Najčešće zablude o zubima

Pranje zuba češće od jednom dnevno može da ošteti zubnu gleđ. Nije tačno, ukoliko se pravilno održava higijena, pišu Večernje novosti.

Zdravlje 09.10.2015 | 16:00
Najčešće zablude o zubima

U "MORU" informacija o higijeni zuba postajemo zbunjeni šta je dobro, a šta nije pametno da radimo da bismo imali zdrav i blistav osmeh. Neke od mitova na ovu temu mnogi su usvojili kao istinu, što, naravno, može samo da škodi. Ovo je lista najčešćih zabluda...

* PRANjE ZUBA ČEŠĆE OD JEDNOM DNEVNO MOŽE DA OŠTETI ZUBNU GLEĐ

Nije tačno, ukoliko se pravilno održava higijena. Stomatolozi preporučuju da koristite meku četkicu, jer ona ne može da naškodi, pa se u tom slučaju podrazumeva da tri puta dnevno perete zube.

* AKO DESNI KRVARE, NE SME DA SE KORISTI ČETKICA

Krvarenje obično nastaje kada dentalni plak ili ostaci hrane nisu pravilno uklonjeni, zato, ako primetite da vam se to dešava, temeljno i nežno operite i očistite zube najmanje dva puta dnevno. Ako se krvarenje nastavi, posetite zubara.

* ŽVAKA BEZ ŠEĆERA POSLE OBROKA ZAMENjUJE PASTU I ČETKICU

Iako njeno konzumiranje posle obroka može da pomogne u čišćenju zuba i osvežavanju daha, ona nije zamena za pranje četkicom i ne može kao konac da ukloni ostatak hrane.

* IZBELjIVANjE ZUBA OŠTEĆUJE GLEĐ

Nestručni tretman može da ošteti gleđ, ali ukoliko to čini iskusni zubar, koji ima dobru opremu, nema razloga za brigu.

* TOKOM TRUDNOĆE SE ODLAŽU SVE STOMATOLOŠKE INTERVENCIJE

Sigurno je da rendgen ili hirurško vađenje zuba nije dobro za trudnice, ali to ne znači da bi trebalo da izbegavate redovne kontrole. Štaviše, one su preporučljive, kao i saniranje karijesa.

 B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

abgdv

09.10.2015 21:06

Nikad se index KEP-a neće kod nas smanjiti.

ODGOVORITE