Nemaju more, ali od turizma imaju milijarde

U Švajcarskoj prihodi od turizma iznose vrtoglavih 28 milijardi švajcarskih franaka. To je tri i po puta više od turističkih prihoda Hrvatske.

Svijet 09.10.2015 | 18:50
Nemaju more, ali od turizma imaju milijarde

Nemaju sunce i more, ali imaju satove, prehrambene i kozmetičke brendove, kao i atrakcije u Alpima.

Turizam čini samo četiri odsto švajcarskog BDP-a - doslovce šlag na torti. Hotelijerski biznis cveta. Godišnja popunjenost dvostruko je veća nego u Hrvatskoj. Ulaže se oprezno kako bi se izbeglo oporezivanje imovine od dva odsto.

Švajcarci imaju moderna skijališta, ali i odredišta masovnog turizma. No i ti su gosti veće platežne moći. U proseku troše 240 franaka na dan. Četiri puta više od turista u Hrvatskoj. Tajna uspeha je u atrakcijama - poput najstrmije uspinjače na svetu koja za pola sata goste odveze kilometar i po u oblake.

Švajcarci su na svoj javni prevoz posebno ponosni. Povezan je kao nigde drugo - jedna jedina karta važi za sve vozove, autobuse, uspinjače, pa čak i brodove u celoj zemlji. A ako putujete avionom, prtljag iz bilo kojeg kraja zemlje možete poslati vozom i čekaće vas na konačnom odredištu.

Ove godine iz Evrope zbog jakog kursa franka Švajcarska ima 12 odsto manje turista. Ali ni to ih ne zabrinjava. Azijati i gosti sa dalekih tržišta kompenzuju taj pad. Nemaju mora, ali od turizma znaju da zarade.

Izvor: B92

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Švajcarac

09.10.2015 17:53

Nije samo turizam to sto predstavlja Švajcarsku. Evo vam nekih podataka pa razmišljajte. Vlada Švajcarske ima samo šest ministara. A vlade Srpske i Srbije? Vlada Švajcarske ima samo dva službena auta i predsednik švajcarske vlade ide gradskim prevozom na posao a po lepom vremenu biciklom. A u Srpskoj i Srbiji... ? U Švajcarskoj nema silnih agencija, tajkuna, politicara koji kradu itd. A u Srpskoj i Srbiji... ? Švajcarci ne prodaju, zemlju, prirodna bogatstva i uspešne firme. A u Srbiji i Srpskoj... ? Ovde se zakoni i ustav nisu menjali desetinama godina a ne nakon svakih izbora. A u Srbiji i Srpskoj...? Ovde se za najobičniju sitnicu raspisuje referendum čije rezultate ni vlada ne može da izmeni. A u Srpskoj i Srbiji...? U Švajcarskoj na vlasti nisu lopovi i kriminalci. A u Srpskoj i Srbiji....? I jos milion primera...

ODGOVORITE
Name

Мирослав

02.03.2024 07:47

Ма шта нам наприча тако паметан

Name

Ccc

09.10.2015 19:29

Nista oni nisu vrijedniji niti pametniji od nas, oni su obicni Lopovi i pod izgovorom bankarske tajne i neutralnosti, kriju poreze i potkradaju sve drzave svijeta...Lako je sakriti nekome milijardu iz zemlje i kasnije istoj toj zemlji pozajmiti sa kamatom od 3%....i od toga zivjeti......znate li vi da kanton Zug ima vise registrovanih firmi nego stanovnika, da ne napominjem koliko vode bankovnih računa? Uz sve o obično vlasnik neke firme kada dođje da podigne novac za dan potrosi i po 20 000 CHF, neki od njih kupe i nekretninu i tako...

ODGOVORITE
Name

Re Svajcarac

10.10.2015 07:46

Jesi se zaletio stani malo kakvi bakraci,tvojih sest ministara ima svaki sluzbeni auto i zene po jedan to je odmah 12.imaju sav prevoz dzabe vozovima,autobusima,zicarama,brodomvima,helikopterima itd,Svajcarska je jedina drzava koja je napravljena na pljacki otimacini i prljavim parama bar tako svajcarci pricaju,na osam miliona stanovnika ima milion bijednika a najbogatija zemlja na svijetu,

ODGOVORITE