Katalonci na sudu zbog glasanja o nezavisnosti

Pred sudom u Španiji je počelo saslušanje katalonskih funkcionera, optuženih za kršenje zakona jer su održali glasanje o nezavisnosti od Španije.

Svijet 13.10.2015 | 14:40
Katalonci na sudu zbog glasanja o nezavisnosti

 

Regionalna ministarka obrazovanja Irene Rigau došla je u pokrajinski sud u Barseloni u pratnji članova katalonske vlade i drugih separatističkih lidera, prenosi AFP.

Poslije nje, pred sudijom će se pojaviti Hoana Ortega, bivša zamjenica premijera pokrajinske vlade a predsjednik vlade Artur Mas, lider pokreta za nezavisnost, biće saslušan u četvrtak

Oni su optuženi za građansku neposlušnost i nenamjensko trošenje javnih sredstava zato što su održali neobavezujuće glasanje o nezavisnosti u novembru 2014. godine, u kome se od Katalonaca tražilo da se izjasne da li njihova pokrajina treba da ostane dio Španije.

Po izlasku iz suda poslije današnjeg ročišta, Rigau je novinarima rekla da nije izdala "naređenje ni instrukcije" zaposlenima u državnom obrazovnom sistemu da organizuju biračka mjesta u školama.

Ona je tvrdila da su glasanje organizovali volonteri.

Dugogodišnji zahtjevi Katalonaca za većom autonomijom intenzivirani su tokom proteklih godina s odbijanjem Madrida da uvaži njihov zahtjev za reformama, a dodatno su pojačani zbog ekonomske krize.

Španski premijer Marijano Rahoj obećava da će braniti jedinstvo Španije u trenutku dok se oporavlja od recesije, a uoči opštih izbora 20. decembra.

Na simboličnom referendumu koji je Mas organizovao u novembru glasalo je oko 2,3 miliona od pet miliona birača u Kataloniji, a za nezavisnost se izjasnilo gotovo 1,9 miliona.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

13.10.2015 13:02

Ja bih svakom dozvolio otcjepljenje i nezavisnost, ako treba, do nivoa mjesne zajednice. Pa ko može opstati neka izvoli. Ko ne može, moraće podviti rep i ostati u okvuru neke države koja je veća i jača.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

13.10.2015 23:04

Сложна браћа кућу граде а несложна и стару разграђују. Кад нестане љубави међу народима због неоствареног профита који зеленаши држи на окупу свака кућа или држава се распада сама од себе када дођу први проблеми. Христос каже да "дом који се подјели мора пропасти" и тако је исто са државама које нису органски створене од једног народ, него су империје које се распадају на своје органске дјелове по народима који у њој живе кад наступи криза пи питању профита и идентитета!

ODGOVORITE
Name

DIVLJ KRUŠKA

14.10.2015 06:22

TERITORIJALNA ORGANIZACIJA PO UGLEDU NA OSMANLIJSKO CARSTVO: SANDŽACI I PAŠALUCI, DŽEMATI NAHIJE I OSTALA ŠEĆERLAMA I BAKLAVA!

ODGOVORITE
Name

Sokolac

14.10.2015 08:01

Sreća eto novog krvoprolića . Sad će se Evro fašizam odjebati tamo da pljačka

ODGOVORITE