Doboj: Lovac mučio psa zbog trofeja

Centar javne bezbednosti Doboj podneo je Okružnom tužilaštvu prijavu protiv O. K., zbog sumnje u počinjeno krivično delo "Mučenje i ubijanje životinja" koje je počinio uz poseban "ritual" i zgražavanje tamošnje javnosti.

Republika Srpska 07.10.2015 | 09:30
Doboj: Lovac mučio psa zbog trofeja

Naime, utvrđeno je da je prijavljeni u svojoj njivi u Konjuhama kod Doboja ubio rasnog lovačkog psa istarskog oštrodlakog goniča, vlasništvo Budimira Milkanovića.

Posle toga je skinuo ogrlicu sa vrata psa, pa odsekao deo repa sa namerom da ga preda kao trofej Lovačkom udruženju.

U nameri da saznamo motive tog čina obratili smo se Lovačkom udruženju "Fazan", koje okuplja više od hiljadu članova sa lovnih revira dobojskog područja. Saznali smo da je ubijanje pasa praksa, koja se sprovodi u radu svih lovačkih društava, ali su osudili čin prijavljenog kao neprimeren i sramotan za lovca.

- U prikupljanju poena za izlazak u lovište, članovi za ubijenog predatora, uključujući i psa lutalicu i to na određenoj udaljenosti od javnih mesta najmanje 200 metara, dobiju isto toliko poena. Međutim, ovde se radi o tome da je usmrćen rasni pas, a čiji rep je on nameravao da prikaže kao dokaz da je ispunio svoju obavezu - kaže za naš list predsednik Lovačkog udruženja "Fazan" Vedran Božičković.

Do ovog slučaja u Doboju, prema istraživanju Novosti, nije bilo šire poznato da lovci ubijaju pse kao jedan od načina sakupljanja lovnih poena. Naime, pretpostavljalo se da napuštene pse prikupljaju komunalci i specijalno nabavljenim vozilima transportuju u azil za pse na Preslici, udaljenom 12 kilometara.

SKRIVANjE TRAGOVA

Skidanje ogrlice sa ubijenog psa Božičković tumači mogućom namerom da se sakriju tragovi počinjenog krivičnog dela, a manje da se radilo o skupoj elektronskoj ogrlici, jer bi za dalje korišćenje počiniocu nedostajao deo za daljinsko upravljanje. Naime, u poslednje vreme, to pomagalo se koristi u lovu, a ima ulogu da lovačkog psa odvrati od napada na lovom zabranjene divlje životinje u određenom vremenskom periodu, odnosno izvan lovne sezone.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Toprek Željko

06.03.2016 18:32

Jel vi to mene zezate ili je ovo tekst po istinitom događaju, čekajte, 2015 i psi se ubijaju za lovačke poene, pa majka mu stara dal'ste normalni?

ODGOVORITE