Partizan doveo psihologa!

Nakon serije loših rezultata u Superligi Srbije, Partizan je odlučio da dovede psihologa u ekipu, prenose "Večernje novosti". Jaz između uspešnih rezultata u Ligi Evrope i posrtanja u Superligi, u Partizanu pokušavaju da reše tako što su angažovali "doktora za glave" fudbalera.

Fudbal 07.10.2015 | 22:15
Partizan doveo psihologa!

Nije do znanja, nije do nogu, već do glava!

Tako su u Partizanu postavili dijagnozu svojim fudbalerima koji pokazuju dva različita lica kada igraju domaće prvenstvo i kada nastupaju u Ligi Evrope. Zato je neophodno da ih neko "izleči", a za taj zadatak angažovan je psihoog, potvrdili su čelnici kluba sa Topčiderskog brda.

Zašto Partizan u Ligu Evrope igra odlično i beleži pobede, a u domaćem prvenstvu ne liči na sebe? Neefikasnost je jedan od mogućih odgovora, uostalom to su u više navrata govorili i trener Zoran Milinković i fudbaleri. Isto tako, možda je problem i u taktici, jer Partizan zna da igra protiv ekipa koje se ne brane, ali čim im neko postavi zonu ili igra "bunker" onda se pogube i sve to ide traljavo. Često se može čuti sa tribina da je igra Partizana "provaljena", da je lopta ide sporo i da protivnik onda lako izlazi na kraj sa jalovim napadima.

Fudbaleri ne umeju da objasne zašto u prvenstvu već imaju četiri poraza i tri remija (u poslednja tri kola - dva remija i poraz i to sve u Humskoj!). Ne ume ni trener Milinković: "Promašili smo dva penala protiv Čukaričkog, imali smo igrača više. Nije nas išlo. Jednostavno, desilo se...".

Navijači su, naravno, nestrpljivi, a kad uzmu nekoga na zub teško mu opraštaju, kao u slučaju Stefana Babovića, koji osim prezimena nosi i teret kapitena (kad ne igra Saša Ilić). Nije da im Babović ne daje povoda za zviždanja, gunđanja, proteste, pa onda i nije čudno što se može videti takva scena da se kapiten Partizana zatrčava na tribinu da se obračuna sa nekim navijačima, potom drugoj tribini pokazuje srednji prst...

Šizofrenija u Humskoj!

Da li će psiholog uspeti da "namesti glave" igračima - videćemo. Bilo je i ranije slučajeva da su u stručnom štabu bili psiholozi i to nije nikakvo izmišljanje tople vode. Možda je o tome trebalo voditi računa i ranije, odnosno pre svih ovih posrtanja.

U neformalnim razgovorima sa pojedinim čelnicima Partizana saznali smo da su igrači "potonuli" nakon neuspeha u plej-ofu Lige šampiona protiv BATE Borisova, posle kojeg je usledio potop u "večitom derbiju" i novi neuspesi u Superligi.

Ali, kako onda objasniti igre tih istih fudbalera u Ligi Evrope?

Zvezda je posrtala, a onda je došao Radovan Karadžić...

U sezoni 1983/84. Zvezda očajno startovala (14 utakmica, 5 pobeda) pa je trener Gojko Zec posle nekoliko poraza pozvao Radovana Karadžića, tada stručnjaka za depresiju. Na kraju sezone, crveno-beli su osvojili titulu!

Zašto je sportistima potreban psiholog?

Pre više od godinu dana MONDO je napravio razgovor sa sportskim psihologom Borisom Stankovićem, koji je tada rekao da naši klubovi zaostaju u tom segmentu za onima u Evropi, SAD...

"Ovde u našim klubovima nema stalnog zaposlenih psihologa, čak ni povremeno. Tu još zaostajemo za Evropom, o SAD da ne govorimo, gde je mentalni trener neizostavni deo stručnog štaba. Jasno je da su ovde finansije problem, jer se nekad nema par za igrače, trenere, kondicione trenere a zamislite kada bi još trebalo platiti i mentalne trenere. Uz to, ni svest o značaju ove grane nije na potrebnom nivou".

Šta je sportski psiholog i čime se on bavi?

"Sportska psihologija je nauka koja treba da omogući sportisti da ostvari sve što dozvoljavaju njegove fizičke i, tehničko-taktičke sposobnosti kad je najpotrebnije - na takmičenju. Mentalnim treningom se postiže stanje uma koje pomaže sportista da pruži sve ono što se od njega očekuje u datom trenutku", objasnio nam je Stanković.

Komentari / 0

Ostavite komentar