Foča: Obnova mosta koji je srušio NATO

Dugo iščekivana obnova starog željeznog mosta na Drini u Foči počeće u narednih mjesec, a Vlada Republike Srpske i opština Foča obezbijediće oko tri miliona maraka za ovaj kapitalni projekat.

Republika Srpska 27.11.2015 | 13:50
Foča: Obnova mosta koji je srušio NATO

Željezni most na rijeci Drini na ulazu u Foču jedini je most koji je srušen prilikom NATO bombardovanja, a da ni poslije dvije decenije nije obnovljen.

Godinama predstavlja stalnu opasnost za vozače i pješake, a na njemu je zabilježen i jedan smrtni slučaj, kao i brojne povrede.

Obnova mosta je od višestrukog značaja za lokalnu zajednicu, koja je izradila projekat obnove i sprovela tendersku proceduru.

"Za petnaestak dana ćemo potpisati ugovor sa izvođačem radova, preduzećem iz Zvornika, koji će most na Drini završiti u roku od osam mjeseci", rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

On je naglasio da će novi željezni most sačuvati prvobitni izgled, kako to nalaže njegov status nacionalnog spomenika kulture BiH. Imaće dvije kolovozne trake kako bi se saobraćaj odvijao u oba smjera, te dvije pješačke staze koje će od kolovoza biti odvojene željeznom konstrukcijom. Mašić je podsjetio da je lokalni parlament prethodno usvojio odluku o planiranju i obezbjeđivanju novca za finansiranje obnove željeznog mosta na Drini.

"Opština je obezbijedila 300.000 maraka iz kreditnih sredstava, od Vlade Republike Srpske očekujemo 600.000 maraka, a ostatak novca biće plaćen izvođaču u periodu od pet godina na rate, bez kamata, iz redovnih budžetskih sredstava. Svakako da očekujemo pomoć od republičkih i državnih institucija, kao i od različitih donatora", rekao je Mašić.

Ovim kapitalnim projektom Foča će dobiti moderan most preko Drine koji magistralni put povezuje sa Univerzitetskom bolnicom Foča, Medicinskim fakultetom, Studentskim domom, koji će uskoro biti useljiv za 340 studenata, Kazneno-popravnim zavodom i gradskim naseljem Donje polje

Mještani
Obnova mosta posebno je obradovala stanovnike mjesne zajednice Donje polje.

"Sjajna vijest je to što će konačno biti obnovljen most, a godinama je neuslovan za prelazak i vozačima i pješacima. Svi smo saglasni da se to radi i što prije da dobijemo za prelazak siguran most", istakao je član Savjeta mjesne zajednice Donje polje Slavko Đorđević.

(Glas Srpske)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bogoje

27.11.2015 13:15

Da je bio u federaciji dosada bi ga od rosfraja-prokroma napravili duplo sireg ne go je to u neprijaeljskoj zemlji Rs pa vi opet u NATO srljate kao skutonose i nikogovici-skorojevici.

ODGOVORITE
Name

re

27.11.2015 13:45

Bogoje opet ti , pišeš gluposti a verovatno misliš da si " inteligentan" ako uopšte znaš šta znači ova reč.

Name

Brle

27.11.2015 14:14

Po svaku cijenu u NATO, da imaju sta rusiti.

ODGOVORITE
Name

ubice Srba iz Zv

27.11.2015 18:10

Ti iz ZV pa to je sve retard do retarda i lopov do lopova i nije cudno sto je njima dat taj posao. Naime Momcilo Mandic upravlja mafijom iz ZV jos od pocetka rata,on ima stan u ZV kao i Tomo Kovac a obojica sa iz Foce. To vam je ta ratno-profiterska veza zapoceta '92 i jos traje.....oni su kriv za smrt 3.500 Srba iz Podrinja,za smrt Mladiceve kcerke,novinara Riste Djoge i za nasu cjelokupnu propast.Dok se oni ne pobiju nama nema naprijed.

ODGOVORITE
Name

Hubert

27.11.2015 20:52

A koji su ti iz ZV ? Koja firma ce raditi kad si tako pametan i sve znas da te cujem ?

Name

huberte pickin dime ko ti dade takvo nacisticko ime

27.11.2015 22:28

Predratni seoski nepismeni djilkosi i vlasnici firme “Ratni Profiter doo” koji su ubili kcerku gen.Ratka Mladica i klali Srbe za racun muslimana i ustasa eto ko.

Name

Ubice da se osude

27.11.2015 19:41

Ko je ubio Mladicevu kcerku i novinara Risu Djogu?! Narod hoce da zna imena ubica. Ubice imaju potomke i niko od njih se nece izvuci.Imovina ce im biti zaplijenjena ! Govorite ko je ubio Mladicevu kcerku i njega poslao u Hag,ko je ubio novinara Ristu Djogu?? Dodik pjevaj da te narod ne bi natjerao da pjevas!

ODGOVORITE
Name

rs

27.11.2015 22:57

Ona vrtaca Zvornik je stvarno veliki grad pa se ne zna ko sta radi....ima onu jednu ulicu sto se sva iskrivila i samo sto nije sjargala u Drinu. Ali sve ubice ce na giljotinu.

ODGOVORITE