Stopiran uvoz više od 100 tona mesa u BiH

Granični veterinarski inspektori su, za svega šest mjeseci ove godine, zbog raznih neregularnosti zabranili uvoz više od 100 tona mesa, od čega najviše živine, odnosno piletine, koju zapravo i trošimo u najvećim količinama.

Republika Srpska 09.10.2015 | 10:22
Stopiran uvoz više od 100 tona mesa u BiH

"Porijeklo vraćenog mesa je iz Turske, Mađarske, Italije, Hrvatske i Srbije. Razlozi vraćanja su postojanje zabrana uvoza iz zemlje ili regije, to što nije upisan proizvođač ili nepostojanje odgovarajuće dokumentacije", potvrđeno nam je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

U toj instituciji kazali su nam da je u prvih šest mjeseci ukupno vraćeno devet pošiljki mesa, od čega je bilo 107.661 kilogram mesa živine i 1.884 kilograma govedine.

"U istom periodu je nakon laboratorijskih analiza uništeno 33.220 kilograma mesa porijeklom iz uvoza", naglasili su iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Osim što je, dakle, spuštena rampa za ogromne količine mesa čija je krajnja adresa trebalo da budu kuhinje u BiH, inspektori su i u prodavnicama pronašli i povukli značajne količine hrane životinjskog porijekla.

"Za devet mjeseci ove godine Republička veterinarska inspekcija je u oblasti nadzora proizvodnje i prometa sirovina i hrane životinjskog porijekla izvršila 308 kontrola, kojima su obuhvaćene mesnice, veleprodajni objekti, maloprodajni objekti, klaonice, farme, skladišta, proizvodni pogoni i ostalo. U 82 slučaja utvrđene su nepravilnosti", navela je Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Kako je dadala, nepravilnosti su se najčešće odnosile na ispunjavanje higijenskih uslova objekta, označavanje i deklarisanje sirovina i proizvoda, veterinarsko-sanitarnu dokumentaciju životinja prije klanja, sanitarne preglede zaposlenih i slično.

"U tom periodu, po nalogu Republičke veterinarske inspekcije naloženo je uništavanje oko 1.500 kilograma mesa i namirnica životinjskog porijekla jer nisu bile prikladne za ljudsku upotrebu", kazala je Makivićeva, dodajući da i lokalne veterinarske inspekcije svakodnevno vrše kontrole u prodajnim i proizvodnim objektima, te je broj izvršenih kontrola i preduzetih mjera u praksi značajno veći.

Iz Zajednice živinara RS ispričali su nam da, kada je riječ o živini, uvozimo uglavom piletinu, i to za preradu. Najkvalitetnije je, podvlače, svježe meso, ono koje se proizvodi na našim farmama.

"Pilećem smrznutom mesu je rok godinu dana i zato mu je i niska cijena. To meso je uglavnom nešto što se tamo ne upotrebljava ili se upotrebljava za preradu. Sa druge strane, naša proizvodnja je u potpunosti kontrolisana. Dakle, svako pile koje uđe u klaonicu je s farme koja je kontrolisana", naglasio je Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara Republike Srpske.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Banjalucanka

09.10.2015 09:33

Ne razumijem sto uvozimo meso iz drugih zemalja a sami u BiH imamo dovoljno da cak izvozimo u naprimjer Tursku itd

ODGOVORITE
Name

To smo mi

09.10.2015 10:57

Nama naši proizvođači prodaju smeće, a dobar proizvod drugima. Zato nam je i ovako. SVE JE DO NAS I NIJE NAM SLUČAJNO OVAKO.

Name

neno

09.10.2015 10:39

I ja ne razumijem, najvjerovatnije jeftinije.

ODGOVORITE
Name

Ja

09.10.2015 14:08

Shvabo, nabi se i idi klanjaj Angeli! Rekao sam ti da si bolestan u glavu... I pusti ovaj narod na miru sa svojim komentarima iz dijaspore...

Name

neno

09.10.2015 23:52

Ti mi nema nista da naredjujes, bosanac!

Name

Serafim

09.10.2015 10:45

Pa narode opasulji se ne kupujte par meseci nista od kokosijih-pilecih proizvoda kao ni meso malo postite budite par meseci vegeterijanci da se ovo zlo zaustavi, zar smo toloko otupeli da se za rodjene pare trujemo kao porodica, a o deci da i ne pricam kakve posledice to meso izaziva u njihovom razvoju cela nacija ce postati bolesna i STERILNA.

ODGOVORITE
Name

MD

09.10.2015 10:55

Imamo sve resurse za proizvodnju mesa,mesnih proizvda,mlijeka,mlijecnih proizvoda...svega,a drzava uvozi proizvode sumljivog porijekla.Tu neko mlati dobre pare.Sta narod jede,to je svejedno.

ODGOVORITE
Name

Md

09.10.2015 11:53

Ne uvozi drzava nego privatnici.Slobodno trziste.

Name

rodjo

09.10.2015 11:40

Prvo smo nekorektni i neozbiljni tj podmukli a ne mudri.Danam je preko noci da pile ima tezinu 2kg a to postizemo sa UREJOM.Drugo nas uvoznicki lobi ili Mafija koja drzi monopol ima jedina korist.Trece morate znati da robi u EU kojoj je istekao rok, plasira se u trece zemlje kao sto smo mi.Tako isto i nuklearni otpad itd,sve zahvaljujuci nasem uvoznickom lobiju tj ......?

ODGOVORITE