Smanjena cijena obnove na 220 KM

Na sjednici Upravnog odbora Univerziteta u Banjaluci juče je odlučeno da iznos osnovice za obračun naknada koje studenti plaćaju prilikom obnove godine bude smanjen sa 440 na 220 maraka.

Republika Srpska 07.10.2015 | 13:16
Smanjena cijena obnove na 220 KM

Studenti su pozdravili tu odluku, poručivši da su veoma zadovoljni što je rukovodstvo Univerziteta uvažilo njihove zahtjeve.

- Već od danas svi studenti koji obnavljaju godinu moći će da uplate školarinu po novom troškovniku, koji je za 50 odsto niži nego što je bilo ranije predloženo - istakao je predsjednik Unije studenata Republike Srpske Borivoj Obradović.

Studenti su proteklih sedmica insistirali na tome da cijena osnovice prema kojoj se obračunava naknada za obnovu godine hitno bude smanjena sa 440 na 220 maraka, i isticali da su, ako to ne bude učinjeno, spremni i da izađu na proteste.

Studenti su se "izborili" i da im bude omogućen apsolventski status ukoliko su odslušali sve predmete, bez obzira na broj položenih ispita, kada je prošle sedmice odlukom Senata Univerziteta u Banjaluci izmijenjen Pravilnik o uslovima za sticanje apsolventskog staža.

Jedan od studentskih zahtjeva bio je i proširenje upisnih lista na pojedinim fakultetima, i to posebno na medicini, gdje je vladalo ogromno interesovanje za upis. Vlada Republike Srpske odobrila je proširenje broja studenata koji se mogu upisati u prvu godinu prvog ciklusa studija na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, i to za još 316 brucoša.

Smještaj u domu

U Banjaluci je juče održana i sjednica Upravnog odbora Studentskog centra "Nikola Tesla", gdje je razmatrano i pitanje poskupljenja smještaja i hrane u toj ustanovi. Direktor ovog centra Zoran Babić rekao je ranije da bi boravak u studenjaku mogao da poskupi za 50 odsto, pa će studenti umjesto dosadašnjih 85 maraka za smještaj i hranu mjesečno izdvajati 125 KM.

Zahtjevi studenata koji su prethodnih dana ispunjeni:

1. Univerzitet u Banjaluci iznos osnovice na osnovu koje se izračunava naknada koju plaćaju studenti koji obnavljaju godinu smanjio sa 440 na 220 KM.

2. Vlada Republike Srpske donijela odluku o proširenju broja studenata koji se mogu upisati u prvu godinu prvog ciklusa studija na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, zahvaljujući kojoj je omogućen upis za još 316 brucoša.

3. Omogućen apsolventski staž svim studentima koji su odslušali sve predmete, bez obzira na broj položenih ispita.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Homo sapiens

07.10.2015 19:22

Za desetak godina imacemo toliko "intelektualaca" da vec razmisljam u slucaju kvara cesme u kupatilu koga da pozovem da otkloni kvar: doktora medicine, diplomiranog pravnika ili mastera ekonomije. Jad od drzave, jad od drustva.

ODGOVORITE