Balkan treba da strahuje od terorizma

Evropa je pogođena terorizmom vrlo ozbiljno i vrlo masovno, i teroristi su postigli ono što su htjeli, ocjenjuje prof. dr Dragan Simeunović, međunarodni ekspert za terorizam. On smatra da se Evropa, prije svega Francuska, nije efikasno organizovala za borbu protiv islamskih radikalnih ekstremista.

Republika Srpska 26.11.2015 | 20:05
Balkan treba da strahuje od terorizma

Balkan u ovom trenutku ne mora da strahuje od rata, ali treba da strahuje od terorizma, ukazao je Simeunović gostujući u emisiji "Puls" BN televizije.

U svim zapadnobalkanskim zemljama postoji mogućnost da se izvede teroristički napad, jer ma šta pričali političari, apsolutna bezbjednost ne postoji, smatra Simeunović.

"Balkan je područje naroda koji nisu istorijski i civilizacijski sasvim sazreli, tako da rat može biti prije nego u drugim dijelovima svijeta. Ali trenutno nismo na pragu nekog rata, ali nama malo treba.


Budućnost BiH zavisiće od sva tri naroda, a da li će biti rata ili mira najviše će zavisiti od Bošnjaka", smatra Simeunović.

Bosna i Hercegovina je na svjetskoj mapi označena kao zemlja sa visokim stepenom rizika od terorizma. Simeunović ocjenjuje da je ubistvo dva pripadnika Oružanih snaga BiH klasičan teroristički čin.

On ukazuje da SAD i evropske zemlje koje učestvuju u ratovima na Bliskom istoku su prva meta terorista.

"Zašto Pariz dva puta? Zato što je Francuska učestvovala u bombardovanju Libije, učestvuje u bombardovanju arapskih zemalja. Pa ne možete vi bombardovati, a misliti da neće niko da vrati", kaže Simeunović.

Simeunović objašnjava da je Islamska država hibridna tvorevina nastala od terorističke organizacije, u kojoj je proglašen kalifat i gdje njen lider Al Bagdadi sprovodi šerijatsko pravo.

"Ona je paradržava, u njoj se štampa novac, ona trguje svaki dan, samo od prodaje nafte prihoduje 5 miliona dolara, prodajenaftu Turskoj svaki dan, pa kada su Rusi gađali rafinerije došlo je do rušenja aviona. Neko je bio ljut... Dakle, ID je hibridna tvorevina nastala od terorističke organizacije. Takav slučaj imamo sa Kosovom i OVK, a sada takav poredak imamo i na Bliskom istoku", kaže Simeunović.
Evropa sada plaća cehove viševjekovne pljačke Afrike i Azije.


Nakon terorističkih napada u Parizu, Evropa treba da napravi drastičan preokret, da promijeni svoj odnos prema migrantima.

"Evropa i Amerika će morati prvo promijeniti svoj odnos, da ulažu u Afriku, u zemlje odakle dolaze migranti, da se odreknu svog dijela bogatstva. Ona mora da uključi islamske zajednice u Evropi da budu aktivnije na tom planu. Treba migrantima dati priliku, da oni nisu došli tu da koriste evropski standard, nego da mogu da budu korisni članovi društva", kaže Simeunović.

Istovremeno Evropa treba ozbiljnije da organizuje svoje bezbjednosne snage u borbi protiv terorizma koji jača na Bliskom istoku, ocijenio je Simeunović.

 

BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

dragon

26.11.2015 19:19

Razumijem ako su ciljevi terorista Francuska, Njemačka, Amerika i sl. Oni su im razorili države, uništili im porodice, industriju i uopšte uništili su im živote. Ono što ne razumijem je zašto bi Srbija i Bosna i Hercegovina bili meta terorista. Niti smo učestvovali niti smo odobravali agresiju na Irak, Libiju, Siriju. Slažem se da Evropa i Amerika moraju da promjene svoj stav i da prestanu da kinje države koje sticajem okolnosti posjeduju prirodna bogatstva na koja su se polakomili. Islamski terorizem će početi da slabi kada NATO prestane da iz vazduha dijeli svoje viđenje demokratije po principu red bombi pa red brašna.

ODGOVORITE
Name

lo

26.11.2015 20:25

Mi im dodjemo kao ovce za šišanje a ovde ovaca,bikova,konja mnogo ima.

Name

E

26.11.2015 21:33

Jesi pametan, Balkan strahuje kako ce da skuva lonac graha, kaki teroristi nemoj biti dosadan

Name

Профа

26.11.2015 20:09

Не бојим се ја за Србију јер је она лидер у региону тј. сила ( има три авиона и један хеликоптер ). хаахаххахахахаха

ODGOVORITE
Name

re Профа

26.11.2015 20:31

Baš mi je drago da ima i vas koji znate ćirilicu, a pri tome mrzite Srbiju, Konjislave protiv terorističkih napada borbu vode obavještajne i bezbjednosne službe, a ne avijacija. Ovo na kraju je trebalo da bude tvoj luđački smijeh.

Name

za re Профа

27.11.2015 20:08

Који си ти идиот, да мало читаш између редова сконтао би да је ово зезање... баш си ко..на реПрофа. Поздрав од борца против нато пакта 1999

Name

expert

26.11.2015 20:20

Koliko li mi imamo eksperata cijela Evropa ih nema toliko.....zato i jesmo gdje jesmo sve "ekspert do eksperta"

ODGOVORITE
Name

bili

26.11.2015 20:29

Ja odavno nisam cuo pametniju pricu, covjek je prof. dr i nije samozvani ekspert kakvih danas imamo na pasija preskakala!!!

Name

R.Rankovic

26.11.2015 21:51

Hajde vise ne izludjujte i onako izludjeni narod.Dajte narodu posla neka imaju sta da rade i od rada da zive nece im naupamst nikakav terorizam.Pa zar postoji veci terorizam od vas nad ovim jadnim narodom

ODGOVORITE
Name

Bosanac

26.11.2015 23:00

Mi volimo terorizam, podržavamo ga od 1990! Ovolika pljačka od strane SVIH političara i dresiranje ovaca je ČISTI TERORIZAM U NAJGOREM OBLIKU! Ne zna se ko više otima, niti sa koje strane napadaju...

ODGOVORITE
Name

Pajo

27.11.2015 00:18

Sjajna emisija. Dajte nam vise ovakvih. Preko glave nam je politicara sa trla baba pricom.

ODGOVORITE
Name

bosanac

27.11.2015 04:36

U Maoci prava zimska IDILa ,a snijeg SIPA SIPA

ODGOVORITE