Agencija krši zakon u slučaju "Bobar banke"?

Agencija za bankarstvo Republike Srpske rješenjem je naredila svim bankama da blokiraju dužnike "Bobar banke" i da te isplate budu u vrhu prioriteta prenosi portal Kapital. Istim Rješenjem banke su obavezne da obustave sve isplate sa svih računa neurednih dužnika i njihovih garanata prema Bobar banci.

Republika Srpska 07.10.2015 | 22:11
Agencija krši zakon u slučaju "Bobar banke"?

Ovakvo rješenje je protivzakonito i skandalozno reaguje opozicija.

U rješenju Agencije za bankarstvo navodi se da su sve banke u Srpskoj dužne obustaviti isplate sa računa neurednih dužnika i garanata dužnika čiji je spisak dio rješenja sve dok se dospijele obaveze prema Bobar banci ne izmire.

Agencija je ovakvo rješenje donijela 30 septembra.

Ovaj potez Agencije je nezakonit, jer je Zakonom jasno precizirano da prioritet imaju isplate prema Poreskoj upravi, Upravi za indirektno oporezivanje i sudska rješenja, kaže poslanik NDP-a Dragan Čavić. Sada je jasno, kaže Čavić zašto u Bobar banci nema stečaja kao i da je na sceni nasilje vlasti u Republike Srpske u slučaju "Bobar banka".

Istu instrukciju, prije Rješenja, Agencija je bankama u Srpskoj poslala u januaru ove godine.

Ministar finansija nije želio da komentariše odluku Agencije.

Epilog će, navode poslanici opozicije u svakom slučaju nakon ovog Riješenja biti tužbe protiv banaka. Zanimljivo, u Rješenju Agencije ne navodi se pravni lijek.

Vlada je u septembru skupštini dostavila informaciju o poslovanju Bobar banke ali je na tu informaciju stavila oznaku tajnosti.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pamtite koliko i klenovi

08.10.2015 07:24

Šta ste vi očkivali nakon afere sa starom štednjom kad su vam već jednom oteli vaš novac. Isti su to likovi. Oteće ga uvijek kad im se ukaže prilika. I vi im opet povjeravate svoj novac. Koje ste vi budale.

ODGOVORITE