Sumnjivim presudama pljačkaju RiTE

Preduzeća RiTE Ugljevik upozorilo je da se "uspješne državne kompanije pljačkaju i putem sumnjivih sudskih presuda" što, kako navode, potvrđuje činjenica da tri privatna preduzeća već tri godine vode sudski postupak protiv RiTE Ugljevik za naknadu štete na ime navodne obične štete i navodne izgubljene dobiti za poslove koje nisu nikad uradili".

Republika Srpska 08.10.2015 | 14:55
Sumnjivim presudama pljačkaju RiTE

U saopštenju se navodi da je riječ o privatnim preduzećima "Terex-inzenjering" i "Sico and company" iz Bijeljine, te "Continental" iz Ugljevika.

Iz RiTE Ugljevik navode da je 2003. godine ovo preduzeće sprovodilo postupake nabavke radova na izvođenju pomoćnih radova /otkrivke/ na PK "Bogutovo Selo" Ugljevik putem javnog oglasa.

"Nakon što je Vlada Republike Srpske 29. septembra 2003. godine usvojila zaključak da proizvodnju uglja i otkrivke RiTE Ugljevik do kraja godine vrši sopstvenom mehanizacijom, nije se pristupilo zaključenju ugovora sa ova tri privatna preduzeća. Sve radnje koje su do donošenja zaključka Vlade imale karakter pregovora i nisu bili definisani ni svi bitni elementi eventualnih budućih ugovora", dodaje se u saopštenju.

Iz RiTE Ugljevik ističu da navedena privredna društva nisu preduzela nijednu radnju na izvođenju radova na PK "Bogutovo Selo" Ugljevik, odnosno njihove mašine nisu nijednog trenutka bile tu angažovane.

"Nakon toga, preduzeće 'Continental' iz Ugljevika 2003. godine, 'Sico and company' 2005. i 'Terex-inzenjering' 2006. godine pokreću sudske postupke koji su i danas u toku", navodi se u saopštenju i dodaje da su sudovi po predmetnim tužbenim zahtjevima zauzimali različite stavove.

Iz ovog preduzeća navode da je u postupku po tužbi "Sico and company" prvostepeni sud usvojio tužbeni zahtjev i obavezao tuženog da tužitelju isplati iznos od 1.199.812,00 KM sa zakonskom zateznom kamatom na taj iznos počev od 15. juna 2007. godine pa do konačne isplate i dosudio tužitelju parnične troškove u iznosu od 80.790,00 KM.

Odlučujući po žalbi tuženog Viši privredni sud u Banjaluci je 28. aprila ove godine odbio žalbu tuženog i potvrdio presudu Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 13. februara ove godine. Na ovu presudu je uložena revizija od tuženog i u toku je postupak pred Vrhovnim sudom Republike Srpske.

U međuvremenu je pokrenut i izvršni postupak od /tužioca/ tražioca izvršenja "Sico and company" pa je rješenjem Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 8. jula ove godine određeno izvršenje i to zapljenom novčanih stredstava na svim računima Preduzeća.

Protiv ovog rješenja od izvršenika je uložen prigovor po kome je Sud 21. septembra donio rješenje kojim se prigovor izvršenika odbija kao neosnovan čime se stvaraju preduslovi za izvršenje rješenja.

Posebnu specifičnost predmetnim postupcima daje činjenica da ukoliko dođe do izvršenja isplate od Preduzeća RiTE Ugljevik prema "Continental" i "Sico and company", a do čega može doći isključivo u izvršnom postupku na bazi naloga suda, Preduzeće neće moći da putem protivizvršnog postupka ostvari povrat svojih sredstava, imajući u vidu da su pomenuti privredni subjekti pred likvidacijom.

Stoga je RiTE Ugljevik sa više urgencija urgiralo kod Okružnog privrednog suda u Bijeljini i kod predsjednika ovog suda da se uložena revizija na presudu Višeg privrednog suda Banjaluka donesena u postupku po tužbi "Sico and company" u što kraćem roku proslijedi na rješavanje Vrhovnom sudu Republike Srpske u Banjaluci.

RiTE Ugljevik smatra da su predmetni tužbeni zahtjevi u cjelosti neosnovani i očekuje pozitivno rješenje od Vrhovnog suda Republike Srpske po reviziji izjavljenoj u predmetu po tužbi "Sico and company".

Ukoliko, ipak, na bazi naloga suda, dođe do prenosa finansijskih sredstava sa računa RiTE Ugljevik na račun "Sico and company" u iznosu od oko 2.480.000,00 KM, preduzeće će biti primorano da pokrene postupke utvrđivanja eventualne odgovornosti za donošenje neosnovanih presuda koje mu mogu nanijeti nenadoknadivu, milionsku štetu.

Koliko je sudstvo različito tumačilo iste pravne činjenice najbolje pokazuje spor koji je protiv ovog oreduzeća vodio "Terex-inzenjering" gdje je presuda Višeg privrednog suda u Banjaluci od 31. maja 2013. godine ukinuta rješenjem Vrhovnog suda Republike Srpske i predmet vraćen drugostepenom sudu na ponovno suđenje, nakon čega je Viši privredni sud u Banjaluci 23. maja prošle godine, ukinuo presudu Osnovnog suda u Bijeljini i predmet dostavio Okružnom privrednom sudu u Bijeljini kao stvarno i mjesno nadležnom sudu za postupanje.

Presudom Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 15. juna 2015. godine, u cjelosti je odbijen tužbeni zahtjev tužioca a tužilac obavezan da tuženome naknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 49.689,50 KM.

"Opredjeljenje RiTE Ugljevik da proizvodnju u okviru Radne jedinice 'Rudnik' /otkrivka/ organizuje u vlastitoj režiji, koje je bazirano na Zaključku Vlade Republike Srpske od 29. septembra 2003. godine, svoju opravdanost i ispravnost pokazalo je u godinama koje su slijedile, sve do danas.

Umjesto da takav pristup organizaciji proizvodnje bude pozdravljen, RiTE Ugljevik ima slučaj da se 12 godina kasnije suočava sa presudama za naknadu navodne štete trećim licima sa kojima nikada nije zaključen ugovor o izvođenju radova, odnosno koji po spornom postupku javne nabavke nisu uradili nijedan posao, nisu dali ni gram otkrivke, niti su angažovali mehanizaciju i radnike", ističe se u saopštenju.

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

adženda

08.10.2015 13:17

To je davno isprobana i dokazana šema. Tako izvlače milione. Dok na vlast ne dodje Mladen Bosić. A onda će biti povraćanja. A i u Ugljeviku će biti radne snage na pretek na raspolaganju... Neće trebati bageri.

ODGOVORITE
Name

Mezgraja

08.10.2015 13:44

Bato Sekula, Šico i Rade Ćorić, sve moj do mojega i kvazi biznismeni. Šico karijeru počeo u Trstu kraduć farmerice. Ni ova ostala dvojica ništa nisu bolji. Sve što imaju stekli su lopovijom i kriminalom. Ćoriću dali da za džabe kopa ugalj u Mezgraji a radnici mu rade po 12 sati od ponedeljka do nedelje.

ODGOVORITE
Name

istina

08.10.2015 14:01

Ko je bio direktor kad su napravljeni sporni ugovori?

ODGOVORITE
Name

Poznavalac

08.10.2015 18:43

Jesi li ti pri sebi. Pa vidis da ugovora nije uopste ni bilo, cak ni u radnoj verziji. Ovo je pokusaj pljacke pomocu Privrednog suda. Ima ovdje malo i osvete jer je lice iz Okr.Pr. Suda u Bijeljini nekada bilo radnik RiTE, ne bas narocito uspjesan.

Name

Огист Конт

08.10.2015 14:54

Ово је све зрело за једну Р Е В О Л У Ц И Ј У! Пресуђени крадљивац фармерки, криминалац по занимању, Шицо, још једном показује да је криминал у свим порама нашег друштва (Тужилаштво, полиција, судство...). И док криминалци, Шицо, Небојша Лазић - Зенга, Војкан Ђурковић - Свједок, Раде Ћорић, Војин Митровић, Милан Дакић,... и други, испијају виски прослављајући још једну криминалну побједу, до тада наш народ може да мирно чека свој крај! Па људи, Шицо је од крадљивца фармерки - постао "угледни грађанин нашег града". Завршава милионске пројекте, дружи се са криминалцима европског реномеа, Инцком, ...пере новац од наркотика за Албина... и никога није брига. Он је један у низу које треба процесуирати и одузети нелегално стечену имовину! ...

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

08.10.2015 15:04

Copy - paste i u F.BiH ! Al Kapone je bio mala maca za Dragana Covica , Bakira Izetbegovica i ostale "lidere" u F.BiH!

ODGOVORITE
Name

Semberac

08.10.2015 15:15

Da je nama Vaje načelnika , sve bi on to istjerao na površinu , ovu buraniju bih strpao u mardelj ... Sve moj do mojega , kvazi kriminalci , ne znaju nosa obrisati baksuzi jedni

ODGOVORITE
Name

Semberac 2

08.10.2015 17:49

Hajde ne lupaj. Nisu ovi krimosi od juče. Bili su oni i za Vajinog vremena i Vajo ništa nije uradio. Najveći uspjeh mu je što je sačuvao oca od zatvora zbog ubistva.

Name

xps

08.10.2015 19:33

Pa taj Vajo je zaposlio sina na RiTE tako da...

Name

Mačvanin

08.10.2015 19:47

Crkni od zavisti parazitu

Name

xps

08.10.2015 20:41

Ti parazitiras ovdje, meni RiTe ne treba da zivim dobro ja samo kazem kako jeste

Name

divlja jabuka

08.10.2015 15:23

Pozivam visokog predstavnika da podnese ostavku.

ODGOVORITE
Name

BOSS

08.10.2015 15:41

ŠICO KRALJU

ODGOVORITE
Name

Sico

09.10.2015 13:03

Hvala, hvala na podrsci

Name

zet

09.10.2015 18:51

Samo napred sico kralju

Name

Drago

08.10.2015 18:01

Baš me inteterusuje ko je bio na vlasti 2003. godine i ko je u talu sa šibicarem Šicom?

ODGOVORITE
Name

Kravar

08.10.2015 18:11

Muzi dok ima,ko ga j...

ODGOVORITE
Name

sako

08.10.2015 20:53

Bravo sico kralju