Biljka koja pomaže kod odvikavanja od cigareta

Lekovita priroda: Barska biljka kod nas se zove i mirišljava šaš, vodeni božur, mirisni koren, mirisava trska, sabljar. Obloge od praha biljke i lozovače za zarastanje čireva, kod gihta i kostobolje

Zdravlje 27.11.2015 | 15:07
Biljka koja pomaže kod odvikavanja od cigareta

Aromatičan i lekovit iđirot (Acorus salamis) stari Kinezi su nazvali "onaj koji produžava život", obilato je korišćen i u starom Rimu i Grčkoj, od njega su pravili balzame za negu lica i tela i lečili organe za varenje. Po otkriću Amerike, prenet je na novi kontinent gde su ga Indijanci masovno uzgajali.

Kod nas je poznat i pod imenima "mirišljava šaš", "vodeni božur", "mirisni koren", "mirisava trska", "sabljar"... Ova barska biljka nalazi se najčešće uz močvare, jezera, bara, na obalama stajaćih voda. Lekoviti koren pušta u mulju, a iz njega rastu brojni sabljasti listovi. Koren može biti dugačak i do metar, a svež ima gorak ukus. Za lekovite svrhe se vadi u kasnu jesen ili rano proleće, nakon toga se dobro ispere, iseče na komade dužine 10 cm, naniže na konac i suši na tamnom promajnom mestu ili u rerni na 35 stepeni. Osušen, ima blaži ukus.

Mnogi narodni lekari veruju da koren može da izleči svaku bolest creva, ma koliko da je uporna, najefikasniji je kod nadimanja i grčeva, pokreće lenja creva. Preporučuje se i kod opšte slabosti organizma, oboljenja žlezda i kostobolje. Delotvoran je kod usporenog metabolizma, anemije, bubrežnih oboljenja. Mršavim osobama se preporučuje čaj od iđirota jer podstiče apetit, a i dobro je sredstvo za čišćenje organizma.

Ima obilje vitamina C pa je dobar protiv prehlade, gripa i snižava temperaturu. Sadrži i jod koji poboljšava koncentraciju i pamćenje, reguliše rad štitne žlede. Zbog umirujućeg dejstva koristi se kod napetosti, od iđirota se prav i tečnosti za ispiranje jer osvežava dah i sprečava upalu desni.

Od svežeg korena se pravi sok, očisti se i vlažan iscedi u sokovniku. Obloge od praha i jake rakije lozovače se preporučuju kod čireva, gihta i kostobolje. Ima miris cimeta, pa se etarsko ulje koristi u kozmetici i dodaje parfemima.

Ipak, sa iđirotom bi trebalo biti oprezan zbog ulja azarona, a čaj se ne preporučuje trudnicama ni osobama sa gastritisom.

Čaj za želudac icreva - u čašu hladne vode sipajte ravnu kašičicu korena, ostavite preko noći, a ujutru malo zagrejte, procedite i pijte po gutljaj pre i posle svakog obroka. Dnevno ne sme da se popije više od šest gutljaja.

Lekovita kupka se pravi kada se 200 g korena ostavi preko noći u 5 l hladne vode, sutradan se zagreje do ključanja i kad se ohladi doda u vodu za kupanje.

PROTIV PUŠENjA

Suv koren se polako žvaće, a sastojci u njemu kod pušača suzbijaju želju za cigaretama. Najbolji efekat se postiže ako se žvaće 10 do 15 komadića sivog korena iđirota.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar