Trčanje smanjuje masnoće u krvi

Fizička aktivnost povoljno utiče na nivo šećera i podiže dobar holesterol. Vežbanjem mora da se sagori najmanje 900 kalorija nedeljno.

Zdravlje 23.11.2015 | 13:30
Trčanje smanjuje masnoće u krvi

Ako imate visok holesterol, što pre počnite da se bavite nekom fizičkom aktivnošću. Vežbanje povoljno utiče na metabolizam šećera, smanjuje gojaznost i topi masne naslage, a istovremeno podiže nivo dobrog (HDL) holesterola čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Na Univerzitetu Okanomicu u Tokiju stručnjaci su analizirali odnos između intenziteta i trajanja aktivnosti i nivoa holesterola. Studija je pokazala da se vežbanjem mora sagoreti najmanje 900 kalorija nedeljno da bi ono imalo pozitivno dejstvo na HDL holesterol. Ta potrošnja kalorija ostvaruje se fizičkom aktivnošću u trajanju od oko dva sata nedeljno.

- Fizički aktivne osobe mogu na taj način da povećaju svoj HDL holesterol za skromnih, ali ipak značajnih 0,07 mmol/l - kaže profesor dr Katarina Lalić, načelnik Odeljenja za lipidne poremećaje i kardiovaskularne komplikacije u dijabetesu Klinike za endokrinologiju KCS. - To muškarcima za pet odsto, a ženama za osam odsto, smanjuje rizik od oboljenja srca, ali samo ako je fizička aktivnost redovna.

Stručnjaci savetuju da su najbolje vežbe koje snižavaju vrednost holesterola one koje čine da krv struji kroz celo telo, poput veslanja ili plivanja. Studija rađena na Univerzitetu Južna Karolina pokazala je da plivanje snižava rizik od umiranja od srčanog udara za 53 odsto, u poređenju sa trčanjem ili odmaranjem na kauču.

Ustanovljeno je, takođe, da dužina svakog bavljenja fizičkom aktivnošću ima uticaj na nivo povećanja dobrog holesterola - na svakih 10 minuta više, nivo HDL holesterola povećava se za dodatnih 1,4 mg/dL.

Ipak, ne zaboravite da se konsultujete sa lekarom pre nego što počnete da vežbate.

PLIVANjE

Idealno je za održavanje kondicije, pravilan ravoj svih mišića, opuštanje posle stresnih situacija i očuvanje zdravlja. Blagotvorno deluje na psihu, kardiovaskularni sistem, pluća, a ova aktivnost preporučuje se svima, bez obzira na pol i godine. Najbolji efekat postiže se plivanjem u jutarnjim i prepodnevnim časovima. Idealna temperatura vode za organizam je 25 do 26 stepeni, a plivanje treba izbegavati dva sata nakon obroka.

KROS

Ova fizička aktivnost je uvek dostupna. Nije potrebna sala ili sparing partner, dovoljno je da imate dobre patike i možete da krenete u prirodu. Za početak možete da se opredelite za lagano trčanje ili džogindž od 30 minuta, sa laganim istezanjem pre i posle aktivnosti. Obratite pažnju da sat vremena pre trčanja ne bi trebalo da jedete. Preporuka stručnjaka je da se pred trening ne eksperimentiše sa hranom, i da se uzimaju uobičajene namirnice.

VESLANjE

U čamcu na reci ili "na suvom" u teretani, veslački pokreti angažuju velike mišićne grupe i pomažu u oblikovanju gornjih i donjih delova tela. Takođe, pozitivno utiču i na srce i pluća i predstavljaju ozbiljnu aerobnu vežbu. Pored toga, vežbanje na mašini za veslanje utroši u proseku 600 kalorija na sat. Pokreti koji se izvode su prirodni i predstavljaju najmanji mogući stres za zglobove.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar