Potvrđeno: Ubijali oružjem iz Srbije!

Direktor fabrike "Zastava oružje" Milojko Brzaković potvrdio je da je više komada oružja koje su koristili islamisti u terorističkim napadima na Pariz 13. novembra proizvedeno u toj kragujevačkoj fabrici pre raspada bivše Jugoslavije.

Srbija 28.11.2015 | 07:06
Potvrđeno: Ubijali oružjem iz Srbije!

Brzaković je agenciji AP rekao da mu je srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova dva dana posle teorističkih napada u Parizu, u kojima je ubijeno 130 ljudi, poslalo serisjke brojeve oružja pronađenog u francuskoj prestonici tokom i posle napada.

"Mislim da ih je bilo sedam ili osam, sve su bile automatske puške, 'kalašnjikovi'", rekao je Brzaković.

Kako navodi AP, u pitanju je jugoslovenska verzija sovjetske automatske puške AK-47. To oružje koristila je JNA, kasnije i Vojska SRJ.

Brzaković je u telefonskoj izjavi za američku agenciju rekao da su posle raspada bivše SFRJ sve zaraćene strane mogle da prodaju preostalo oružje.

"-Oružje je isporučivano vojnim subjektima u Sloveniji, Bosni i Makedoniji za potrebe JNA", napomenuo je on.

Brzaković je još istakao da sada u Srbiji nijedan proizvod fabrike "Zastava oružje" ne može biti isporučen "bez dozvole države Srbije".

Politički analitičar Zoran Dragišić izjavio je ranije da ukoliko je i tačno da su teroristi koji su izveli napad u Parizu koristili puške kragujevačke "Zastave", to ni na koji način ne može "okriviti" Srbiju za veze sa teroristima i Islamskom državom.

Dragišić, koji je profesor na Fakultetu za odbranu u Beogradu, za Tanjug je objasnio da su "Zastavinim" oružjem bile naoružane teritorijalne odbrane svih bivših jugoslovenskih republika, te da je to oružje bilo izvoženo u zemlje Bliskog istoka i da ga i sada može biti bar u pedesetak zemalja.

"Ono je iz Srbije legalnim kanalima moglo otići u neku zemlju Bliskog istoka ili je moglo otići švercom, što se događalo 1990-ih godina, kada je mnogo tog oružja švercovano. Ono je moglo otići iz Bosne, sa Kosova, bilo odakle, i onda doći u ruke terorista", objasnio je Dragišić.

Podsetimo, napadači iz Pariza navodno preko interneta naručili od švercera oružje iz Nemačke pocetkom novembra.

U porudžbini su bila dva AK-47, odnosno "kalaššnjikovi" napravljeni u Kini, kao i dve Zastavine puške M70 napravljene za vreme bivše Jugoslavije.

Izvor: Informer

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Snouden

28.11.2015 07:39

Pa sta sad treba reci da su Srbi krivi jel?Treba postaviti pitanje kako to oruzje prodje do terorista i odakle ide konstantno sa municijom.Ili su lose kontrole na granicama ili imaju svoje ljude u tim redovima.....

ODGOVORITE
Name

sory

28.11.2015 09:24

(re)Snouden........I jedno i drugo..!

Name

Od srca

28.11.2015 08:33

Bezvezna prica o porijeklu par pusaka, slicno kao za vrijeme prethodnih teroristickih akcija protiv onog casopisa. Zaostalog oruzja iz rata ima svuda. Mnogi su sacuvali, a kasnije prodali da se prehrane. Cak su i UNPROFORci kupovali i odnosili oruzje za uspomenu. Pa svaka ozbiljnija skupina dilera ili pljackasa ima i jaci arsenal oruzja. Ovo je smisljeno da se Srbija, BiH i ostale nase zemlje oznace kao lose i na silu dovedu u vezu sa ovim teroristickim akcijama. Kao da bi Zastava ili bilo koja druga fabrika iz SFRJ namjenske industrije prodavala par pusaka i desetak kutijica metaka po e-bayu? Pitaju li se ikada ko je naoruzao silne paravojske i teroristicke grupe sirom svijeta? Mi sigurno nismo.

ODGOVORITE
Name

Kriv

28.11.2015 08:42

Krivi Srbi za sve pa i za ovo.

ODGOVORITE
Name

Od srca

28.11.2015 09:04

Nedavno, na pjesackom, vozac VW Golf dvojkom pregazio pjesaka. Nakon istrage, utvrdjeno je da je Golf proizveden u Njemackoj. Istraga je dalje pokazala da je od 23 saobracajke u ovom mjesecu, 18 vozila bila proizvedena u Njemackoj, 2 u Koreji, 2 u Italiji i jedna Lada u Rusiji. Policija ispituje umjesanost vlada ovih drzava u saobracajne nesrece...

ODGOVORITE