Zakon o praznicima regularan

Pravni ekspert Mile Dmičić izjavio je da je Zakon o praznicima Republike Srpske usvojen na ustavan način i da ne sadrži nikakve diskriminatorske odredbe.

Republika Srpska 25.11.2015 | 11:00
Zakon o praznicima regularan

Dmičić je istakao da u Zakonu o praznicima Srpske nema povrede principa ravnopravnosti naroda u BiH, niti vitalnog nacionalnog interesa bilo kog konstitutivnog naroda.

"Dan Republike je praznik u Srpskoj, i to sekularnog karaktera", rekao je Dmičić, koji je u septembru ove godine učestvovao u javnoj raspravi pred Ustavnim sudom BiH povodom zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

On kaže da se zahtjev za ponovno ocjenjivanje zakonodavstva Srpske u vezi sa praznicima može posmatrati u kontekstu pravnog pravila o već presuđenoj stvari, dakle ponavljanje nečega što je već urađeno.

Dmičić smatra neprihvatljivim pokušaje ocjenjivanja političkih i istorijskih elemenata u vezi sa Izetbegovićevom apelacijom, naglašavajući da osporavanu Deklaraciju Narodne skupštine Republike Srpske iz januara 1992. godine o proglašenju Srpske treba uvažavati kao validan dokument donesen u okviru mirovnog paketa za BiH.

"Zakon o praznicima Republike Srpske usvojen je u ustavnoj proceduri i uz poštivanje postupka obezbjeđenja principa vitalnog nacionalnog interesa, te u sebi ne sadrži nikakve diskriminatorske odredbe", dodao je Dmičić.

On očekuje da će Ustavni sud BiH, u kontekstu ovog predmeta, poštovati organizaciju, strukturu i funkcionisanje BiH i njen Ustav.

Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednici sutra i u petak, 27. novembra, razmatraće zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BGD

25.11.2015 10:15

Kod nas više praznika nego radnih dana, a zašto zato što je plaćeno. Moj prijedlog je ukupno u godini dana 5 dana plaćenog odsustva za SVE praznike, sve ostalo ukinuti. ako neko želi još praznovati ima godišnji pa neka uzme koji dan od godišnjeg........... ionako kod privatnika se radi i svetkom i petkom, sam zaposleni na državnim jaslama praznuju ostali rade..............

ODGOVORITE
Name

Poštovani

25.11.2015 11:49

Gosp. Mile. Cijenim sto vodite racuna o zakonima praznika. Ali to za narod u RS nije primarno.Treba praviti uslove za posao narodu koji ce od njega zivjeti.Kome treba praznik kada ne radi,ne prima platu. Vi gospodine pravite i postujete zakon koji ste sebi napravili i u njemu uživate. Narod zaglupljujete nekakvim zakonima koji odgovaraju vama i slicnim vama.Sram vas bilo profesore.

ODGOVORITE
Name

Hanifa

25.11.2015 12:04

Ovaj il je lud il mu sekularno nije poznat kao termin. Prije ce biti da je lud,Mile ko Mile.

ODGOVORITE