Nestala je ona ratnička Roma za koju se borio Frančesko Toti!

Uplašena Vučica postala je lak plen za čopor razjarenih vukova! Roma je u utorak uveče postala prvi tim u modernoj istoriji Lige šampiona koji je na tri utakmice primio šest i više golova!

Fudbal 28.11.2015 | 23:00
Nestala je ona ratnička Roma za koju se borio Frančesko Toti!

Večita jurnjava sa samom sobom odvela je Romu u još jedan evropski krah. Klub koji svoju gotovo kompletnu istoriju teži ka nekom najvišem cilju, bilo da se radi o domaćoj sceni ili međunarodnoj pozornici, doživeo je novi žestok udarac, koji ga je možda konačno spustio na zemlju i pokazao mu koliko je daleko otišao u sopstvenoj nerealnosti. Roma je sinoćnim porazom od 6:1 na Nou Kampu postala prvi tim u istoriji moderne Lige šampiona koji je na tri utakmice primila šest i više golova.

Sve je počelo 10. aprila 2007. godine. Roma, predvođena Frančeskom Totijem, De Rosijem, Mansinijem i Vučinićem na Old Traford je stigla sa prednošću od 2:1 iz prvog meča, ali i kao tim koji je do tada igrao možda i najlepši fudbal u elitnom takmičenju. Ipak, usledilo je potpuno pomračenje Rimljana na Teatru snova i debakl od 7:1 u režiji Kristijana Ronalda, Vejna Runija i Majkla Kerika.

Taj poraz ostavio je nezaceljiv ožiljak na evropskom licu Rome, koji se u poslednje dve godine ponovo otvorio i počeo da krvari. Iako je izgledalo da je Vučica nakon odličnog meča na Etihadu protiv Mančester Sitija uspela da stekne toliko željeno samopouzdanje na međunarodnoj sceni, usledio je debakl koji još uvek odzvanja rimskim Olimpikom.

Surovi minhenski Bajern u glavnom gradu Italije prošle godine je slavio sa neverovatnih 7:1, ali bez obzira na očajan učinak igrača na terenu, taj poraz u potpunosti je ide na dušu Rudija Garsije, koji je i posle meča priznao da je precenio mogućnosti svog tima, izašao previše ofanzivno i bez konkretnog bloka pred mašineriju Đozepa Gvardiole, a onda doživeo krah koji je do tada bio nezamisliv za navijače Đalorosa u Večnom gradu. Dva puta Roben, Levandovski, Gece i Miler učinili su da već na poluvremnu bude 5:0, a onda su se u završnici meča rastčali i Riberi i Šaćiri. Utešni gol Žervinja uticao je samo da se navijači Rome osete dodatno poniženi u tom trenutku.

Garsija je i u utorak pokazao da u njegovom sistemu igre ne postoji "plan B", mada je jasno da ga je čak i bilo Roma ne bi bolje prošla. Ali ga isto tako neće biti ni za dve nedelje protiv BATE Borisova, koji će doći u glavni grad Italije sa deset ratnika, koji će braniti svoj gol po svaku cenu, a Garsijina nezamenjiva formacija 4-3-3, ako upali - upali... Naravno, nije Garsija kriv što je nasuprot sebe u utorak uveče imao tim sa druge planete, kome da je bio potreban rezultat od 10:0, slavio sa 11:0, čisto da se obezbedi... U Romi kao da su znali šta će ih snaći na Nou Kampu, pa se čak nisu previše ni nervirali kod primljenih golova, kako ni prvog, tako ni onog šestog.

Definitivno je postalo jasno da to više nije ona ratnička Roma za koju se pune dve decenije borio Frančesko Toti. To je tim kome drhte noge kad god se pomisli na okršaj sa nekim klubom iz elitnog kruga evropskog fudbala.

Komentari / 0

Ostavite komentar