LE, video - Partizan zna kako: Nekad Milko, pa Marinko, a u četvrtak...?

Crno-beli imaju pozitivan skor u duelima sa holandskim ekipama. Da li u petom kolu Lige Evrope pada AZ Alkmar?

Fudbal 26.11.2015 | 00:00
LE, video - Partizan zna kako: Nekad Milko, pa Marinko, a u četvrtak...?

Ništa ne odlučuje, a može mnogo da donese. Partizan u četvrtak igra utakmicu koja nikako nema odrednicu „meč godine“, međutim, pod uslovom da savlada AZ Alkmar na njegovom terenu napraviće krupan korak ka ostvarenju decenijskoj cilja. Prezimljavanja u Evropi. Za slučaj da u petom kolu Grupe L Lige Evrope ostvare već treću pobedu u ovom takmičenju crno-beli bi sami sebi olakšali posao, jer onda - verovatno - ne bi morali da pobede Augzburg u završnoj rundi u Humskoj 1. Čak bi mogli da dozvole i luksuz da izbuge taj meč, na primer rezultatom 0:1, ako Bavarci pokleknu pred Bilbaom.

To su kalkulacije. A tradicija kaže da, bez obzira, na učestala rezultatska posrtanja u Superligi, gde i dalje zaostaje 21 bod za Crvenom zvezdom, Parni valjak i te kako ima čemu da se nada na AFAS stadionu, jer je iz svih dosadašnjih trka sa Holanđanima u evropskim kupovima bio brži. Često za malo, ali brži.

Pet utakmica, računajući u onu prvu sa AZ-om, odigrao je Partizan pod ingerencijom UEFA sa predstavnicima holandskog fudbala. Tri je dobio, dve izgubio, ali i te poraze pamti maltene kao podvige, jer su mu omogućavali da prođe dalje.

Sve je počelo pre 26 godina, u tadašnjem Kupu pobednika kupova. Posle čudesne eliminacije Seltika, tim trenera Ivana Golca je naleteo na Groningen i u dvomeču koji se i dan-danas prepričava izašao kao pobednik, iako mu je deset minuta pre kraja beogradskog revanša pretila eliminacija. Dve sedmice ranije Milko Đurovski je u Groningenu činio čuda, potpomognut driblinzima Gorana Bogdanovića, umanjio greške golmana Fahrudina Omerovića i sa dva pogotka omogućio crno-belima pristojan rezultat pred revanš. Bilo je 4:3 za protivnika.

Trebalo je dati samo jedan gol. Ili pobediti golom razlike uz primljeni. Nije dugo čekao taj velemajstor fudbalske igre: samo 16 minuta trebalo je Milku Đurovskom da razgali 50.000 navijača na Topčiderskom brdu. Gol za 1:0. A onda, kako su to kasnije priznavali svi u crno-belom, domaćin je čekao da prođe vreme. Pogrešna taktika. Osujetio ju je Henk Ten Kate i u 80. minutu 1. novembra 1989. zaledio lica gledalaca u Beogradu. Osmeh im se vratio tri minuta kasnije kad je Goran Milojević naplatio juriš, da bi u završnom mintu pogodio i Milan Đurđević za plasman u četvrtfinale gde je Partizan eliminisan posle dvomeča sa bukureštanskim Dinamom.

Isti rivali sreli su se 17 godina kasnije. Opet je uspešiji bio Partizan. Ovoga puta ne zbog gol(ov)a u gostima, već zbog toga što je na domaćem terenu slavio ubedljiviju pobedu. Dueli iz septembra 2006. podsećaju, bar iz ugla crno-belih, na sadašnju situaciju: grešili su u prvenstvu, kaskali za Crvenom zvezdom, mučili se da pobede i navijači su im okrenuli leđa, te je svega 10.000 gledalaca posmatralo duel koji je vodio u grupnu fazu tadašnje Lige kupa UEFA.

Ispostavilo se da domaćinu ne smeta što nije imao tako jak huk sa tribina. Miodrag Ješić je ekserimentisao, a njegovi džokeri Bojan Zajić i Nebojša Marinković za sat vremena „ubili u pojam“ goste, koje je ubedljivijeg poraza spasao sadašnji napadač Barselone, Luis Suarez. Urugvajac je igrao tek poslednjih 17 minuta i u nadoknadi vremena postigao gol za konačnih 4:2.

Bio je to lep rezultat za Partizan pred revanš. Suarez se, doduše, potrudio da holandski predstavnik u 59. minutu na stadionu Euroborg dobije zicer i uključi se u igru. Marko Lomić je nad njim skrivio prekršaj za jedanaesterac, koji je u pogodak pretvorio Koen van der Lak. Groningen je osetio da se gosti teturaju, pritisnuo je još više, a sudija Balaž posle, utisak je, bezazleog kontakta Nemanje Rnića i Marka Jana Flederusa opet pokazao na belu tačku. Ovoga puta penal je pucao Juri Kornelis, međutim, Ivica Kralj je ukrotio taj udarac i odveo Partizan u grupnu fazu.

U istom takmičenju crno-beli su i danas. Sa dobrim šansama da prođu dalje. Te šanse su, između ostalog, velike i usled činjenice da su na premijeri Grupe L 17. septembra na svom stadionu savladali još jednog predstavnika iz zemlje lala, AZ Alkmar. Blistao je dvostruki strelac Abubakar Oumaru, koga su posetioci sajta UEFA kasnije proglasili najboljim igračem prvog kola.

Hoće li ta i ona pobeda nad Augzburgom biti dovoljno jak zamajac da Partizan i treći put u istoriji „eliminiše“ Holanđane?

KUP POBEDNIKA KUPOVA, SEZONA 1989/1990

Osmina finala

Prva utakmica: GRONINGEN - PARTIZAN 4:3 (2:2)

Groningen, 18. oktobar 1989.
Stadion: Euroborg
Gledalaca: 10.115
Sudija: Hening Lund Sorensen (Norveška)
Strelci: 1:0 Mejer u 16, 1:1 Milorad Bajović u 22, 2:1 Ten Kate u 35, 2:2 Đurovski u 45, 3:2 Rošajn u 48, 4:2 Kuvermans u 74. i 4:3 Đurovski u 83. minutu.

GRONINGEN: Lodevajks, Bokvig, Kuvermans, Van Dajk, Kurman (od 74. Groleken), Rošajn, Sinkgraven, Ten Kate, Ekelkamp, Mejer.

PARTIZAN: Omerović, Kljajević, Spasić, Stanojković, Vujačić, Milorad Bajović, Bogdanović, Đurđević (od 70. Miodrag Bajović), Đurovski, Milojević, Šćepović (od 75. Kolb).

Revanš: PARTIZAN - GRONINGEN 3:1 (1:0)

Beograd, 1. novembar 1989.
Stadion Partizana
Gledalaca: 50.000
Sudija: Karl Hajnc Trišler (Nemačka)
Strelci: 1:0 Đurovski u 16, 1:1, Ten Kate u 80, 2:1 Milojević u 83. i 3:1 Đurđević u 90. minutu.

PARTIZAN: Omerović, Jevtić (od 63. Kolb), Kljajević, Petrić, Spasić, Stanojković, Milorad Bajović (od 66. Đurđević), Bogdanović, Đurovski , Milojević, Šćepović.

GRONINGEN: Lodevajks, Bokvig, Kuvermans, Van Djak, Vilson, Kurman, Rošajn, Sinkgraven (od 78. Groleken), Ten Kate, Ekelkamp, Mejer.

UEFA KUP, PRVO KOLO, SEZONA 2006/2007

Prva utakmica: PARTIZAN - GRONINGEN 4:2 (3:0)

Beograd, 14. septembar 2006.
Stadion Partizana
Gledalaca: 10.000
Sudija: Roman Lajakus (Letonija)
Strelci: 1:0 Nebojša Marinković u 4. (iz jedanaesterca), 2:0 Zajić u 16, 3:0 Nebojša Marinković u 43, 3:1 Flederus u 58, 4:1 Zajić u 90. i 4:2 Suarez u 90+2. minutu.

PARTIZAN: Kralj, Ćirković, Rnić, Đorđević, Lomić, Smiljanić, Zajić, Nebojša Marinković (od 86. Radosavljević), Lazić, Zajić, Mirosavljević (od 66. Vukelja), Odita (od 90+3 Bosančić).

GRONINGEN: Rorda, Silva, Sanko, Krujsvijk (od 63. Švejdik), Levčenko, Salmon (od 31. Kornelis), Nevland, Van de Lak (od 73. Suarez), Antoin, Lindgren, Flederus.

Revanš: GRONINGEN - PARTIZAN 1:0 (0:0)

Groningen, 28. septembar 2006.
Stadion Euroborg
Gledalaca: 19.097
Sudija: Kristijan Balaž (Rumunija)
Strelac: Van der Lak u 59. minutu (iz jedanaesterca)

GRONINGEN: Rorda, Silva, Sanko, Krujsvijk, Van der Linden, Lingren, Van der Lak (od 71. Kornelis), Levčenko (od 46. Lovre), Suarez (od 60. Salmon), Flederus, Nevland.

PARTIZAN: Kralj, Rnić, Đorđević, Bajić, Lomić, Nađ, Smiljanić, Lazić (od 65. Tomić), Zajić, Boja (od 90. Radosavljević), Odita (od 85. Vuklelja).

LIGA EVROPE, SEZONA 2015/2016

Prvo kolo: PARTIZAN - AZ ALKMAR 3:2 (2:1)

Beograd, 17. septembar 2015.
Stadion Partizana
Gledalaca: 12.000
Sudija: Danijele Orsato (Italija)
Strelci: 1:0 Oumaru u 11, 1:1 Van der Linden u 34, 2:1 Oumaru u 40, 3:1 Živković u 89, 3:2 Henriksen u 90+3. minutu.

PARTIZAN: Ž. Živković, Vulićević, Balažic, Fabrisio, Leković, Brašanac, Babović, Jevtović, A. Živković (od 90. Ninković), Oumaru (od 83. Ilić), Šaponjić (od 66. Božinov).

AZ ALKMAR: Ročet, Johanson, Van der Linden, Guveluv, Brežančić, Van Overem (od 63. Souza), Henriksen, Rienstra, Haje (od 73. Muhren), Jansen (od 73. Tanković), Huperts.

Komentari / 0

Ostavite komentar