Policajac ubio afroamerikanca

Šef policije i gradonačelnik Čikaga uputili su u utorak uveče svečani poziv na smirivanje, neposredno nakon što je bijeli policajac optužen za ubistvo crnog tinejdžera, te objavljen šokantan video-snimka na kome policajac ubija mladića sa 16 metaka.

Svijet 25.11.2015 | 12:50
Policajac ubio afroamerikanca

Taj bi snimak mogao povećati rasnu napetost u trećem gradu SAD-a, nakon sličnih policijskih zloupotreba koje su u zadnjih 18 mjeseci izazvale nemire u drugim gradovima u zemlji.

Prizori snimljeni kamerom iz vozila snaga reda otkrivaju okolnosti u kojima je prošle godine brutalno ubijen Laquan McDonald (17).

Hodajući ulicom s predmetom u ruci – vlasti tvrde da je riječ o nožu – čini se da se mladić ne želi odazvati policajcima koji ga žele pregledati, ali istovremeno ne izvodi nikakav prijeteći pokret prema njima. Kad se dječak udalji prema rubu ceste, policajac Jason Van Dyke otvara vatru, pokosivši Laquana McDonalda. Dok leži na tlu, policajac nastavlja hladnokrvno pucati. Nakon objave tog video-snimka, Čikago strahuje od nereda. Stotine osoba počelo se u utorak uveče okupljati na raznim mjestima u gradu blokirajući saobraćaj, saopštili su američki mediji. Došlo je do nekoliko napetih situacija sa snagama reda.

Jason Van Dyke (37) optužen je za “ubistvo s predumišljajem”. Kazneno gonjenje policajca veoma je rijetko u SAD-u, a u Čikagu već decenijama nijedan policajac nije optužen za ubistvo na dužnosti.

NN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

33

25.11.2015 12:59

Ovo nije usamljen slučaj. Ovi slučajevi pokazuju koliko su američki policajci ustvari nesposobni, a i krvoločni, odnosno zeljni ubijanja. I to djece na ulici! Ovo je ustvai užas. Za ovakve stvari, policajce-fašiste, treba javno vješati.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

25.11.2015 17:06

Америчко друштво је настало уз помоћ насиља које су белци спроводили најприје над Индијанцима и Црнцима а затим над другим бјелцима. Насиљу пуно доприносе данас филмови И компјутерске игрице који се праве инспирисани насиљем. Зато ако Родитељи желе да имају умно здраву И нормалну дјецу нека њима од малена бране гледање филмовима читање књига И играње компјутерски игрица инспирисани насиљем?