Analiza: Šta je sve Žile doneo Partizanu ove sezone?!

Zlatni "orlić" Andrija Živković. Ta rečenica sve dovoljno govori. Najbolji kada je najpotrebnije. Partizanov ubedljivo najbolji igrač i kada nije 100 odsto spreman.

Fudbal 30.11.2015 | 00:00
Analiza: Šta je sve Žile doneo Partizanu ove sezone?!

Ne treba biti mnogo mudar pa zaključiti da je Žile najzaslužniji za veliki uspeh u Ligi Evrope i zbog toga što su crno-beli na pragu evropskog proleća.

To što jedan Partizan igra u Superligi, a drugi pod svetlima evropske pozornice, nije do njega. Jer, Živković je postigao četiri od devet golova Partizana u Ligi Evrope ove sezone. Treba istaći da je toliko puta mrežu zatresao i Abubakar Oumaru i da su oni arhitekte ogromnog uspeha.

Ipak, pogoci našeg zlatnog "orlića" su oni koji lome protivnike.

Pre Lige Evrope, osvrnućemo se na Ligu šampiona. Mogao je Partizan i do grupne faze elitnog takmičenja, ali je BATE Borisov za nijansu bio bolji. Srpski rpvak je pre okršaja sa beloruskom ekipom obezbedio igranje u Ligi Evrope preko Steaue, a rumunskom timu presudio je upravo Živković.

Posle 1:1 u Bukureštu, u Beogradu je bilo 1:2 na poluvremenu, da bi brzonogi krilni napadač stupio na scenu da sve reši. Jevtović jeste izjednačio, ali je Žile majstorskim lažnjakom bacio čuvara na travu i u maniru igrača svetske klase, što i jeste, zatresao mrežu.

Pred sam kraj asistirao je Trujiću da overi veliki trijumf. Tako je obezbedio Partizanu jesen u Evropi.

Našao se Partizan u grupi sa Atletik Bilbaom, Augzburgom i AZ Alkmarom. Ako su Baski bili izraziti favoriti, preostale tri ekipe su imale podjednake šanse da se bore za drugo mesto. Tako je i bilo do kolo pre kraja takmičenja u L grupi.

Sigurno su mnogi verovali da crno-beli mogu dalje, ali je sigurno malo onih koji su očekivali da će imati dve pobede u gostima. I tu je upravo Žile blistao. Jedino je Bilbao bio bolji u dvomeču.

Na startu je pao AZ Alkmar (3:2), što je bila možda i najbolja utakmica srpskog prvaka ove sezone. Već u 11. minutu je servirao pogodak Oumaruu, da bi u samom finišu otklonio sve dileme oko pobednika.

Fantastično je istrčao kontru kao da je tek početak meča, prihvatio idealno dodavanje Saše Ilića i rutinski prosledio loptu u donji levi ugao. Time su crno-beli pokazali spremnost da se upuste u žestoku borbu za evropsko proleće.

Partizan je čak 30 godina čekao na skalp nemačke ekipe i crnu seriju je prekinuo baš u Augzburgu. Branio je odlično Živko Živković, ali će bundesligaš dugo pamtiti tada dvostrukog strelca Andriju.

Najpre je na sjajno dodavanje Babovića karakteristično ušao sa desne strane u sredinu za 1:0, a onda je pri vođstvu sa 2:1 kaznio grešku rivala, zatresao mrežu i spakovao bodove za Beograd.

Povreda ga je više od meseca dana odvojila od terena. Vratio se kada se rešavala Partizanova sudbina u Ligi Evrope. Dva poraza od Bilbaoa poljuljala su ionako uzdrmano samopouzdanje zbog posrtanja u Superligi. Ali, kada je Žile na terenu, crno-beli ne moraju da brinu.

Na gostovanju AZ Alkmaru su podbacili u prvom poluvremenu, ali je u nastavku usledilo buđenje. Oumaru je anulirao zaostatak i kada se činilo da će podeliti plen - preokret. Kamerunac je probio po levom krilu i kao na tacni poslužio Živkovića, a zlatni "orlić" je sigurno pogodio metu.

Za 2:1 u Holandiji! Za treću pobedu u Ligi Evrope! Za lansiranje Partizana ka evropskom proleću! Za to je potreban još mali korak u poslednjem kolu protiv Augzburga u Humskoj. Bod je dovoljan, sme i da izgubi, ali ne sa 0:3, 1:3 ili ubedljivije.

Nema sumnje, Andrija Živković je biser crno-belih i našeg fudbala. Šteta šta ga čeka karta u jednom pravcu iz Humske.

Komentari / 0

Ostavite komentar