Srpske gljive liječe HIV

Sajam etno hrane i pića je zvanično otvoren i trajaće od 25. do 28. novembra, a svi zainteresovani posetioci mogu svratiti do hale 3 Beogradskog sajma kako bi uživali u tradicionalnim srpskim i balkanskim specijalitetima i umotvorinama.

Srbija 25.11.2015 | 21:40
Srpske gljive liječe HIV

Čim smo ušli u halu gdje su izlagači, omamili su nas najrazličitiji mirisi - od sireva, preko mesnih prerađevina, pa do najrazličitih začina, slatkih namirnica i alkoholnih proizvoda.

Prvo što im je privuklo pažnju su bile slatke teglice sa najrazličitijim gljivama.

"Ovo su prije svega gljive iz prirode, a ne gajene. Imam ajvar sa bukovačom, koji sam pravila prošle nedelje. Sušene gljive, marinirane gljive u jabukovom sirćetu, zatim gljive u salamuri, odnosno, u slanom rastvoru za one koji ne vole sirće. Pravim i slatko od gljiva - od lisičarke i jetrenke, paštetu od vrganja u maslinovom ulju. Ne koristim margarin, već isključivo zdrave namirnice", rekla je jedna od "domaćica" ovih specijaliteta.

Ona je dodala da su sve gljive ljekovite, a one koje rastu na drveću poput šitake, bukovače i šumskog pileta (vrsta gljive), funkcionišu kao imuno modulatori u našem organizmu. Što je najbitnije - povećavaju broj limfocita, odmbrambene snage našeg organizma.

Ljekovitost šumskog pileta tolika da je na osnovu istraživanja u doktoratu jedne Novosađanke, otkriveno da ekstrakti ove gljive mogu da unište čak 96 odsto ćelija virusa HIV-a!

S obzirom na to da je Srbija zemlja gdje se mogu naći najrazličitije gljive, ova domaćica ih sama bere u okolini Beograda, ali i na planinama - Kopaonik, Divčibare, Kosmaj.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

25.11.2015 22:08

Од СРБски гљива вирус сиде боље лечи МУШКА ВОДА Књаза Милоша!

ODGOVORITE