za hapšenje, ali na osnovu procene stanja i u cilju izbegavanja eskalacije situacije, tokom protesta nismo preduzeli mere za njegovo hapšenje. Policija će te mere preduzeti u skladu sa nalogom", navedeno je u saopštenju.

Samoopredeljenje je današnji protest, zajedno sa Alijansom za budućnost Kosova i Incijativom za Kosovo, kao i ranije, organizovalo jer se protivi primeni briselskih sporazuma, a posebno formiranju Zajednice srpskih opština.

Poslanici te stranke takođe već mesecima kosovski parlament blokiraju ispadima, bacanjem suzavca, tražeći da Priština odustane od sporazuma iz Brisela.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

28.11.2015 21:11

Uskoro opet čitav Balkan gori. Neće se znati ko je sve protiv koga. A šta nam uradiše od onakve Jugoslavije i onakvog života.

ODGOVORITE
Name

deja vu

28.11.2015 22:58

Veseli ovi Albanci, nema tamo više Srba pa moraju medjusobno. Nema veze, važno da se dolar vrti.

ODGOVORITE
Name

šta im je?

28.11.2015 23:55

Kako ih nije sramota, šta će na to reći Bili Clinton i njegova Monika levinski?

ODGOVORITE