Analiza: "Sanjao sam da je Lester prvi"...!

Praznična atmosfera u Lesteru. Da li je stigla prerano i da li neko može da ugrozi novogodišnju idilu koja vlada u ovom gradu?

Fudbal 25.11.2015 | 00:00
Analiza: "Sanjao sam da je Lester prvi"...!

"Sinoć sam imao taj neverovatan san. Sanjao sam da je Lester prvi na tabeli Premijer lige. Delovalo je toliko stvarno", napisao je jutros legendarni engleski fudbaler Gari Lineker na svom Twitter nalogu.

I ne, nije to bio san.

Lester siti je zaista od juče prvoplasirani tim Premijer lige, ispred Mančester sitija, Mančester junajteda, Arsenala, Totenhema...O Čelsiju i da ne pričamo, imaju duplo više bodova od "plavaca".

A kako je došlo do renesanse ovog tima?

U martu su već bili prežaljeni. Svi su očekivali da je Lester siguran putnik u niži rang takmičenja, ali neverovatna serija u aprilu tima Najdžela Pirsona i pobede na sedam od poslednjih devet utakmica Premijer lige bile su dovoljne da "lisice" sezonu završe na relativno visokom 14. mestu.

Kada su svi mislili da bi to mogao da bude pozitivan znak za dobru sezonu desilo se ono što su najmanje priželjkivali navijači. Trener Najdžel Pirson je podneo ostavku zbog neusklađenih stavova za sezonu koja sledi.

I Lester je ponovo prežaljen.

Svi su očekivali da niko ne može da izvuče maksimum iz ekipe kao što je to uradio Najdžel Pirson, pa je ova ekipa proglašena za gotovo sigurnog putnika u niži rang takmičenja.

Još kada je objavljeno da je često osporavani italijanski stručnjak Klaudio Ranijeri novi menadžer - i navijači su verovatno digli ruke i čekali odlazak u Čempionšip.

Međutim, Klaudio Ranijeri je u ekipu "instalirao" svoje zamisli i posle 13. kola uspeo ono što nikome nije pošlo za rukom prethodnih 16 godina...

Lester je prvi tim van velike petorke (Junajted, Siti, Arsenal, Liverpul, Čelsi) još od 1999. godine koji je posle tačno 13. kola Premijer lige na prvom mestu tabele. Pre 16 godina to je uspelo Lidsu i niko od tada nije uspeo to da ponovi.

Lester je i 2000. godine bio prvoplasiran na tabeli, ali je to bilo "tek posle osam kola". Ovo je mnogo ozbiljniji rezultat...

"Lisice" svoje uspehe ove sezone pre svega duguju sjajnom tandemu Džejmi Vardi - Rijad Marez, koji je zaslužan za većinu golova koje je ovaj tim postigao ove sezone.

Sezonu je odličnim partijama otvorio upravo Marez, koji do sada ima 7 golova i 5 asistencija, ali je Džejmi Vardi bio taj koji je svojim golovima produžio niz pobeda i utabao put ka prvom mestu na tabeli.

Neverovatni Englez je postigao 13 golova ove sezone, a ovaj podatak je neverovatniji kada se u obzir uzme da je on bio strelac na 10 uzastopnih utakmica za Lester. To je do sada u Premijer ligi uspelo samo Rudu van Nistelroju.

Lester je takođe pokazao i karakter u nekim utakmicama, pa su često uspevali i da se vraćaju i kada bi gubili 2:0, ali ih u narednom periodu čekaju pravi ispiti.

Ponovo će ih mnogi prežaliti zbog toga, ali da li će i ovaj put "lisice" uspeti da ih razuvere?

Do Nove godine odigraće veliki broj teških utakmica, a baš je to period u kome se i rešavaju sudbine većine timova.

Raspored je sledeći: Mančester junajted (K), Svonsi (G), Čelsi (K), Everton (G), Liverpul (G), Mančester siti (K)...

I to sve do Nove godine, pa je pitanje da li je ovaj tim u stanju da nastavi dobar niz i protiv velikih timova, pošto su se do sada sastali samo sa Arsenalom i ubedljivo su poraženi (2:5). Njihova serija mogla bi da bude ružno završena, a pitaćemo Garija Linekera da li još uvek sanja...

Može li Lester da bude najveće iznenađenje Evrope i u 2015. godini?

Rezultati u Premijer ligi:
vs. Sanderlend 4:2
vs. Vest Hem 2:1
vs. Totenhem 1:1
vs. Bornmut 1:1
vs. Aston Vila 3:2
vs. Stouk 2:2
vs. Arsenal 2:5
vs. Norič 1:2
vs. Sautempton 2:2
vs. Kristal Palas 1:0
vs. Vest Brom 3:2
vs. Votford 2:1
vs. Njukasl 3:0

Komentari / 0

Ostavite komentar