Dan borbe protiv nasilja nad ženama

S ciljem animiranja javnosti i skretanja pažnje na problem nasilja, monumentalne zgrade u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Travniku su osvijetljene u narandžastu boju u noći sa 24. na 25. novembar. U Banjaluci narandžasto svijetle Kulturni centar Banski dvor, Gradska uprava i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 25.11.2015 | 07:30
Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Na ovaju način obilježava se i početak kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, koja je svojevrsna komunikacijska i zagovaračka strategija za skretanje pažnje javnosti na problem koji pogađa žene i djevojčice širom svijeta.

Ove godine, u cilju obilježavanja 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, UN Women u Bosni i Hercegovini u saradnji s UNESCO-om i drugim partnerima pokrenuo je ovu narandžastu akciju u cilju podizanja svijesti javnosti o problemu rodno zasnovanog nasilja.

Pokretači ove kampanje ističu da je nasilje nad ženama i djevojčicama jedan je od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava i jasna je potvrda neravnopravnosti žena i muškaraca.

“U Bosni i Hercegovini 52 % žena pretrpjelo je neku vrstu nasilja, a globalno gledano, jedna od tri žene će doživjeti fizičko ili seksualno nasilje u nekom trenutku svog života - uglavnom od intimnog partnera. Žene bivaju zlostavljane u svojim domovima, maltretirane na ulicama, uznemiravane na internetu. Podaci pokazuju da je polovina žena ubijenih u 2012. godini umrla zbog povreda koje su im nanijeli intimni partneri ili članovi porodice”.

Narandžastu boju, kao optimističnu i svijetlu boju, odredio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda kao simbol kampanje za eliminaciju rodno zasnovanog nasilja.

Osoblje Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini takođe obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i pridružuje se kampanji „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ s ciljem podizanja svijesti o ovom pitanju.



„Nasilje nad ženama i djevojkama predstavlja jedan od najozbiljnijih oblika kršenja ljudskih prava. Iskusila ga je svaka treća žena u svijetu, bez obzira na njezinu etničku ili vjersku pripadnost ili obrazovanje. Za nasilje nema opravdanja niti izgovora za nas da i dalje ostajemo slijepi na patnje žena“, istakao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU.

„Aktivnosti na spriječavanju i eliminaciji rodno zasnovanog nasilja jesu odgovornost svakog pojedinca, civilnog društva i vlasti širom svijeta a također ostaju i prioritet EU. Moramo raditi kako bismo ženama osigurali pristup ekonomskim prilikama i njihovo ravnopravno učešće u javnom životu, te ukinuti zakone i prakse koji ih i dalje diskriminiraju i osigurati da su domovi, radna mjesta, ulice i škole bezbjedne za žene i djevojčice. U tome možemo biti uspješni samo ako ovaj cilj postavimo kao prioritet i udružimo napore na njegovom ostvarivanju.“

EU je pomogla Bosni i Hercegovini kroz niz programa s fokusom na poštivanje prava žena i rodne ravnopravnosti, podršku žrtvama seksualnog nasilja i silovanja za vrijeme rata, kao i izgradnje mira i pomirenja.

Kroz Instrument za stabilnost, EU trenutno finansira projekat u vrijednosti od 1,7 miliona eura kako bi se osigurao pristup pravdi za svjedoke i žrtve kroz jačanje mreže podrške svjedocima u cijeloj zemlji.

Federika Mogerini, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Vera Jurova, komesarka za pravosuđe, potrošače i rodnu jednakost, Neven Mimica, komesar za međunarodnu saradnju i razvoj i Hristos Stilianidis, komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama izjavili su sljedeće:

“Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, udruženo pozivamo na okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama. Ovakvo nasilje predstavlja očito kršenje ljudskih prava i rodnu diskriminaciju koja pogađa svaku državu u Evropi i svijetu."

Snažno osuđuju sve oblike nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ističu da su brojke zabrinjavajuće: jedna od tri žene u Evropskoj uniji je iskusila neku vrstu rodno zasnovanog nasilja u svom životu.

“Previše djevojčica se udaju ili su osakaćene u djetinjstvu, unutar naših granica i šire. U mnogim državama, više od polovine ubijenih žena ubili su njihovi partneri, članovi porodice ili rodbina, u vlastitim domovima. One su također izložene svim oblicima nasilja u konfliktnim područjima i tokom humanitarnih kriza. Ove godine, posebnu pažnju bismo trebali posvetiti rastućem broju žena koje traže utočište ili azil u EU. Neke od njih su silovane, pretučene ili seksualno zlostavljane tokom njihovog putovanja, dok druge bježe iz svojih država zbog rodno zasnovanog nasilja. One dolaze u Evropu s potrebom za rodno prilagođenom podrškom, koju im moramo pružiti”.

U zajedničkoj izjavi napominje se da borba protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama ostaje jedan od ključnih prioriteta Evropske komisije, unutar i izvan granica EU.

“Još jedan oblik nasilja koji najkonkretnije pogađa žene i djevojčice je seksualno nasilje u konfliktu. Dok obilježavamo 15. godišnjicu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti, EU i međunarodna zajednica moraju da intenziviraju svoje napore da eliminiraju sve oblike nasilja i dovedu počinitelje pred lice pravde”.

Oni ističu da vjeruju da ne može biti održivog razvoja bez osnaživanja žena, koje se ne može postići bez ukidanja svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Izvor: Buka

 

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

НСПМ билтен СНСД-а

25.11.2015 07:53

Доста више и ти жена и бајне праведности. Због такви глупости данас нас је све мање и мање а убистава нерођене дјеце све више и више. Убице које то чине данас су новчано богати људи, и на добром су гласу. Ко ће да нас насиједи? А правда ако и постоји, она мора да буде за све подједнака. Зар су људи-мушкарци у бољем стању? Зашто је све више нежења у Републици СрБској? Зашто жене имају хиљаде услова за удаје и растају се чим се породе? По овоме испада, а у ствари и тачно, да су мушкарци само расплодни бикови, а жене светице, Боже ми опрости, јер све је данас наглавачке насађено.

ODGOVORITE