Turski potez nije nimalo logičan

U tako komplikovanoj situaciji ne obarate avion koji učestvuje u borbi protiv onog ko je, barem kako to vidi turska javnost, vaš neprijatelj, kaže Vili Vimer.

Svijet 25.11.2015 | 09:40
Turski potez nije nimalo logičan

Osim toga, bivši potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i bivši poslanik Bundestaga, istakao je u intervjuu za “Sputnjik”, da je Turska trebalo da bude pažljivija i da ima civilizovano ponašanje.

Kako kaže, ima mnogo razloga za to što nema međunarodnog konsenzusa u borbi protiv terorizma i nečga što je “pretnja za sve nas”.

“To seže u početak sirijskog građanskog rata. Ne smemo zaboraviti da je ono što se u Siriji dešava rezultat mešanja SAD, Britanije i Francuske. Oni su zapalili Siriju. Zato četiri godine kasnije imamo takvu situaciju ali razlozi sukoba u Siriji su još tu”, kaže Vimer.

Na pitanje kako objašnjava pomalo šizofrenu situaciju u kojoj je Rusija prijatelj Zapadu u borbi protiv terorizma, a s druge strane je vide kao neprijatelja on kaže da ne treba zaboraviti da je haos na Bliskom istoku nastao zbog načina na koji su se SAD odnosile prema tom regionu.

“Počelo je u Avganistanu, imali smo to u Iraku, Siriji, Libiji i drugim regionima. Previranja koje su organizovale SAD, ako to niko ne zaustavi dovešće do sledećeg globalnog rata. A rusko angažovanje u Siriji, koje ima potpuno prihvaćenu međunarodnu zakonsku osnovu, nateralo ih je da dele zajednički sto sa Rusima”, navodi on.

Zbog toga, kako kaže, oni nisu srećni jer bi rusko angažovanje moglo biti put ka ponovnom uspostavljanju mira u Siriji.

“To je situacija koji drugi možda ne žele i zato moramo biti realistični kad je reč o razlozima zbog kojih se sve dešava i koji bi mogli biti događaji u budućnosti. Rusko angažovanje u Siriji je stvorilo novu situaciju za koju drugi nisu zainteresovani”, ističe Vimer.

Prema njegovim rečima, “znamo od početka da su Amerikanci organizovali talibane, da Al Kaida ima američke veze, da je ID organizovana od SAD, od Saudijske Arabije, Katara i drugih zalivskih država”.

Vimer nakon toga navodi da je svetu potrebno međunarodno pravo jer ima veze sa svima nama.

“Imali smo događaje od devedesetih a počelo je ratom protiv Jugoslavije kada smo napustili sistem legalnih pravila, a ušli u sistem gde samo imamo silu. Ako nastavimo sa sistemom u kom postoji samo sila, to znači manje-više da ulazimo u sistem zakona džungle. A to se ne uklapa u naše interese”.

Na kraju intervjua za “Sputnjik” Vili Vimer navodi da se nezavisna i samopouzdana evropska politika zavšila se sa Helmutom Kolom i Fransoa Miteranom.

“Od tada smo u komplikovanoj situaciji, neću da kažem da smo kolonija, ali smo u komplikovanoj situaciji”, ističe on.

Izvor: B92

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Edo , Slatina - Tuzla

25.11.2015 09:22

U istoriji bice zapisano kao najveci "autogol","Turski tok" , izvoz u Rusiju,gradjevinske firme koje rade po Rusiji,oko 5 miliona ruskih turista svake godine itd. "pa-pa" sto bi rekla djeca "braco" Turci i k tome oko 50 milijardi dolara svake godine "isparilo"!Ali ne boji se "sultan" ima on svog "sultana smrada ljudskog" na Poljinama pored Sarajeva !!

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

25.11.2015 14:12

Обарањем руског војног авиона на ратном задатку у ваздушном простору Сирије у борби против муслимански терориста ИД Турска је само показала на чијој се она страни сада налази у "борби" МЗ против муслиманског међународног тероризма. Такав напад на Русију Турска никада неби смела сама починити да она није имала сагласност и подршку НАТО алијансе која жели Русију и Путина на тај начин само да тестира колико су они заиста чврсти у борби против међународног тероризма, доследни у својим ставовима и изјавама и војнички и политички јаки. Иако је рано још увијек за доношење било каквих закључака мислим да су Русија и Путин пали на овом присилном испиту своје војне и политичке зрелости јер Русија још увијек жели савез са својим непријатељима којег они нормално неће у борби против међународног тероризма којег Запад испод жита још увијек подржава!

Name

Crni

25.11.2015 09:36

Nikako nije logičan da su pustili da im svako rovi i gazduje po zemlji onda bi bilo logike

ODGOVORITE
Name

potpisujem

25.11.2015 09:43

Istina, Putin ima velike ekonomske probleme koje moze rijesiti samo destabilizacijom u evropi. Glup potez Rusa, providno ko najlon....

Name

Hm

25.11.2015 11:04

Još jedan iz penzije se oglasio. Vjerovatno počnu da brinu za unuke kad odu u penziju.

ODGOVORITE
Name

Miki

25.11.2015 11:26

Rusija je trebala kao prijateljska zemlja da zatrazi odobrenje prelaska u tudji vazdusni prostor,ako su im operacije na tom potezu.To bi bilo civilizirano a ne ovako,mogu ja kako hocu. Kabahadije.

ODGOVORITE
Name

Re potpisujem

25.11.2015 17:57

Ti mozes potpisati da ides kod brace u Id tamo je pa.ovima kao ti mjesto.

ODGOVORITE