Gdje sa maloljetnim prestupnicima?

Maloljetni delikventi odavno su postali naša svakodnevica i gotovo da nema dana a da se u medijskim izvještajima ne nađu inicijali iza kojih se krije maloljetni kriminalac.

Bosna i Hercegovina 28.11.2015 | 11:11
Gdje sa maloljetnim prestupnicima?

Iako ne postoji jedinstvena baza podataka o ovoj pojavi, prema posljednjim informacijama, maloljetnici najčešće kradu. Nakon krađa slijede razbojništva, teške tjelesne povrede, lakše tjelesne povrede, te posjedovanje i uživanje droge. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da prilikom krivičnih radnji, poput teških krađa ili razbojništava, maloljetnici često koriste vatreno oružje.

U Federalnoj upravi policije kažu da se na osnovu raspoloživih podataka uočava značajno učešće maloljetnih osoba u izvršenju krivičnih djela. Samo u devet mjeseci ove godine, od ukupnog broja prijavljenih osoba za počinjena krivična djela, 398 ili oko četiri posto čine djeca. Naglašavaju i da se maloljetnici, pored toga što se pojavljuju kao počinioci krivičnih djela u oblasti droga, često vrše, pojedinačno ili grupno, i krivična djela teške krađe u kojima su objekti napada poslovni prostori, automobili, stanovi i drugo, ali i "teža" krivična djela, kao što su razbojništva i slično.

U Republici Srpskoj je za prvih osam mjeseci ove godine prijavljeno 120 maloljetnika, od čega su 34 bila počininioci krivičnih djela, a 86 su bili počinioci prekršaja. Maloljetni prestupnici su u posmatranom periodu, kao i ranijih godina, najčešće imali 16 i 17 godina. U Informaciji o maloljetničkoj delinkvenciji iz Federalne uprave policije i MUP-a RS stoji da je, u odnosu na ranije godine, maloljetnička delikvencija ipak u opadanju.

U banjalučkom Centru za socijalni rad kao osnovne razloge za izvršenje krivičnih djela od maloljetnih osoba navode slabo materijalno stanje, nesređene porodične odnose, te nedovoljan uticaj porodice i obrazovnih ustanova. Dodatni problem, kako kažu, predstavlja i nepostojanje adekvatnih ustanova za smještaj maloljetnih prestupnika.

Tako u Banjaluci postoji Vaspitno-popravni dom za maloljetnike, međutim njegova loša strana je lokacija, nalazi se u okviru KPZ-a Banja Luka, pa su maloljetnici smješteni u neposrednoj blizini teških prestupnika.

Maloljetnički zatvor za sada postoji samo u Kuli, a čeka se i otvaranje Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Orašju, koji je sagrađen još prošle godine i gdje je predviđen smještaj 60 maloljetnika kojima je sud izrekao mjeru upućivanja u odgojno-popravni dom.

Otvaranjem ovoga zavoda riješio bi se dugogodišnji problem smještaja maloljetnika koji trenutno borave u privremenom odjeljenju vaspitno-popravnog doma za maloljetnike pri KPZ PT Tuzla, u uslovima koji nisu adekvatni za djecu.

Izvor: Klix

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

samo po džepu do reda

28.11.2015 11:01

Često ljeti poslije 11 sati noću skupe se takvi huligani i urnebes prave na ljuljama dječijeg igrališta pored prozora stanara, na poziv Policije često neće ni da dođu i kad dođu gledam kroz prozor mole ih da budu dobri i da ne prave probleme i jedva ih namole da se raziđu i na tom se sve završi, umjesto da ga zapiše i pošalje mu ocu i materi kaznu da plate, ma bez toga nema reda i lijepog ponašanja u RS kod takvih punog grada budala.

ODGOVORITE
Name

Resenje

28.11.2015 12:09

Samo poslati na rad poljuprivreda,stocarstvo sta bilo samo da rade em steknu radnu naviku em nekome doprinesu,samo tako protiv toga drugacije nikako!

ODGOVORITE
Name

kontrapunkt

28.11.2015 13:44

Dakle i najmladji su se ugledali na Milorada Dodika i ostale bandite iz politike.

ODGOVORITE