Radivojević se sjeća "stotke" Zvezde Realu!

"Osetili smo energiju, u jednom trenutku je bilo i plus 30", pamti Vuk Radivojević 2006. i veliku pobedu crveno-belih nad Madriđanima. Veruje da Zvezda može i u petak da slavi.

Košarka 27.11.2015 | 13:00
Radivojević se sjeća "stotke" Zvezde Realu!

Crvena zvezda i Real Madrid odigrali su u Beogradu šest međusobnih mečeva. Srpski klub je pobedio dva puta, a španski, "kraljevski", četiri.

Poslednji put, crveno-beli su kod kuće savladali velikana iz Madrida u sezoni 2006/07, u prvoj fazi ULEB Kupa. To je bio njihov treći i za sada poslednji trijumf nad slavnim rivalom.

Te sezone, ekipe Dragana Šakote i Đoana Plaze odigrale su čak četiri međusobne utakmice. Najpre su se sastale u grupnoj fazi takmičenja, a potom i u četvrtfinalu, u kojem su Madriđani slavili u oba meča (83:72 i 79:78). U sledećoj rundi igrali su protiv Uniksa, a u finalu su rutinski pobedili Lijetuvos Ritas i osvojili evro-trofej.

Pre tačno devet godina (15. novembra 2006), crveno-beli "Pionir" video je jednu od najvećih pobeda u novijoj istoriji Zvezde. Jedan od najboljih igrača domaćina bio je i Vuk Radivojević, koji je ostvario "dabl-dabl" učinak, sa 17 poena i 10 skokova.

U razgovoru za MONDO, sadašnji plejmejker Igokee prisetio se te utakmice.

"U lepom sećanju mi je ostao taj meč. Tu Zvezdinu ekipu vodio je Šakota i takođe smo bili oslabljeni na poziciji plejmejkera, što Zvezdu muči i sada. Mislim da nismo imali nijednog raspoloživog pleja, jer nam je otišao Vrbica, pa sam na toj poziciji odigrao celu utakmicu, uz tada mlade Igora Miloševića i Stivena Markovića".

"Zvezda je pregazila Real", bili su neki od naslova novinskih izveštaja te večeri i narednog jutra. Konačan rezultat bio je 100:81 za crveno-bele.

"Real je bio strašna ekipa, te godine bio je prvak Španije, osvajač ULEB kupa i imao ubedljivo najjaču ekipu u takmičenju. Imali smo neverovatnu podršku navijača i nikada neću zaboraviti tu atmosferu. Kada te ona ponese i kada kreneš u dobrom ritmu, iz dobre odbrane, sve te krene. Posle petog ili šestog minuta igre videli smo da možemo i samo smo pojačavali ritam do kraja".

Najefikasniji igrač utakmice bio je Milan Gurović, sa čak 35 poena.

"Milan je pogađao, bio jako motivisan i igrao fantastično kao i cele te sezone. Uz njega sam i ja odigrao odličnu utakmicu, kao i ceo tim. Pamtim da je u jednom momentu bilo i 30 razlike, pa je na kraju završeno oko dvadesetak".

Može li Zvezda i ove nedelje da pobedi Real, koji dolazi u Beograd u četvrtak uveče, sa velikim imperativom pobede.

"Oni će sigurno doći motivisani. Svi znamo šta je Real u evropskoj košarci, a sada Imaju isti broj pobeda kao i Zvezda, pa će doći maksimalno motivisani, jer im je trijumf neophodan. Zvezdi neće biti nimalo lako, ali verujem da može da pobedi, ako bude igrala agresivno i ako je posluži šut.

I ovog petka, pozicija plejmejkera Zvezde unapred je označena kao najkritičnija, jer je najveći teret organizacije igre spao na leđa Stefana Jovića, kao i u prethodnim mečevima. Uostalom, i trener Strazbura Vensan Kole konstatovao je da je Jovićev izlazak olakšao njegovom timu put ka pobedi..

"Mislim da Zvezda može da se digne, iako ima dosta problema, najviše na poziciji plejmejkera, gde je Jović trenutno sam uz Rebića, kome ti trenuci znače, ali je definitivno da su dosta oslabljeni. To se pokazalo u Evroligi, kada su pali protiv Strazbura, ali i protiv Sutjeske", dodao je Radivojević.

"ZVEZDAŠI MI SLALI PORUKE 'NISI MORAO'... I PERO JE OKORELI ZVEZDAŠ"

Prvi meč koji su crveno-beli ove jeseni odigrali sa samo dva rešenja na poziciji "pleja" bio je baš protiv Igokee, koji su izgubili. Taj duel rešio je upravo Vuk Radivojević, kao najefikasniji igrač gostiju (18) i kao strelac odlučujućih poena u završnici.

Da li mu se obruč "Pionira" učinio širim protiv Zvezde ove jeseni ili protiv Reala pre devet godina?

"Protiv Zvezde sam na kraju dao te neke teške trojke, a protiv Reala nisam pogodio nijednu, već sam više išao na ulaz i to koristio. Nije za poređenje, drugačija je bila i atmosfera".

Međutim, ostala je činjenica da je upravo on presudio Zvezdi prošlog meseca.

"Stizale su mi posle utakmice poruke 'Nisi morao' i tako to. Sve je to normalno. Ta utakmica je bila fantastična i navijači Zvezde su ispratili aplauzom posle poraza i nas i njih. Bila je mnogo lepa atmosfera".

Ove jeseni, Radivojević je postao drugi bivši igrač Zvezde koji se vratio pred crveno-bele tribine i utišaoi ih. I Pero Antić bio je jako motivisan u Kombank areni pred Delijama, u dresu Fenerbahčea.

Zanimljivo je da su ovu sezonu zajedno dočekali u timu Željka Obradovića, jer je "Žoc" pozvao Radivojevića da radi sa Fenerom dok se ne okupe povratnici sa Eurobasketa.

"Baš sam pričao sa Perom. Proveli smo i tih mesec dana zajedno pred početak sezone u Feneru i to se, zaista, jednostavno pogodi. Pera je isto okoreli Zvezdaš, ali kad dođeš na teren nije ti lako. Opet slušaš nešto što ti prija, slušaš Zvezdine navijače i sigurno da mu je prijalo u punom Arenu. Nekako, kao da opet igraš za Zvezdu. Mada je i logično da se više obraća pažnja na to kako ćemo da odigramo mi koji smo bili tu. Sve je to normalno", dodao je Radivojević na kraju razgovora za MONDO.

Dueli Zvezde i Reala kroz istoriju:

1972/73 (1/4 finale Kupa šampiona)

Real - Zvezda 74:77
/Slavnić 20 p, Rakočević 20 p/

Zvezda - Real 80:70
/Kapičić 24 p, Slavnić 19/

1987/88 (1/2 finale Kupa Radivoja Koraća)

Zvezda - Real 82:89
/Bogosavljev 17 - Birjukov 19/

Real - Zvezda 81:72
/Aleksis 24 - Ilić 22/

1999/2000 (Evroliga)

Real - Zvezda 98:78
/Ereros 17 - Jestratijević 29 /

Zvezda - Real 71:96
/Rakočević 19, Topalović 14 - Strulens 23, 15 sk, Đorđević 17

2006/07 (ULEB Kup)

Prva faza

Zvezda - Real 100:81
/Gurović 35, Radivojević 17 - Bulok 22/

Real - Zvezda 84:58
/Ervel 16, Smit 15 - Gurović 16, Radivojević11, Bili Tomas 10/

1/4 finale

Zvezda - Real 72:83
/Gurović 18, Dragićević 16 - Bulok 22, Rejes 19/

Real - Zvezda 79:78

2014/15

Zvezda - Real 72:79

Real - Zvezda 85:61

2015/16

Real - Zvezda 98:71

Komentari / 0

Ostavite komentar