LE - analiza: Veličanstveni Partizan se podigao iz pepela!

Oumaru i Živković za proleće u Evropi! Ključnim se ispostavio ulazak Saše Ilića 15 minuta pre kraja!

Fudbal 26.11.2015 | 23:45
LE - analiza: Veličanstveni Partizan se podigao iz pepela!

Pesma Grobara odzvanja Holandijom! Pesma u znak verovatnog, skoro izvesnog, evropskog proleća Partizana. Oda radosti, iako je u pojedinim trenucima navijačima crno-belih bilo do plača. Na kraju, ruke visoko u vazduhu, stisnute pesnice i osamljivanje na drugom mestu tabele Grupe L. Čudesna pobeda nad AZ-om i fantastični preokret Bilbaa u Augzburgu vinuli su srpskog predstavnika na prag nokaut faze, u meču u kome Abubakar Oumaru najpre postigao, a zatim asistirao Andriji Živkoviću, čiji je pogodak nokautirao ljubitelej fudbala u Alkmaru - 2:1.

Fantastičan preokret Partizana u Holandiji dobio je na vrednosti zbog istog takvog Baska u Nemačkoj, pa će, da bi i u 2016. igrao Ligu Evrope Partizan 10. decembra morati samo da ostane neporažen protiv Augzburga. Štaviše, i ako izgubi 0:2 ide dalje.

Blizu je, jako blizu.

A činilo se da je kilometrima daleko, tokom utakmice u kojoj je pokazao slabosti u odbrani, katastrofalnu realizaciju, ali i umešnost da se vrati kad ga svi otpišu. Iako je vozio ivicom poraza, Parni valjak je u završnici stigao do druge evropske gostujuće pobede i znatno se iskupio pred 1.500 grlatih Grobara za sva posrtanja u Superligi.

Mada su neiskorišćeni ziceri Stefana Babovića iz prvog i Nikole Ninkovića u drugom poluvremenu pretili da udalje goste od plasmana u narednu rundu, na kraju se ispostavilo da su fudbaleri AZ Alkmara ti koji više mogu da žale da propuštenim prilikama, zbog kojih su i ispali iz trke.

Hvatali su se za glavu i navijači i igrači Partizana nekoliko puta tokom prvog poluvremena. Grobari zbog smušenih reakcija Bandalovskog i Subića u odbrani, te nesigurnog ulaska u utakmicu golmana Kljajića, a crno-beli na terenu usled činjenice da nisu u pogotke pretvorili tri velike šanse i već pre pauze rešili pitanje pobednika. Plan da "hvataju" rivala na kontru značio je da će AZ biti tim koji ima veći posed i inicijativu, međutim, zahvaljujući nepreciznosti Souze (dvaput) i vrlo dobrim defanzivnim zadacima Marka Jevtovića - najboljeg gostujućeg fudbalera u tom delu igre - nije uspeo da stekne prednost u uvodnih 20 minuta meča, u kome je ekipa Ljubinka Drulovića podsetila na izdanja iz Gornjeg Milanovca i Jagodine.

Kad domaćin nije valorizovao pritisak, a Filip Kljajić sa nekoliko dobrih intervencija preneo sigurnost na ostatak tima, Parni valjak je ubacio u brzinu više i kontrama stvarao situacije od kojih su se neke činile idealnim. Nije bilo onog pravog zicera, ali sigurni Brašanac i posvećeni Ninković uspevali su hitro da prebace težište igre pred kazneni prostor AZ-a i u periodu od 34. do 45. minuta razviju opasne napade kao na treningu.

Prvom je, doduše, kumovala greška Lukasena, posle koje je Oumaru stigao do lopte, ali centaršut ka Ninkoviću nije bio dovoljno dobar. U drugoj je Živković na sličan način poslao prejak centaršut ka Brašancu koji je oporavljen vezista jedva zahvatio. Neposredno pred odmor Ninković je idealno centrirao ka Oumaruu, ali zakasenala reakcija Kamerunca nije ono za čim crno-beli najviše žale. Ostao je utisak da su mogli i morali da povedu posle sjanog prodora Aleksandra Subića, karambola u kaznenom prostoru Holanđana i zicera Stefana Babovića, koji je umesto u mrežu poslao "bubamaru" u gol-aut i tako ostavio nadu ekipi iz Alkmara, iako je - realno - Partizan bio za nijansu opasniji tim.

Kako to obično biva, kazna je bila surova: NIje sekundara obrnula ni tri krunga u nastavku, Miroslav Vulićević je pogrešio u postavci, dozvolio Brežančiću da centrira, a nepomična odbrana Partizana Souzi da se prošeta kaznenim prostorom i iz treće šanse, ipak, savlada Filipa Kljajića - 1:0.

Od tog trenutka pa u narednih 15, prvak Srbije je izgledao kao da je upao u crnu rupu. Bez plana kako da iz nje izađe. Nije mu pomogao ni šut Ćirkovića glavom posle kornera (55), morao je da ga spašava golman Kljajić posle šansi Souze Jansena, a onda se ispostavilo da su i ti promašaji skupo koštali igrače u crvenim dresovima. Subić je odložio loptu Ninkoviću, ovaj centrirao na peterac, a Abubakar Oumaru četvrtim golom u Ligi Evrope

Ključnim se ispostavio ulazak Saše Ilića 15 minuta pre kraja. Legendarni kapiten je "spustio" loptu na zemlji, vezao vezni red i napad, stvarao višak i omogućio crno-belima da igraju najbolje što znaju, a tih poslednjih 15 minuta utakmice u kojoj su mogli da budu i poraženi pamtiće se najviše po prodoru Abubakara Oumarua i laganoj egzekuciji Andrije Živkovića za veličanstven trijumf.

Komentari / 0

Ostavite komentar