Partizan sljedeće sezone nosilac do kraja kvalifikacija?!

Ako pobede u Alkmaru crno-beli će uvećati klupski koeficijent i u kasu ubaciti još 360.000 evra!

Fudbal 26.11.2015 | 18:00
Partizan sljedeće sezone nosilac do kraja kvalifikacija?!

Za evropsko proleće i za što bolji status sledećeg leta. Partizan u četvrtak igra na prvi pogled beznačajnu - jer će se u svakom slučaju klupko u Grupi L raspetljati tek u poslednjem kolu 10. decembra - ali utakmcu koja može da mu donese višestruki dobitak. Naravno, u slučaju pobede. Savladaju li AZ Alkmar crno-beli bi došli u poziciju da im protiv Augzburga pred svojim navijačima pobeda ne bi bila ni potrebna, međutim, u četvrtak od 19 sati neće im pred očima biti samo taj kratkoročni cilj zvani „prezimljavanje posle 11 godina“, nego i mesto među nosiocima u kvalifikacijama za UEFA takmičenja narednih sezona.

Kako odbrana titule ima obrise nemoguće misije i samo se čeka teorijska potvrda da Crvena zvezda prva prođe kroz cilj, ekipi iz Humske 1 ostaje da preskoči Borac i(li) Čukarički ili da osvoji Kup Srbije (možda će joj biti dovoljno da igra finale) kako bi izborila pravo da i dogodine učestvuje u Ligi Evrope. Tačnije, u kvalifikacijama za drugi po važnosti i isplativosti kontinentalni kup. Mada je do početka nove evropske sezone ostalo sedam meseci, izvesno je da upravo u završnim sedmicama 2015. tim Ljubinka Drulovića sam sebi može da pomogne i dođe u poziciju kakvu nijedan srpski klub nije imao otkako je Mišel Platini uveo novi sistem kvalifikacija. Da na celom putu do grupne faze bude u grupi povlašćenih timova.

Crno-beli trentuno imaju koeficijent 14,825 (obračun se vrši sabiranjem pojedinačnih kvota u poslednjih pet sezona evrokupova). Čak i da na njemu ostanu šanse da u sezoni 2016/2017 budu nosioci ostale bi im velike, međutim, činjenice kažu da bi eventualnom pobedom u Alkmaru uvećali koeficijent na 16,925. Bezmalo za dva boda. Isto bi se desilo i ako u poslednjem kolu još jednom uzmu meru Augzburgu.

Čak i remi u sadašnjim uslovima ne bi bio loš za Partizan, jer bi se pomerio na kotu 15,875 i tako značajno povećao šanse da u narednom ciklusu UEFA klupskih takmičenja bude nosilac u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Do tog zaključka došlo se na osnovu paralele sa klubovima koji su letos učestvovali u kvalifikacijama za ovo takmičenje, gde je na primer, u četvrtom kolu, Krasnorad, pretposlednji na strani povlašćenih imao koeficijent 15,099, a poslednji Belenenses 12,276.

S obzirom da će se liste učesnika kvalifikacija sigurno menjati teško je prognozirati gde će Parni valjak da se smesti, ali je očigledno da sam sebe može da pogura u grupi nosilaca. I to ponajviše činjenici da je ove sezone na dosadašnjih deset evropskih utakmica ostvario šest pobeda, jedan remi i tri poraza i time već dobacio do kote 4,7500. Taj rezultat najbolji je u pomenutom petogodišnjem obračunu. Štaviše, najveći posle sezone 2004/2005 kad je pod palicom Vladimira Vermezovića ostvareno, za naše prilike, čudesnih 12,4025 samo u jednoj takmičarskoj godini.

Tad je Partizan bio 76. klub na rang-listi UEFA.

Osim poboljšanja koeficijenta za narednu i još četiri sezone iza nje, crno-beli u četvrtak igraju i ne baš zanemarljiv finansijski dobitak. Pobeda bi im donela još 360.000 evra, remi 120.000 evra, što svakako nisu mala sredstva, uz napomenu da je ovog leta i jeseni i prvak Srbije od učešća u Evropi već inkasirao 6.120.000 evra.

S tim da ako prezimi dobija bonus: bude li prvi (što je malo verovatno, jer je Bilbao ispred i ima bolji međusobni skor) okruglo 1.000.000 evra, a kao drugi u grupi 750.000 evra.

Vredi pomučiti se...

Komentari / 0

Ostavite komentar