EL - Analiza: Šta je Zvezdi potrebno da sruši Real?!

Čuda u košarci su moguća. Grotlo "Pionira" znalo je da proguta mnoge velike, pa što ne bi i Real. Kako bi Zvezda bacila na kolena evropskog šampiona potrebno je da se slože sve crveno-bele kockice. Petak, 20 časova, "kraljevi" stižu u "hram košarke".

Košarka 26.11.2015 | 23:15
EL - Analiza: Šta je Zvezdi potrebno da sruši Real?!

Srpski i regionalni prvak posle šest kola u Evroligi ima učinak od dve pobede i četiri poraza. Ako se posle četiri gostovanja u ne baš najsrećnijem rasporedu to možda i očekivalo, iako je učinak mogao da bude i 3-3, malo ko je očekivao da će i Madriđani imati 2-4.

Upravo tako ranjeni dolaze na megdan Zvezdi. Real prima čak 80,4 poena po utakmici, što ga svrstava u najslabije evroligaške odbrane. Međutim, šampion Evrope je i druga najbolja trojkaška ekipa sa 40,7 odsto ubačenih trojki po meču.

Problem je što Zvezda do sada nije blistala napadački - u proseku 47,4 odsto za dva poena po meču, odnosno 32,3 odsto pogođenih trojki. Takođe, kontrola defanzivnog skoka mora da bude znato bolja ako želi podvig, jer je pri dnu sa 21,8 uhvaćenih lopti po meču pod svojim obručem.

Crveno-beli priželjkuju reprizu duela sa Makabijem iz top 16 faze prošle sezone. Tadašnji evropski prvak bačen je na kolena i poražen napustio Kombank arenu.

Šta je sve sada potrebno da Zvezda sruši moćni Real Pabla Lasa u paklu "Pionira"?

Zaboraviti Strazbur

Mora da se zaboravi utakmica u Strazburu. Zvezda je imala plus 21 na početku drugog poluvremena i dozvolila je francuskom evroligašku pobednički preokret. Bez koša iz igre u poslednjoj četvrtini. To se odrazilo i na gostovanju Sutjeskoj pre dva dana, ali je individualnim kvalitetom posle mnogo muka odnela trijumf (70:62) iz Nikšića.

Zato sada taj bolan poraz i kobna noć u Strazburu moraju da budu daleka prošlost u glavama trenera Dejana Radonjića i njegovih pulena.

Maksimalna koncentracija

Svi akteri moraju da budu maksimalno fokusirani na zadatke. Od trenera Radonjića i njegovih saradnika do igrača na terenu, pa i onih na klupi - svi moraju da daju doprinos. Nije ništa novo reći da se utakmica se igra od prvog sudijskog podbacivanja, pa do poslednjeg zvuka sirene. Ali, ne smeju da postoje crne serije i prazni minuti ako se želi skalp velike ekipe. Upravo to je ključ da Zvezda prođe dalje, bar jedan trijumf nad favoritom uz bolji učinak od ekipa ravnih sebi kao što su Bajern i Strazbur.

Lider

Uz odsustvo povređenog Luke Mitrovića i čekanje na povratak suspendovanog Markusa Vilijamsa, Zvezdi je neophodan lider. Neko u čijim je rukama lopta sigurna, ko će preuzeti odgovornost u ključnim trenucima i pogoditi. To bi mogao da bude Kvinsi Miler. Amerikanac je pokazao raskošan talenat, ubitačan šut, nezaustavljiv prodor i mogao bi da bude junak.

Protiv Strazbura je čudesno ušao u utakmicu. U prvoj četvrtini je trojke šutirao 4/4 i pogodio jedini pokušaj za dva poena - ukupno 14 poena bez promašaja. Posle je stao, ali crveno-belima je potrebno da zablista u "Pioniru". Naravno, ne sme da bude usamljen bez adekvatne podrške saigrača.

Jovićeve magije

Potencijalni reprezentativac Stefan Jović trebalo bi da bude prvi uz Milera. Jasno je da je neverovatno teško da ponovi rekordno veče i 19 asistencija, ali ako prikaže partiju približu toj u Minhenu, biće odlično. Vodeći asistent Evrolige sa 8,3 dodavanja po meču neka bude na granici dabl-dabla, neka njegove lopte opet imaju oči i Zvezda će biti na dobrom putu ka podvigu.

Takođe, protiv Bajerna je imao samo jednu izgubljenu loptu. a na gostovanju Sutjeskoj osam, pa je računica jasna.

Cirbesova partija sa početka sezone

Nemački centar je blistao na početku sezone, gotovo sam rušio rivale, a sada je malo stao. Beskorisnost Sofoklisa Skorcanitisa se pored njegovih sjajnih partija nije osetila, a umesto grčkog teškaša došao je Vladimir Štimac koji bi trebalo da olakša posao Cirbesu.

Borbenog Nemca očekuje žestoka bitka na svakom delu terena sa prekaljenim Felipeom Rejesom, Gustavo Ajonom i ostalim "kraljevićima", ali njegovi poeni i skokovi uz flert sa dabl-dablom su i te kako potrebni Zvezdi. Petak je trenutak da Maik Cirbes ponovo pokaže Evropi šta sve ume.

Zlatni "orlići" da ne podlegnu pritisku

Zvezdina deca moraju da imaju svoju ulogu, da pobede pritisak važnosti meča i hrabro se suprotstave zvezdama koje su do skoro gledali samo na televiziji. Baš onako kako su to učinili Marko Gudurić i Boriša Simanić u Madridu, bez pardona, i pored ubedljivog poraza.

Tada su pokazali da mogu i da se ne plaše. Potrebna je Gudurićeva meka ruka, drski prodori i odbrana do poslednjeg daha. Potrebno je da Nikola Rebić maksimalno iskoristi minutažu, da bude otresit, siguran sa loptom, da ubaci trojku. Da Marko Tejić pokupi što više lopti, izblokira i pomogne Cirbesu, Štimcu, Mileru i Simonoviću u reketu.

X faktor

Ovakve utakmice uvek traže tihog heroja, junaka iz senke. Više je kandidata kojima bi ta uloga mogla da pripadne. Kapiten Branko Lazić uz prepoznatljivu odbranu koja najbolje igrače "stavlja u džep" i sa nekoliko trojki iz ćoška jedan je od njih, kao i Marko Simonović ako bude namestio ruku i pogađao iza linije 6,75 ili snažno zakucao nekoliko puta. Ili Vladimir Štimac koji bi karakterističnom energijom mogao da iskoči, kao i sa dvocifrenim brojem poena.

Slobodna bacanja

Crveno-beli ne smeju da budu sami sebi dodatni protivnik. Procenat uspešnosti slobodnih bacanja mora da bude na izuzetnom nivou, a na tom planu baš i nisu blistali. Krenimo unazad. U poslednjem meču protiv Strazbura 18/23, u Minehnu protiv Bajerna 5/10, u Areni sa Fenerbahčeom 17/22, na gostovanju Himkiju svega 12/23, u Madridu protiv Reala 21/28 i na startu sa Strazburom 12/19.

"Pionir" da gori

Poznato je kakvu atmosferu prave Zvezdini navijači na evroligaškim mečevima. "Delije" i te kako mogu da budu značajan faktor. Njihova pesma i podrška sa tribina može da bude istinski vetar u leđa Radonjićevim pulenima. Arena ne može da podrhtava kao "Pionir", kada je buka na granici izdržljivosti, kada rivalu drhti ruka, a Zvezdini igrači igraju kao u transu nošeni hukom sa krcatih tribina.

Ako se sve crveno-bele kockice poklope, Realov skalp nije daleko...

Komentari / 0

Ostavite komentar