Rusija: Uništićemo svaku opasnu metu

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da pojačava operacije u Siriji i prekida vojnu saradnju i kontakt s Turskom nakon obaranja aviona Su24, javlja BBC.

Svijet 25.11.2015 | 07:20
Rusija: Uništićemo svaku opasnu metu

Rusija planira da sprovede nove mere sa ciljem jačanja bezbednosti ruskih vazdušnih baza u Siriji i jačanja protivvazdušne odbrane.

General Sergej Rudskoj je izjavio da će Rusija preduzeti sve mere kako bi pojačala vazdušnu odbranu i da će sve mete koje predstavljaju potencijalnu opasnost biti uništene krstarećim raketama.

On je najavio i da će u područje Latakije Rusija uputiti dodatne snage, a svaki napad će izvoditi ruski lovci i bombarderi, a uz obalu Latakije biće pozicioniran i bacač raketa.

Prema njegovim rečima, prva mera je da će ruske bombardere tokom akcija pratiti ruski lovci.

Druga mera odnosi se na na unapređenje protivraketne odbrane, zbog čega je ruska krstarica "Moskva", na kojoj se nalaze vazdušni odbrambeni sistemi slični sistemu S-300, krenula ka priobalnom području Latakije u Siriji.

"Upozoravamo da će svi za nas potencijalno opasni ciljevi biti uništeni", rekao je Rudskoj i dodao da je kao treća mera došlo do obustavljanja svih vojnih kontakata sa Turskom.

On je rekao da je Su-24 oboren verovatno oboren projektilom kratkog dometa sa infracrvenim radarom.

Uređaji za nadgledanje nisu registrovali bilo kakav pokušaj turskog aviona da uspostavi radio ili vizuelni kontakt sa našom posadom, rekao je Rudskoj.

Prema podacima uređaja za nadgeldanje naš avion nije prešao granicu sa Turskom, rekao je načelnik ruskog Generalštaba.

On je istakao da postupak Turske predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava koje za sobom povlači ozbiljne posledice i predstavlja direktno kršenje memoranduma o sprečavanju incidenata u Siriji, koji je potpisan sa SAD i primenjiv je na sve države članice koalicije koju Amerikanci predvode, uključujući Tursku.

Rudskoj je, takođe, rekao da je jedan ruski pilot ubijen sa zemlje dok se padobranom spuštao nakon što su Turci oborilu ruski borbeni avion na granici Turske sa Sirijom.

On nije ništa rekao o sudbini drugog pilota iz oborenog aviona, ali je naveo da je još jedan vojnik poginuo tokom akcije spasavanja i da se akcija spasavanja nastavlja. Osim toga, ruska raketna krstarica "Moskva", na kojoj se nalaze vazdušni odbrambeni sistemi slični sistemu S-300 biće raspoređena na priobalnom području Latakije, javlja “Raša tudej”.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će obaranje ruskog aviona izazvati velike promene u odnosima Rusije i Turske.

Lider Čečena Ramzan Kadirov izjavio je da će Turska "zažaliti zbog onog što je učinila", nakon što su turski lovci oborili ruski vojni avion.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je, povodom obaranja ruskog aviona, da je Turska imala pravo da odgovori na povredu svog vazdušnog prostora.

SAD veruju da je upad ruskog aviona u turski prostor trajao tek nekoliko sekundi, nakon čega su ga turski lovci oborili, izjavio je jedan američki zvaničnik.

Ruski borbeni avion tipa Suhoj-24 oboren je iznad Sirije iz vazduha, raketom ispaljenom iz turskog aviona tipa F-16, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski Generalštab je saopštio da je jedan od pilota koji je upravljao ruskim vojnim avionom koji su Turci oborili, ubijen dok se spuštao padobranom.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak koji navodno dokazuje da ruski vojni avion nije upao u turski vazdušni prostor, zbog čega je oboren.

Turska je Savetu bezbednosti UN saopštila da je oborila neidentifikovan avion koji je narušio turski vazdušni prostor i branila svoje pravo da tako postupi.

Izvor: B92

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

JSO

25.11.2015 06:31

Tako je Putine!'!

ODGOVORITE
Name

Budaletina

25.11.2015 20:02

A srusise njegove avione eto jest hrabar

Name

Beli

25.11.2015 06:31

Samo prica bez veze,rusiju ce unistiti polako ali sigurno

ODGOVORITE
Name

jjjjj

25.11.2015 06:41

Tesko..

Name

stefan

25.11.2015 08:56

Crni "beli", kada je neko u usponu, a ima uz sebe Kinu, Brazil, Argentinu, Indiju... rano je govoriti o "padu".

Name

Huha

25.11.2015 08:59

Hihihihihi

Name

Михаило Микић

25.11.2015 14:28

БЕЛИ, тачно је ваше запажање да земље Запада по сваку цијену желе уништење и подјелу Русије као некада Југославије. Уништење Русије се може извршити како кроз рат тако исто и мирним путем јачањем сепаратизам у РУСКОЈ ФЕДЕРСЦИЈИ јер данашња Русија није јединствена земља већ савез држава које могу по Уставу да буду заједно али и не морију. Тога нездраво стања у земљи је свјестан Путин. Он је такво стање наследио Од Јелцина и ја се чудим да Русија до сада није променила свој Устав којег је донела после распада Совјетског Савеза под притиском Запада!

Name

Branko

25.11.2015 06:34

Turci su divljaci,unistili su najvecu kulturu,Vizantiju,sada je vrijeme da plate cijenu svog divljastva!

ODGOVORITE
Name

Mik

25.11.2015 07:03

Koje ti gluposti covjece pricas nisi ni svjestan

Name

Gotiva

25.11.2015 06:42

Baš je gotivno kad iskapiraš da pun k... Turaka domaćih piše ćirilicu. Samo napred, јеб`о сам вам мајку! :)

ODGOVORITE
Name

GOTIVA

25.11.2015 07:26

JA TEBI VEĆ JESAM A TI MENI NE MOŽEŠ AHHAHAHHAHAHAHHA

ODGOVORITE
Name

medo

25.11.2015 07:35

Jebiga, i ja se zajebo, pa prešao granicu kod banja luke, pa ubiše. Opasne te granice brate. Srbi i Turci nemaju ništa za uspavljivanje.

ODGOVORITE
Name

Max

25.11.2015 07:57

Putine,podvi rep i povuci se,otice svijet u pm,nikome ne odgovara rat izmedju Nato i Rusije osim muslimanima .

ODGOVORITE
Name

samuel

25.11.2015 09:00

Putko se malo sjebo. Sada postoje dva pitanja ili podvit rep i povuci se ili vratiti Rusiju u kameno doba. Trebao je Putko da zna da samostalne akcije nikada nikom nisu dobro zavrsile niti ona u Vijetnamu, niti Avganistanu a niti u Iraku tako nije bila dobra ni ova samostalna akcija u Syriji.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

25.11.2015 11:57

Samuele, ja mislim (sa dobrim razlogom) da ima još neko da podvije rep i da ode u kameno doba. Mnogo ste se obradovali zbog jednog srušenog aviona. Zna se šta se dešava sa pjevcima koji prije zore kukuriču...

Name

Re samuel

25.11.2015 18:10

Kazu koja ptica rano zapjeva rano se i ukaki u gnijezdo,jedan polovan Su-24 Rusima ne prestavlja problem ali ce te vi i ovi iz Id pokusati kad tad

ODGOVORITE