Terza: Spasa nam nema, propasti ne možemo!

Generalni direktor Crvene zvezde govorio o tome da li je 16. decembar zaista "Dan D" za klub i kako je sve moguće prikupiti neophodne milione.

Fudbal 27.11.2015 | 14:00
Terza: Spasa nam nema, propasti ne možemo!

Problemi Crvene zvezde dobro su poznati. Bez obzira na sjajna izdanja tima, ponovo bi moglo da se dogodi da titula bude uzaludna, odnosno da se ekipa rasformira na kraju sezone, a UEFA stavi zabranu na učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Da se to ne bi dogodilo, neophodno je prikupiti tri do četiri miliona evra, kaže generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić u intervjuu za MONDO.

Tim novcem, tvrdi, mogla bi da se sačuva i dodatno pojača ekipa koju predvodi Miodrag Božović, da se namire dugovi prema zaposlenima i bivšim igračima, koji su nedavno pokazali dobru volju i strpljenje potpisavši reprogram, da klub ne bi već u oktobru ostao bez Evrope.

"Znate kako je rekao Nikola Pašić: 'Spasa nam nema, propasti ne možemo". Tako i mi u Crvenoj zvezdi, teško jeste, ali novac moramo obezbediti i obezbedićemo ga", saopštio nam je Terzić i dodao:

"Ne bih voleo da zbog finansijske situacije srušimo ono što se 10 godina čekalo u Crvenoj zvezdi. Sutra možemo i da imamo pare, ali da one ne pomažu. Pare jesu preduslov za uspehe, ali nisu garancija. Morati je u Interu potrošio stotine miliona evra, pa 16 godina nije mogao da osvoji titulu. Ovde su se poklopile kockice, napravili smo dobar prelazni rok, doveli kompatibilne igrače, napravila se hemija između igrača i trenera... Mnogo je teško napraviti dobar tim i stvarno ne bi valjalo da se sve ovo sruši".

Trener Miodrag Božović nedavno je novinarima rekao da je 16. decembar dan "D". Otkud baš taj datum?

"Planirali smo da igrače posle 16. decembra pošaljemo na odmor, ali pre toga ih moramo isplatiti ako planiramo da ih 12. januara opet vidimo na stadionu Rajko Mitic. To je ukratko objašnjenje zašto trener Božović pominje 16. decembar kao dan 'D'".

Usledilo je potom i opširnije objašnjenje:

"Poznato je sportskoj javnosti da mi već šest meseci živimo od novca koji smo obezbedili transferom Rajkovića u Makabi. Nalazili smo privatnim kanalima dodatna sredstva i isplatili igračima i stručnom štabu sve zarađene premije i koliko-toliko održali neku pozitivnu radnu atmosferu. To sigurno nije bilo dovoljno da se isplate sve tekuće obaveze i samo su jedinstvo u svlačionici, dobra atmosfera među igračima i velika harizma trenera Božovića održali mir u profesionalnom pogonu", naveo je Terzić.

"Međutim, taj entuzijazam i ljubav prema Crvenoj zvezdi imaju svoje granice, pogotovo među strancima. U ovom momentu Zvezdi su potrebna tri do četiri miliona evra i mi moramo obezbediti finansijska sredstva za funkcionisanje kluba, na ovaj ili onaj način. Moramo! Fudbal je nepredvidiva stvar i sve to dobro može se srušiti preko noći".

Da li je prodaja igrača jedino rešenje da se prikupi potreban novac ili postoje i drugi izvori?

"Ne očekujemo da nam novac neko pokloni. Novac se, kao i svuda u svetu, mora zaraditi! Od TV prava, ulaznica, sponzora, UEFA takmičenja i transfera. To su pet ključnih izvora prihoda u svim klubovima sveta. S obzirom da su TV prava prodata još pre par godina, da su ulaznice izuzetno jeftine zbog male platežne moći naših građana, da ne igramo evropske utakmice, nama preostaje samo eskont sponzorskih ugovora sa Telekomom i Gaspromom i transferi igrača. Voleo bih da izbegnemo prodaju igrača, ali videćemo".

Deo novca mogao bi da se prikupi i prodajom igrača koji nisu u prvom planu, međutim...

"Ko će da plati igrača koji ne igra? Isprofilisalo se evropsko tržište, više ne postoje srednji transferi. Samo oni u koje su uključeni vrhunski igrači i oni u kojima se kupuju mladi i perspektivni", objašnjava Terzić.

Po njegovom mišljenju, 41 igrač sa profesionalnim ugovorom nije previše za Crvenu zvezdu. Problem je, smatra direktor crveno-belih, što klub nema svoju filijalu.

"Crvena zvezda kao ozbiljan klub mora da ima filijalu, u kojoj bi igrali njeni igrači pod ugovorom. Na prvu, 41 igrač zvuči mnogo, ali to nisu samo prvotimci, već i igrači iz omladinske škole i igrači na pozajmicama u drugim klubovima... Zvezda u ovom momentu ima 25 licenciranih igrača, dok su ostali na pozajmicama i u Omladinskoj školi".

O ostavci
Početkom avgusta dobar deo rukovodstva Crvene zvezde podneo je ostavke na zahtev navijača nezadovoljnih rezultatima i funkcionisanjem kluba. Među njima bio je i Zvezdan Terzić, koji je najavio da će ostati na svojoj funkciji do izbora novog rukovodstva. Najavljeni izbori, međutim, nisu održani, a Upravni odbor nije prihvatio Terzićevu ostavku, tako da on i dalje obavlja ulogu generalnog direktora.

"Takva je tenzija tada bila u klubu da su ljudi spontano podneli ostavke na svoje članstvo u UO. Ostavku sam podneo i ja i iskreno sam mislio da sam završio svoju misiju u Crvenoj zvezdi isto kao i drugi. Čak sam bio razočaran što sam pristao da budem doveden i potrošen za kratko vreme, a da nisam dobio ni vreme, ni logistiku, ni slobodu da nešto napravim. Tada sam, kao lice ovlašćeno pred zakonom, morao da ostanem do izbora novog zakonskog zastupnika koji se međutim nikada nije desio. U međuvremenu su igre i rezultati krenuli onako kako to Zvezdini navijači ne pamte decenijama unazad, na izborima se nije pojavio nijedan predsednički kandidat i ja sam ostao da služim Crvenoj zvezdi do danas... Svako ko radi u Zvezdi mora da radi odgovorno kao da će ovde raditi 20 godina, ali i biti spreman da sutra ode iz kluba ako je njegov odlazak u interesu Crvene zvezde", kaže Terzić.

Komentari / 0

Ostavite komentar