Zagreb pod opsadom

Terorizam i bezbednost biće u sredu među glavnim temama na samitu Brdo-Brioni u Zagrebu. Na Samitu učestvuje američki potpredsednik Džozef Bajden, predsednik Saveta Evrope Donald Tusk, kao i predsednici država jugoistočne Evrope, među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Region 24.11.2015 | 21:40
Zagreb pod opsadom

Uoči Bajdenovog dolaska, u Zagrebu su mere bezbednosti podignute na najviši nivo.

Od zagrebačkog aerodroma, prema gradu, policajci su raspoređeni na svakih stotinak metara, dodatne snage na vijaduktima i mostovima, a saradnju očekuju i od građana.

Oko hotela Westin postavljena je ograda, šahtovi su plombirani, na krovove zgrada postaviće se snajperisti, a sve će se nadgledati iz helikoptera. Ležeći policajci na putevima kojima prolaze štićene osobe uklonjeni su.

Postavljanje snajperista, osiguravanja smera i puteva kretanja, varenje šahti sasvim su uobičajene mere sigurnosti, kažu zvaničnici u Zagrebu.

"Ako ih posmatramo u kontekstu pariskih događaja i masakra ne možemo reći da se radi o uobičajenom nivou (bezbednosti), on je povećan, ali ne preterano. Budnost je na višem nivou, tim više jer dolazi američki potpredsednik Bajden i taj skup predstavlja viši sigurnosni nivo", kaže stručnjak za bezbednost Dubravko Grozdanović.

O troškovima osiguranja i broju osoba koje osiguravaju sastanak, policija ne želi da govori, ali pretpostavlja se da će skup obezbeđivati nekoliko hiljada policajaca.

Komentari / 0

Ostavite komentar