Video - na današnji dan: "Maksimir 1999.", sjećanje koje ne blijedi!

Navršilo se tačno 16 godina od spektakularnog meča Hrvatske i Jugoslavije na Maksimiru. Bilo je nerešeno 2:2, ali smo se mi radovali. Tada niko nije slutio da na EURO nećemo minimum narednih 20 godina.

Fudbal 09.10.2015 | 23:30
Video - na današnji dan: "Maksimir 1999.", sjećanje koje ne blijedi!

Vrlo brzo posle rata na prostorima SFRJ i tek okončanog bombardovanja SR Jugoslavije, žreb kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo u Holandiji i Belgiji odlučio je da Hrvatska i Jugoslavija budu direktni rivali u borbi za EURO.

Tačnije, napad NATO na našu zemlju usledio je usred kvalifikacija i u jednom trenutku se postavljalo pitanje da li će Piksi Stojković, Peđa Mijatović i društvo uopšte nastaviti borbu za završni turnir.

"Plavima" je dozvoljeno da igraju do kraja.

U grupi sa nama, pored Hrvata, bili su su još Republika Irska, Makedonija i Malta. Neverovatan rasplet donelo je poslednje kolo kvalifikacione Grupe 8, igrano pre tačno 16 godina - 9. oktobra 1999. godine.

Jugoslaviju je pobeda u Zagrebu vodila direktno na EURO. Ali, tim Vujadina Boškova je ispred sebe imao zvanično trećeplasiranu ekipu sa poslednjeg Svetskog prvenstva u Francuskoj i euforičnu, vrlo neprijateljski raspoloženu publiku na Maksimiru.

Hrvatima je trijumf donosio siguran baraž, a u slučaju kiksa Irske u Skoplju prvo mesto na tabeli Grupe 8 i put na šampionat Starog kontinenta. Eventualni nerešeni ishod u Zagrebu više je odigovarao Jugoslaviji, ali joj je garantovao tek baraž. U tom slučaju opet je sve zavisilo od Iraca...

Ostrvljani su imali prilično lak zadatak protiv Makedonaca. Naše južne komšije uspele su tek dva puta da pobede slabašnu Maltu i "otkinu" kao domaćini dva boda Hrvatima. Irska je u Skoplju bila veliki favorit.

Tabela je uoči poslednjeg kola izgledala ovako: Jugoslavija 16, Irska 15, Hrvatska 14, Makedonija 7 i Malta 0 bodova.

Beogradski duel Hrvatske i Jugoslavije, prvi fudbalski nakon raspada države, osim nestanka struje na stadionu u Ljutice Bogdana 1, nije doneo previše uzbuđenja. Završen je prilično prijateljski - 0:0.

Pred meč u Zagrebu vladala je daleko veća euforija i tenzija na obe strane. Bio je to duel odluke. Pritisak na obe strane bio je ogroman, teško podnošljiv. Ispostaviće se, za moćan hrvatski tim i poguban. Jugoslavija, koja je takođe imala ekipu sastavljenu od vrhunskih fudbalera, ali za razliku od rivala, uvek joj je nešto nedostajalo, najviše sklad, iznela je breme daleko lakše.

Umesto podrške "kockastima", velika energija preko 40.000 navijača bila je usmerena isključivo protiv gostiju. Na tribinama je poslednji put Hrvatsku uživo gledao pokojni predsednik Franjo Tuđman (preminuo 10. decembra 1999).

U vazduhu se osećala mržnja.

Dejan Savićević ispred hotela u Zagrebu:

Rane od svega što se dešavalo tih godina bile su vrlo sveže. Emotivni naboj koji je postojao na obe strane teško je opisati.

Siniša Mihajlović, neočekivano, prilazi ogromnoj zastavi na kojoj piše Vukovar. Ljubi je i krsti se, a navijači, da mogu, pojeli bi ga. Pljuju ga, gađaju, ali Miha u svom stilu, vrlo hladan odlazi na zagrevanje... Niko na tribinama ne primećuje Ćiru Blaževića i njegove momke, prate samo jugoslovenske igrače i trude se da ih uvrede. A, oni, samo dodatno motivisani, bez ikakvog straha kročili su u maksimirski pakao.

"Hej, Sloveni" se nije čula od zaglušujuće buke i zvižduka. "Ljepa naša" se orila. Igrači su se sportski pozdravili i meč je počeo.

Jako, oštro, nimalo lepo igralo se na početku utakmice. Bez nekih prilika...

I tako sve do 16. minuta. Bokšić je ostavio loptu za Asanovića, nekadašnji as Hajduka maestralno pogodio Šukera, posle čijeg trzaja glavom lopta ide pravo uz stativu u mrežu, ali Ivica Kralj fenomenalno brani. Praktično vodi je iz gola. Slavlje na Maksimiru je odloženo za četiri minuta.

Hrvatska je u naletu i odbrana Jugoslavije je prinuđena na kapitulaciju.

Šuker prima loptu i oslobađa se svog čuvara, kreće silovito ka Kralju, spušta loptu u prostor iza leđa naše odbrane, a Bokšić, uz malo problema, jer je Kralj umalo odbranio udarac, postiže gol. Delirijum!

Bokšić skida dres, a ispod njega piše "Hrvatska na EURU 2000". Rano, prerano za konačno slavlje...

Ladić je posle prvog "slobodnjaka" Mihe na počeku utakmice bio siguran. Samouvereno je zgrabio loptu i šepurio se u svom kaznenom prostoru, stavljajući na taj način gostima do znanja ko je glavni. Nije dugo ostao gazda ispred svog gola.

Mihajlović je iskosa sa desne strane, iz pozicije koja nije bila da se direktno šutira, centrirao na "prvu stativu", a tamo Mijatović ili Stanić, svejedno je. Lopta je u mreži, a rezultat je od 26. minuta ponovo izjednačen. Tišina, pa horski zvižudci prate radovanje "plavih".

Reportaža SOS kanala "Osvajanje Zagreba 1999." :

Vujadin Boškov je prilično smiren pored klupe. Budimir Vujačić i Zoran Filipović nemaju mira. Asanović faulom zaustavlja Piksija. Vrlo slična situacija kao kod prvog gola Jugoslavije. Ponovo lopti prilazi Mihajlović. Sada su domaćini već svi u strahu. Znaju da su prekidi najveća snaga Jugoslovena.

"I Ladić je odbranio... Nije odbranio! I još jednom je lopta u mreži", čulo se u direktnom prenosu na trećem programu HRT-a. Dejan Stanković, 21-godišnji vezista Lacija, postiže gol. Jugoslavija vodi na Maksimiru 2:1!

Reportaža SOS kanala "Osvajanje Zagreba 1999" (II deo):

Hrvati stvaraju prilike i ne koriste ih.

Provokacija Jarnija, Mirković ga hvata za međunožje, a Garsija Aranda desnom beku naše reprezenatcije pokazuje put u svlačionicu. Mirković pokalo ide ka tunelu, sve više svestan gluposti koju je napravio. Domaća publika mu zviždi, on je "pozdravlja" sa viskom uzdignutom rukom i tri prsta.

Reportaža SOS kanala "Osvajanje Zagreba 1999" (III deo):

Jugoslavija je izdržala do kraja prvog dela, ali ne i do isteka prvog minuta drugog poluvremena. Tandem Šuker-Bokšić rešava odbranu, strelac prvog pogotka u glavu pogađa Marija Stanića, a ovaj spušta loptu za 2:2.

Reportaža SOS kanala "Osvajanje Zagreba 1999" (IV deo):

Počinje neverovatnih 45 minuta.

Jugoslavija ima igrača manje, ali je opasnija. Stanković, Mijatović, Milošević imaju prilike, lopta neće u gol. Branimo se savršeno, dok iz Skoplja stiže vest da je Makedonija izjednačila. Goran Đorović otklanja poslednju opasnost, Aranda svira kraj!

Jugoslavija je na EURU, Hrvatska u potpunoj tišini ispraća goste u Beograd. U Holandiju i Belgiju...

OVAKO SE PISALO POSLE...

ZAGREB, 10. oktobra (Tanjug) - Hrvatska danas tuguje zbog neuspeha njene fudbalske reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a razočarenje je utoliko veće što su evropske nade Hrvata pokopali niko drugi do Jugosloveni.

Utučenost remijem protiv najboljih jugoslovenskih fudbalera, koji je, praktično, značio poraz, današnja hrvatska štampa je izrazila već u naslovima. "Završetak brončane bajke", "Od popodnevne euforije do večernjeg razočarenja", "Iz optimizma u deresiju", "Fortuna nije bila Hrvatica", neki su od naslova koji najbolje odražavaju rasploženje u Hrvatskoj posle sinoćnje utakmice.

Deprimiran neuspehom hrvatskih fudbalera, komentator riječkog "Novog lista" ocenjuje da je protekla noć bila noć tuge u Maksimiru i u celoj Hrvatskoj.

"Plavi" doputovali u Beograd

BEOGRAD, 10. oktobra (Tanjug) - Fudbalska reprezentacija Jugoslavije doputovala je oko 01.30 časova u Beograd specijalnim avionom iz Zagreba, gde je u odlučujućoj utakmici protiv Hrvatske (2:2) izborila direktno učešće na finalnom turniru Evropskog prvenstva, koje će se naredne godine održati u Belgiji i Holandiji.

"Plave" je na surčinskom aerodromu dočekalo viąe od 1.000 navijača, koji su srdačno pozdravili nacionalne fudbalske junake.

Dejan Stanković, strelac drugog gola za Jugoslaviju, napomenuo je kako mu je broj "šest" na dresu ponovo bio srećan, a zatim dodao:"Uspeli smo u meču koji je sve rešavao, što dovoljno govori o snazi našeg tima."

Predrag Mijatović:"Bila je to fantastična utakmica u kojoj smo pokazali da mnogo možemo kada igramo jedni za druge".

Siniša Mihajlović,najbolji igrač meča u Zagrebu: "Ovaj nerešen rezultat, ravan pobedi, posvećujemo našem narodu."

Slavlje u Beogradu posle plasmana "plavih" na EP

BEOGRAD, 9. oktobra (Tanjug) - Samo što je španski sudija Garsija Aranda dao znak da je utakmica u Zagrebu, između Hrvatske i Jugoslavije (2:2) završena, sirene automobila "probudile" su Beograd.

Zborno mesto, kao i uvek u sličnim situacijama, bio je Trg Republike. Iz svih delova grada počele su da pristižu kolone automobila, iz kojih su se vijorile jugoslovenske zastave.

Jugoslovenskih obeležja bilo je na pretek, za šta su najzaslužniji fudbaleri koji su u Zagrebu pokazali pravo lice. Imena Kralja, Mihajlovića, Mijatovića i ostalih koji su ostvarili rezultat "po meri", bila su dominatna u svakom razgovoru.

"Idemo na aerodrom", vrlo često se čulo na ulicama Beograda, gde je uspeh jugoslovenskih fudbalera proslavljen kao kada su košarkaši i odbojkaši osvajali evropske i svetske trofeje.

Boškov pohvalio svoje izabranike

ZAGREB, 9. oktobra (Tanjug) - Savezni selektor Vujadin Boškov pohvalio je večeras jugoslovenske reprezentativce zbog toga što su, uprkos činjenici da su 48 minuta igrali sa igračem manje i bučnom navijanju hrvatske publike, uspeli da u Zagrebu odigraju nerešeno i kvalifikuju se za Evropsko prvenstvo.

Boškov je na konferenciji za novinare posle utakmice izjavio da je jugoslovenska reprezentacija imala i sreće, ali je istakao da je i hrvatska selekcija imala sreće, jer je igrala pred svojom publikom, a imala je i igrača više pretežni deo utakmice.

On je pohvalio golmana Ivicu Kralja koji je svojim sigurnim intervencijama ulivao poverenje ostalim igračima, tako da je ostvaren povoljan rezultat.

Komentarišući isključenje Mirkovića, savezni selektor je rekao da je on, pod teretom velike odgovornosti, bio nervozan i da nije reagovao kako treba, jer da nije uzvratio Jarniju, bio bi kažnjen hrvatski fudbaler, a ovako je sudija video baš Mirkovićev udarac i isključio ga.

Stadion Maksimir u Zagrebu. Gledalaca: oko 40.000. Sudija: Hose Garsija Aranda (Španija).

Žuti kartoni: Soldo, Stanić, Tudor, Jurić (Hrvatska), Jokanović, Mihajlović (Jugoslavija). Crveni karton: Mirković (Jugoslavija) u 43. minutu.

Strelci: Bokšić (20) i Stanić (46) za Hrvatsku, Stanić (26. autogol) i Stanković (31) za Jugoslaviju.

HRVATSKA:Ladić, Rukavina, Jarni, Soldo, Jurić, Tudor (Rapajić), Asanović, Stanić, Šuker, Kovač (Bišćan), Bokšić (Šimić).

JUGOSLAVIJA:Kralj, Mirković, Đorović, Jokanović, Đukić, Nađ (Drulović), Stanković, Mijatović (Savićević), Milošević, Stojković (Bolić), Mihajlović.

Komentari / 0

Ostavite komentar