Za 180 dana na putu poginulo 117 ljudi

Podaci o nastradalima u saobraćajnim nesrećama na putevima Srpske. Radović: Jedan od glavnih problema niske kazne, koje moraju da se povećaju

Republika Srpska 10.10.2015 | 07:54
Za 180 dana na putu poginulo 117 ljudi

Za devet meseci ove godine, na putevima Republike Srpske poginulo je 117 ljudi, što je 30 odsto više nego prošle godine kada je u saobraćajnim nezgodama stradalo 90 osoba.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srpske, kaže da su kritične tačke poznate u svakoj lokalnoj zajednici, a na području Semberije to su deonice puta Šepak - Janja, Janja - Bijeljina i pravac od Zvornika prema Kalesiji. U Krajini to su Banjaluka - Prijedor, Banjaluka - Mrkonjić Grad. Opasan je i magistralni put Sumbulovac - Ljubogošta kod Pala i Kozarska Dubica - Prijedor, na kojima je samo u prošloj godini život izgubilo deset ljudi, a nije bolje ni na putu Bijeljina - Glavičice, gde ih je četvoro smrtno stradalo.

Rekordna po broju saobraćajnih nesreća je deonica Klašnice - Prnjavor, a koja je bila kobna za najviše vozača u Republici Srpskoj jer se na njoj desilo čak 157 saobraćajnih nezgoda.

Radović je istakao da situaciju otežava novina iz Zakona o prekršajima, koji se primenjuje od kraja prošle godine, a kojom se vozačima koji prihvate kaznu i plate je u roku od osam dana, ta kazna prepolovi.

Prema njegovim rečima, ta mera daje loše efekte.

- Mi smo i do sada imali kazne koje su najniže u regionu, a sada smo došli u situaciju da je kazna za nekorišćenje pojasa 15 KM, a za vozača sa alkoholom u krvi 25 KM - naveo je Radović.

On je ukazao da su u zemljama regiona kazne za ove prekršaje višestruko veće i da se progresivno povećavaju, navodeći primer Srbije gde se vozaču sa preko dva promila alkohola u krvi obavezno izriče kazna od 15 dana zatvora.

- Samo ove godine uputili smo tri inicijative nadležnom ministarstvu da se što hitnije donese efikasniji zakon i da se ove kazne izjednače sa kaznama u zemljama regiona - rekao je Radović.

BRZINA I ALKOHOL

MILENKO Jaćimović, predsednik Udruženja za bezbednost saobraćaja Republike Srpske, kaže za "Novosti" da je ova godina crna za saobraćaj u Republici Srpskoj. - Glavna dva uzroka saobraćajnih nesreća u Srpskoj sa smrtnim ishodima po svim istraživanjima su brzina i alkohol. Konstantno u Srpskoj raste broj vozača koji su uhvaćeni da voze prebrzo ili da voze pod dejstvom alkohola - ističe Jaćimović.

(Večernje novosti)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

10.10.2015 06:30

U saobracaju je takodje uzasna situacija,nema poboljsanja dok je ovakva policija,a pogotovo tuzilastvo i sudovi,ubijaes dvoje zbog nasilnicke voznje i puste kretena na slobodu!?Gore od uzasa!!!

ODGOVORITE
Name

MILICIONAR

10.10.2015 06:41

PROŠLA GODINA JE BILA JEDNA OD BEZBJEDNIJIH ŠTO SE TIČE SAOBRAĆAJA I ONDA SU STRUČNJACI IZ MUP-A ODLUČILI DA TO PROMIJENE OVOM REFORMOM POLICIJE I ETO VAM REZULTATA. TO JE JEDAN OD RAZLOGA POGORŠANJA BEZBJEDNOSTI, DRUGI I NAJBITNIJI JE NESTRUČNOST LJUDI U MUPU KOJI O SAOBRAĆAJU ZNAJU MALO VIŠE OD TAKSISTE

ODGOVORITE
Name

Re

10.10.2015 07:57

Ne zna se šta je gore nestručne osobe ili korupcija jer sve do jednog službenika se može kupiti sve je korumpirano. Ovako reče jedan na važnoj funkciji "sve zavisi od tebe šta će pisati u konačnoj presudi al ne zaboravi nisam samo ja, nas je više"uz blagi teleći osmjeh. Što je značilo više para da se zapakuje u kovertu. Kakav gazda takav MUP.

Name

fof

10.10.2015 09:16

Ne znamo voziti a nemamo ni saobraćajne kulture a pride dajte nam polovnjaka i ne treba nam rat.

ODGOVORITE
Name

zenski-sofer

10.10.2015 10:31

Svako ko sjeda u auto, kamion ili nesto drugo. Mora brzinu voznje prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima puta. Na prvom mjestu je savjest vozaca, jesili sjeo za volan da se vozis ili da ubijas na cesti neduzne ljude. Iskljucimo, kazne, policiju i ostale zajebancije. Znaci vozicu pristojno, samo zato sto se plasim kazne i policije. Ljudska savjest u guzici..... mnogo je vozaca, omladine, koji su dobili auto id roditelja na poklon. Takvi se sile na putevima i misle da voze mlazni avion. Provode noci u diskotekama sa alkoholom i pijani sjedaju za volan u sitne sate zore, pa ostanu im zivoti na banderi ili na cesti. Tu nam djeca izginuse, sto ih castimo autima za punoljetstvo.

ODGOVORITE
Name

vozač

10.10.2015 12:09

Kazne za mobilne telefone pojačati hitno! Za brzu vožnju ići kod psihijatra.Proveriti vozačke dobijene za vreme rata.