Evolucija brushaltera

Prošlo je više od 100 godina otkako je napravljen grudnjak. Prvi patent datira iz 1914. godine kada je registrovan u SAD. Sve do danas, oni ostaju među najvažnijim komadima ženske odeće.

Moda i ljepota 09.11.2015 | 17:00
Evolucija brushaltera

Za njegov nastanak navodno je odgovorna Meri Felps Džejkob, kojoj se nije dopadalo kako korset izgleda ispod svečanih haljina.

Pre jednog bala, Meri je sa svojom sluškinjom napravila prvi grudnjak od dve maramice povezane ružičastom vrpcom. Kada je počela da dobija porudžbine, shvatila je da može da zaradi i tako je počela da dizajnira pravi model koji će biti manji od korseta, ali će pružati neophodnu potporu grudima.

Za vreme Prvog svetskog rata, žene su počele da odbacuju korsete i da nose grudnjake, a uskoro su ih prihvatile i dame u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Godine 1917, američka vojna vlada zatražila je od žena da prestanu da kupuju korsete, što je, navodno, dovelo do uštede od 28.000 tona metala, od kojeg su mogla da se sagrade dva vojna broda.

Tokom dvadesetih godina prošlog veka, postali su još kraći, ali je bilo posebno važno da ne ističu obline, jer je tada u modi bila dečačka građa.

Godine 1922, Ida Rozental i njen suprug primetili su kako ne odgovaraju svi grudnjaci svim ženama, pa su uložili u biznis i stvorili prve grudnjake za žene različite starosne dobi i građe. Pet godina kasnije, Vilijam Rozental osmislio je prve brushaltere za dojenje.

Izgled grudnjaka menjao se kroz tridesete godine, a u deceniji nakon toga osmišljen je legendarni oblik bullet bra, namenjen vrhunskoj zaštiti.

Devojke koje su ga nosile ispod uskih džempera izgledale su kao da imaju velike špicaste grudi, ali, takva je bila moda.

Bullet bra postaje još popularniji tokom pedesetih, kad ga s ponosom ispod tesnih haljina nose holivudske dive poput Merilin Monro i Lane Tarner, a nastaju i prvi grudnjaci za tinejdžerke.

Tokom šezdesetih i sedamdesetih, grudnjak gubi svoj oštar izgled i postaje nežniji i privlačniji, ali mnoge žene ga odbacuju zbog hipijevskih ideja o „slobodnoj ljubavi“.

Krajem sedamdesetih godina, ponovno se vraća u modu, a 1975. godine nastaje prvi puš-ap grudnjak. Kako prolazi vreme dobija na finoći i tokom osamdesetih se sve više prodaje u nestandardnim bojama, a i broj različitih modela raste. Bilo je važno da dobro stoji ispod uskih haljina od rastegljivih materijala.

Prodaja specijalizovanih grudnjaka za trčanje raste tokom devedesetih, a žene luduju za puš-ap modelima. Tržište su zatim preplavili grudnjaci punjeni vodom, gelom i raznim umecima.

Danas pripadnice nežnijeg pola biraju između bezbrojnih modela koji odgovaraju svakoj prilici.

RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Brus Li

10.11.2015 19:27

To je evolucija nemorala. Jeste da se svima nama svidja kad je zena bez odjece, ali ipak ne moze se poreci kuda nas je ta evolucija dovela.

ODGOVORITE