Koliko je opasno nebo iznad Sirije?

Proteklih nedelja sva pažnja je usmerena na nebo iznad Sirije, koje predstavlja potencijalno mesto za eskalaciju sukoba između Rusije i Zapada.

Svijet 09.10.2015 | 19:10
Koliko je opasno nebo iznad Sirije?

Genralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Rusiju da situaciju shvati ozbiljno i odgovorio time što je povećao snage NATO-a, uključujući i u Turskoj.

“NATO je spreman i može da brani svoje saveznike, uključujujući i Tursku od bilo kakvih pretnji... U Siriji imamo problem sa eskalacijom ruskih vojnih aktivnosti. Ovo se posebno odnosi da nedavni ulazak ruskog vazduhoplovstva u vazdušni prostor NATO-a“, rekao je Stoltenberg.

Na početku rata, vojno vazduhoplovstvo Sirije uspelo je da iskoristi svoju nadmoć kako bi bombardovalo pobunjeničke položaje, ali su različiti događaji uticali na status sirijske vojske i ruske intervencije koja je postala važna za Asadov režim, navodi "Si - En - En".

Prvo, rat je, kako se navodi, premešten u urbane delove gde je teško napraviti bilo kakve taktičke akcije, ali i dalje nije retko da sirijski helikopteri ispuste barel bombe. Drugo, većina sirijskih vazdušnih baza i za avione i za helikoptere je uništena, što je imalo najveći uticaj na Asadove snage.

SAD i saveznici su počeli sa bombardovanjem ovog regiona u avgustu 2014. godine. Sa SAD u koaliciji su i Bahrein, Jordan, Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Velika Britanija. Druge zemlje, kao što su Francuska i Turska, takođe napadaju Islamsku državu ali izvan zvanične koalicije, dok su Holandija i Australija svoje akcije usmerile na Irak.

Sa toliko aktera u Siriji, kao što su Iran, Turska, koalicija predvođena SAD, a sada i Rusija, postavlja se pitanje komunikacije, piše "Si - En - En".

U decembru 2014. iračke šia snage objavile su informaciju da SAD i Iran vode razgovore o tome kako da se organizuju i odgovore da pretnje ID u Bagdadu i drugim iračkim gradovima.

Za Iran, ruska intevencija je dobrodošla.

Iran je saopštio da se sprema za kopnenu ofanzivu nad Hezbolahom, tako da bi Rusi ovome pomagali iz vazduha, navodi "Si - En - En".

Zvaničnici SAD ostali su zatečeni zbog manjka komunikacije sa Moskvom, te navode da su im Rusi dali samo sat vremena upozorenja pre prvog napada ruskih snaga u Siriji.

Međutim, ruski ulazak u turski vazdušni prostor, za koji Rusi kažu da je bio slučajan, a NATO tretira kao neprijateljski akt, povećali su znatno ulog.

Turska je već svesna činjenice da, uprkos Erdoganovoj poseti Moskvi u semptembru, nije bilo indicija da će Rusija krenuti sa vazdušnim napadima.

Erdogan je zbog tih događaja naveo da “bilo kakav napad na Tursku znači napad na NATO“.

U međuvremenu, Pentagon je saopštio da je preusmerio dva svoja aviona iznad Sirije kako bi izbegli kontakt sa ruskim letelicama.

SAD i Rusija počele su pregovore o “bezbednosti uzajamnih letova“ ali još nije postignut nikakav dogovor.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

xx

09.10.2015 17:27

Nije to Srbija da se igraju kako putin kaže tako ce bit

ODGOVORITE
Name

de

09.10.2015 18:02

Oni i dalje misle da su svjetski policajci ali ovj put je malo cupavije - bice svasta ?

Name

spartak

09.10.2015 20:18

Sta amerika planira to niko ni u snu ne bi usnio...Zlo je to veliko I namjere su im zlonamjerne..Treba biti oprezan...Nadam se da Rusija zna njihove stvarne namjere I da ce uvijek biti korak ili dva ispred !!!

ODGOVORITE