Analiza: Zvezdina jesenja furija kakva se ne pamti!

Sa 12 u 12 poslali Partizan u zamrzivač do proleća! Ništa slično nije viđeno 15 godina, ali novi sistem daje nadu šampionu.

Fudbal 08.10.2015 | 22:20
Analiza: Zvezdina jesenja furija kakva se ne pamti!

Bilo je nepisano pravilo da Partizan uzima titulu jedino ako kroz jesenji deo sezone prođe prvi kroz cilj, ali je ta tradicija srušena kada su crno-beli nadoknadili minus iza Pižonove Zvezde pre pet godina. Čuvene su priče o Zvezdinim prolećima kada bi crveno-beli dodali gas u drugom delu sezone, stizali i prestizali prednost večitog rivala…

Ali ono što nije “normalno” i uobičajeno jeste da Crvena zvezda u jesenjoj trci pregazi Partizan kao plitak potok. Ovakav furiozan start Crvene zvezde se ne pamti u poslednjih 15 godina. Velikih 12 bodova posle 12 odigranih kola je nešto čega se ni stariji zvezdaši i partizanovci ne sećaju… Doduše, Partizan je u jesen 2008. godine posle devet kola imao ogromnih plus 13.

Grofova Zvezda je posle više nego spornog starta upalila motore, raširila krila i ruši sve pred sobom. Uz sve to je očitala fudbalsku lekciju ljutom rivalu u derbiju. Sa druge strane, u Partizanu srljaju iz neuspeha u neuspeh, a jedino dve pobede u Ligi Evrope izvlače stvar donekle. Zoran Milinković nije trener koji će skovati šampionsku titulu, ukoliko nema početnu prednost kakvu mu je Nikolić ostavio prethodne sezone.

Gledajući deceniju i po unazad, obično su crno-beli bili ti koji su dominirali posle 12 odigranih kola. Uz aktuelni momenat, samo još četiri puta je Zvezda imala bodovnu prednost posle 12 prvenstvenih rundi. I u tri navrata je osvajala titulu. Kod Muslina, Zenge i Đurovskog. Samo Dostanić nije uspeo da sačuva prednost koja mu je ostavljena. Ali niko od njih nije napravio ovakav bodovni kapital kao Grof Božović.

I ono što je najluđe i najzanimljivije u celoj priči je što ova prednost Božoviću i Zvezdi ne znači kao što to izgleda kada se pogleda tabela. Partizan će jesen provesti u zamrzivaču, ali mu se na proleće otvara šansa kakvu niko nikad ranije nije imao u našem fudbalu. Po novom sistemu takmičenju, bodovi se narednog proleća dele na pola, tako da će Zvezdina prednost biti duplo manja, a rivali će biti najozbiljniji timovi Superlige.

Međutim, čini se da ovakvom Partizanu protiv ovakve Zvezde ne bi pomogao ni mnogo jači vetar u leđa od novog sistema takmičenja… Pogtovo što se očekuje da crveno-beli od januara budu još jači.

Komentari / 0

Ostavite komentar