U knjizi za djecu mrav radi, a cvrčak puši

Kupila sam ćerkici dečju knjigu basni sa velikim ilustracijama i šokirala se kada sam videla da u basni “Cvrčak i mrav”, cvrčak puši cigaretu, priča za “Blic“Milena Milić, majka dvoje dece.

Srbija 13.10.2015 | 15:15
U knjizi za djecu mrav radi, a cvrčak puši

- U našoj kući niko ne puši, učimo decu da su cigarete loše za njih, loše po zdravlje, a onda u knjizi za decu nasmejani crvčak drži zapaljenu cigaretu. Tome nije mesto u basni o lenjosti i marljivosti - kaže ona.

Da sadržaj dečjih knjiga niko ne kontroliše videli smo u više navrata, od više različitih zbirki neprimerenih viceva za najmlađe, do lascivnih pausa u tinejdžerskim knjigama u kojima dečak želi da “kresne“ devojčicu.

Poslednja u nizu problematičnih je knjiga “Poučne priče iz davnina“, izdavačke kuće “Pi-press” iz Pirota u kojoj su nam rekli da nismo prvi koji ih zovemo zbog sporne cigarete.

- To je samo viđenje našeg ilustratora. On nije želeo da pokaže da odobrava pušenje, naprotiv. Predstavio je cvrčka u negativnom svetlu, kao nešto što nije dobro. Najčešće se konsultujemo s dečjim psiholozima i pedagozima, ali kod ovog izadnja nismo. Dali smo ilustratoru slobodu da izrazi svoje viđenje basni - rekli su nam u ovoj izdavačkoj kući.

Psihoterapeut Vesna Jokanović objašnjava za “Blic” da je cigareta u ovoj vrsti priče suvišna.

- Stavili su mu cigaretu u ruku da pojačaju njegove negativne osobine. Dete koje ne zna da čita, nego samo prelistava ovu slikovnicu u ovom cvrčku ne vidi ništa loše, jer on sedi i peva na drvetu nasmejan i bezbrižan, sa zapaljenom cigaretom. Sam crtež je takav da dete vidi pevača koji sedi na drvetu, nekoga ko detetu na svaki način može da bude simpatičan dok puši - kaže naša sagovornica.

Ona objašnjava da ta ilustracija ne bi ostala u knjizi da je savetovan neki psiholog ili pedagog.

- Pisci i ilustratori treblo bi ozbiljnije da vode računa šta objavljuju. Ovo ne samo da je problematično za decu, nego i za sve pušače koji imaju opravdano pravo da se nađu uvređenima, jer je poenta pisca bila da pokaže da je crvčak loš tako što ga je pretvorio u pušača. Detetu to šalje poruku da su svi pušači loši ljudi - smatra Jokanović.

Pravila za pisanje dečjih knjiga ne postoje i jedina odgovornost je na autoru i izdavaču. Pisac može da napiše sve što bi po njegovom mišljenju deci moglo da bude zabavno, ali i što bi knjigu dobro prodalo. U tom odnosu ponude i tražnje malo ko vodi računa šta nam deca čitaju, pa bi roditelji uvek trebalo da provere šta se krije iza korica.

(Blic)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

pjevac

13.10.2015 13:22

Pa draga gospodjo,kakva drzava tako je sve.

ODGOVORITE
Name

Roditelj.

13.10.2015 14:11

Djecu su u osnovnoj školi opteretili svim, i svačim.Lekcije su preopširne, pjesme su nakaradne, pa se Branko Ćopić u grobu prevrće.Ima toga da se knjiga može napisati.

Name

samo tako

13.10.2015 16:01

Djeca gledaju ili citaju da mrav radi a cvrcak pusi, tako se zivot djece rusi...

Name

Ништа ново

13.10.2015 15:47

Требали су уз илустрацију цврчка оставити коменрар "након доброг с... прија цигарета" е тада би басна била за одрасле.

ODGOVORITE
Name

Kada misliš da ne može gore....

13.10.2015 21:11

Bolje da cvrčak puši, nego da su izmislili da su cvrčak i mrav gey par. Uvijek ima gore od goreg.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

14.10.2015 07:24

DA LI SE GOSPOĐO U VAŠOJ KUĆI KRADE, ILI STE POŠTENI KAO MINISTARSTVO FINANSIJA REPUBLIKE SRPSKE!

ODGOVORITE
Name

mrav

15.10.2015 11:08

Pa iskreno je da današnji gologuzani prije kupe šteku cigara nego što će platiti vodu i struju. Danas je praksa da za cigare mora biti, a djeca bez užine mogu. Grdno se varaju oni koji porede sviranje sa neradom jer je dobro poznato da svaki svirač svoju marku krvavo zaradi, jer dok se drugi provode on radi. E sad što je sistem vrijednosti pomjeren pa svirači dobro zarađuju, a radnici loše to je kriv naš mentalitet i naši nesposobni političari i bijedna država. Mislim da je odlično poređenje cvrčka pušača i mrava radnika u realnom svijetu.

ODGOVORITE